Altworx: “Zamýšlejme se nad tím, co děláme a komu tím prospějeme“

4. pro 2017 Redakce 3 min

Zakladatelům Altworxu bylo líto, že tolik dat, které firmy získávají z nejrůznějších zdrojů, nemá žádné využití. Propojili proto zdánlivě nepropojitelné oblasti fungování firem a výsledky se dostavily! S Janem Danielem Doležalem, Managing Director Altworx, jsme si popovídali mimo jiné o tom, co plánují do budoucna nebo o tom, proč jsou lepší než konkurence.

Co Altworx dělá?

Vyvíjíme mazanou software platformu, která umožňuje v reálném čase kombinovat, poměřovat a porovnávat nejrůznější datové zdroje a hlídat tak složité nebo dlouhodobé procesy ve velkých společnostech a následně pracovat s odchylkami, které v provozu nastávají, ať je to narušení bezpečnosti serveru nebo faktura na vymyšlený servis.
Tenhle stroj aktuálně i provozujeme v několika velkých společnostech, abychom si vyzkoušeli vlastní “psí žrádlo”, než se ho pokusíme prodat do světa výměnou za slávu a peníze :-)

Proč jste rozjeli Altworx?

Přišlo nám líto, že firmy mají hromadu senzorů, systémů, detektorů, čteček a z nich spoustu dat, ale neumí je nechat vydělávat peníze. Docházka, bezpečnostní systémy, provozní systémy, technologická data, HR a finanční systémy tak tvoří nepropojené světy, ale právě z jejich propojení (a tím není nalití do společného datového skladu) mohou vznikat nové hodnoty.

Co je vaše inspirace?

Nejvíc asi rozhovory s managery velkých provozů. Kombinací pohledu top managementu, provozních řiditelů a např. obchodníků a bezpečáků vzniká celá skupina problémů, které si přímo říkají o tvořivá řešení. A protože se pohybujeme ve velikých společnostech, každé řešení může hodně peněz vydělat nebo ušetřit.

Co považujete za největší úspěch Altworx?

Dnes to jsou spokojení koncoví zákazníci, tedy vedení a zaměstnanci korporátů. To, že s námi chtějí rozvíjet naše metody a stále víc a víc činností svých organizací “pokrýt Altworxem”.

Jaké jsou vaše plány do budoucna?

Do budoucna bychom chtěli náš produkt i platformu poskytnout odborné veřejnosti z oblasti IT a nebo ze souvisejících oblastí, které umíme řešit, jako je např. compliance, data governance, bezpečnost atd.

Jaké typy lidí hledáte do svého týmu?

Tvořivé analytiky a precizní pracanty a nebo oboje zároveň, ale tomu, kdo nastoupí na precizního pracanta a zjistí, že chce spíš komunikovat a vymýšlet, tomu hlavu neutrheme.

V čem jste jiní než konkurence?

Máme holističtější přístup, neomezujeme se dostupnými daty, ale zase nesbíráme všechna data. Neděláme analýzy starých dat tam, kde je lepší omezenější, ale rychlá notifikace. A vůbec netrávíme dlouhé měsíce analýzami a evaluacemi analýz, jak občas bývá zvykem, ale raději na vzorku dat něco ukážeme do 14ti dnů a pak se začneme bavit, jak tu spolupráci víc rozjet.

Co je pro vás při budování startupu nejdůležitější?

Pro mě osobně lidi a hned kousek za tím silná hlavní myšlenka, abychom udrželi ty lidi.

Jak vypadá pracovní den ve Altworx?

No jak si ho kdo udělá. Já obvykle přijdu, dám si čaj, zrekapituluju si, co mám vlastně dělat, co napsat, s kým co probrat a pak se do toho pomalu pustím. Vlastně celý den buď přemýšlím, mluvím nebo se přemísťuju a vařím čaj. Ostatní nejspíš víc programují… doufám.

Nějaké další tipy / doporučení / vzkaz?

No možná si dovolím, pro kolegy z IT: Zamýšlejme se nad tím co děláme a komu tím prospějeme.