Farmářům prozradí, kde zasít, městům zase, kde se přehřívají. Brněnští World from Space umí „číst“ svět z vesmíru

25. říj 2020 Zuzana Keményová 6 min

Brněnský startup World from Space dokáže pracovat se složitými daty z družic. Pozná z nich, kde je moc sucho, kde roste málo zeleně nebo kde je příliš velké znečištění vzduchu. A tak poradí farmářům, že na protějším kopci jim obilí poroste lépe než na původním místě, protože tam panuje lepší klima. Nebo městům ukáže, kde mají obnovit potoky a vysázet zeleň, aby se tak nepřehřívala.

Jsou to podrobné družicové mapy měst a krajiny s barevně vyznačenými poli. Růžové, červené, modré či hnědé fleky ukazují, co dole na Zemi chybí, nebo naopak přebývá, jestli není moc sucho, moc horko nebo kde všude lesy sežral kůrovec. Brněnský startup World from Space tyhle chytré mapy vytváří tím, že stahuje obrovské množství dat z družic a překládá je do „lidštiny“. Ukázal už na nich, jak díky koronavirové karanténě kleslo znečištění vzduchu v Číně nebo jak velkou škodu v Jeseníkách napáchalo sucho a kůrovec. Pro město Plzeň zase vytvořil studii, která přesně odhaluje zdroje tepla v jednotlivých oblastech města a prozrazuje, které zóny nejvíce přispívají ke zvyšování teploty. Plzeň už investovala do studie odtokových poměrů, chce vyčistit potoky a říčky a zlepšit hospodaření s dešťovou vodou.

Tohle všechno tým z World from Space dokáže sledovat díky snímkům z vesmírných družic Sentinel, která analyzuje a zpracovává je, aby srozumitelně ukazovala to, co klienta zajímá. A klientem je každý, kdo potřebuje znát situaci na nějakém území - tedy například města, obce, pojišťovny, neziskovky, nadnárodní instituce nebo Evropská vesmírná agentura.

Startup založila na podzim 2017 dvojice nadšenců Jan Labohý, dnes pětatřicetiletý absolvent brněnské Masarykovy univerzity se zaměřením na environmentální vědy, konkrétně na změnu klimatu. A jeho současný kolega Roman Bohovic, který je původně informatik a geoinformatik se zaměřením na analýzu družicových dat. „Ve firmě se tak vhodně doplňujeme. Já se starám o zákazníky a interpretaci dat, kolega má na starosti zejména technickou část,“ říká pro StartupJobs Newsroom Labohý. V současnou chvíli čítá tým World from Space desítku lidí, většina z nich pracuje na zkrácené úvazky, protože práci kombinují s dokončováním studia. Do konce roku ale chtějí najít ještě posily.

Tým startupu World from Space. Zakladatel Jan Labohý je zcela vlevo a Roman Bohovic uprostřed v černém saku. (Foto: Archiv World from Space)

Zajímavostí je, že startup, který má dnes roční obrat kolem dvou milionů korun, financovali v začátcích zakladatelé ze svého, neměli žádného investora. Pomohlo jim ovšem, že se od loňského roku stali součástí inkubátoru Evropské vesmírné agentury. „Je to pro nás příležitost, jak získat přístup do evropské komunity vesmírných startupů, k finančním prostředkům na rozvoj produktu a technickým konzultacím od předních odborníků. Pomáhá nám navazovat kontakty s potenciálními zákazníky v Česku a v zahraničí,“ přibližuje Labohý.

Spolupráce World from Space jsou různorodé. Městům pomáhají hlavně se sledováním toho, jak je na tom jejich území a jak se vyvíjí. „Radnice mají často informace jen o území, které městu přímo patří nebo které spravuje. Informace o tom, kolik zeleně je například na pozemcích občanů, se do rozhodování nezahrnuje,“ vysvětluje Labohý. Oni nabízejí ucelený pohled seshora včetně všech pozemků, i těch soukromých, a pomáhají například s vyhodnocením rozložení zeleně. „Identifikujeme, kde jí je málo, kde přes léto vysychá a kde by bylo třeba ji doplňovat. Identifikujeme území, která se přehřívají, a analyzujeme problémy se znečištěním ovzduší,“ dodává Labohý.

PŘEČTĚTE SI: Chytrá inventura od Zaitra má pomáhat lesníkům. Družicové snímky včas upozorní na sucho i škůdce

Ukázka mapy od World from Space. Znázorňuje požáry poblíž Černobylu letos na jaře. (Foto: Archiv World from Space.)

Společně s firmou Asitis nabízejí také poradenství městům, firmám a organizacím v oblasti změny klimatu. Určují nejzranitelnější oblasti, navrhují, jaká opatření je třeba zrealizovat, aby se lidem v dané oblasti žilo lépe, a kde na to vzít peníze. Tedy jaké jsou možné zdroje financování. „Měříme také, jestli dochází ke skutečnému pokroku. Popřípadě pomáháme i s plánem opatření na snižování emisí,“ doplňuje Labohý.

Zajímavostí je třeba jejich zelený index ulice. V rámci měst členové týmu sledují, které místa mají zeleně dostatek a kde je třeba zeleň doplnit. „Nastavení podobných indexů nám pak pomáhá místa správně rozlišit. Hodně se věnujeme i úrovni jednotlivých domů. Kromě zeleně dále pracujeme s teplotou, vlhkostí nebo znečištěním ovzduší,“ dodává Labohý.

Mapy zeleně pro města. (Foto: Archiv World from Space.)

Teď se ve World from Space zaměřují hlavně na rozvoj produktu DynaCrop API, který umožňuje firmám vyvíjejícím software pro zemědělce rychle a levně použít služby založené na družicovém monitoringu plodin. Zakladatelé chtějí, aby výhody družicového monitoringu, například zvyšující se výnosy plodin za snižujících se dopadů na životní prostředí, byly dostupné pro zemědělce všude na světě. „Spolupracujeme proto se softwarovými firmami, které jsou již v zemědělství aktivní, a přinášíme dodatečné výhody pro jejich zákazníky. Systém nám technologicky funguje po celém světě a hlavní výzvou je teď získat tolik platících zákazníků, aby dokázal uživit významnou část firmy a mohl se dále rozvíjet,“ přeje si Labohý. Už nyní ale s monitorovacím systémem DynaCrop sklízí úspěch: Pomáhá s farmařením více než pěti tisícům malých statkářů v Nigérii.

Pro představu: farmář potřebuje vědět, proč mu nějaká plodina na určitém poli nevzrostla. Nebo vzrostla, ale nedaří se jí tak dobře jako jinde. World from Space takovému farmáři vyhotoví mapu na základě své analýzy satelitních dat. Z ní dokáže určit, jaké podmínky, například ohledně vody, jsou v daném místě a kde by se plodině dařilo lépe. Farmář tak třeba zjistí, že na sousedním kopci se zrovna tomuto druhu plodiny, která potřebuje vody více, bude dařit lépe.

PŘEČTĚTE SI: Safe Trees! Lesní inženýři vyrazili do přehřátých měst, aby tam chránili vegetaci. A tak vznikl miliardový byznys

Jan Labohý prezentuje práci World from Space. (Foto: archiv World from Space)

Spoluprací má World from Space za svou poměrně krátkou existenci překvapivě hodně. Město Plzeň už začalo díky jejich analýze podnikat konkrétní kroky k omezování tepelného ostrova a přehřívání centra města. A jejich analýza znečištění ovzduší nad Ukrajinou a Moldavskem pro orgány OSN již přiměla státní úředníky k revizi politik v oblasti znečištění ovzduší.

Data z vesmírných družic, která World from Space používá, jsou samozřejmě k dispozici veřejně. Problém ale je, že s nimi neumí pracovat každý. Je to změť obrázků a množství čísel, která toho sama o sobě laikovi moc neřeknou. Jde o takzvaná big data v obrovských objemech, která se navíc v běžných programech ani nedají otevřít. Teprve porozumění a interpretace těchto dat mají reálnou hodnotu.

Cena služeb World from Space se vždy odvíjí od konkrétní oblasti a konkrétního klienta. Pro softwarové firmy v oblasti zemědělství mají například cenové balíčky od 99 eur měsíčně (2695 Kč, pozn. red.). „Pro ostatní klienty připravujeme individuální nabídky zohledňující to, aby si koncový uživatel mohl naše služby dovolit,“ podotýká Labohý. Stejně tak mohou služeb World from Space využít i jednotlivci, pokud mají konkrétní nápad, co by z družic chtěli vědět. Startup pak poskytne konzultaci a poradí, jak je daný nápad složitý a nákladný.

Pandemie koronaviru pro byznys tohoto startupu znamená podle zakladatelů houpačku nahoru a dolů, některé spolupráce se kvůli této situaci zrušily, jiné zůstaly. „Každopádně doufáme, že se situaci dokážeme přizpůsobit,“ věří Labohý.

Foto: Pixabay

Zuzana Keményová