Zonky spouštějí druhý ročník soutěže pro inovativní firmy. „Chceme pomoci těm, kteří pomáhají,” říká šéfmarketér

27. led 2020 Václav Lang 5 min

Zonky mají za sebou nejúspěšnější rok ve své více než čtyřleté historii. Společnost loni uzavřela 46 % všech úvěrů ze své celkové produkce, objem půjčených peněz překročil 10 miliard a ve srovnání s rokem 2018 vzrostl o 40 procent. Celkový počet klientů činil na konci roku 88,5 tisíce, což je meziročně 57% nárůst. Výrazně také přibylo lidí, kteří na Zonky investují, a to meziročně o 40 % na 34 105, objem investic překonal 3,5 miliardy korun. Nyní se firma chystá na expanzi do zahraničí a také na druhý ročník své soutěže Zonky Innovation Awards, jíž je Newsroom StartupJobs mediálním partnerem. Nejen o tom jsme si povídali s šéfem marketingu Zonky Janem Sladovníkem.

Jak si české firmy vedou na poli inovací?

Prostředí dnes nabízí poměrně jednodušší cestu k tomu stát se moderní a inovativní firmou. My i další společnosti z oblasti financí máme specifické podmínky. Musíme dodržovat legislativu, která je technicky poměrně náročná. Ale pokud se někdo rozhodne, že bude vyrábět a prodávat třeba ponožky - a udělá to nějakou chytrou formou - tak tolik bariér nemá.

V některých oblastech je vstup na trh náročný a existují v něm bariéry, ale na druhou stranu technologie nikdy nebyly přístupnější. Jsou stále levnější, existují řešení, která se dají velmi jednoduše implementovat. Že některé velké firmy působící na trhu spoustu let neinovují tak rychle, jak by mohly, dává příležitost mladým hráčům. Jako jsme třeba my.

Dá se porovnat, jak si stojíme v porovnání se zahraničím?

V Česku jsme obecně technologicky zdatní. Myslím tím jak firmy, které tady vznikají, ale i samotná populace. Češi jsou zvyklí využívat nejnovější technologie. Máme opravdu šikovné vývojáře, kteří nejen že splní zadání, ale také nad ním reálně přemýšlejí a snaží se věci vylepšovat. Myslím, že to je součást české nátury a že tady díky tomu máme spoustu zajímavých firem, které prorazily do zahraničí a uspěly na celosvětovém poli.

Je v rámci inovací a technologií nějaké odvětví, které je teď obzvlášť v kurzu?

Hodně se teď mluví o sdílené ekonomice. Vycházejí různé výzkumy, které ukazují, že lidé využívají tyto služby stále častěji, často za účelem úspory peněz - ať už je to sdílení aut, nemovitostí nebo vůbec komunitní podpora v rámci výměny zboží.

Dál jsou to finanční služby, které pomáhají lidem. Třeba se správou osobních financí, s investováním či spořením. Nebo obecně pomáhají ulehčit život primárně mladým lidem ve velkých městech - ať už je to dovážka jídla, hlídání dětí, čištění obleků a podobně.

Z loňského premiérového ročníku soutěže Zonky Innovation Awards.

Nejvíc se půjčuje na auta a rekonstrukce

Když se budeme bavit konkrétně o Zonky, tak tam taky můžeme vypozorovat nějaké trendy? Na co si třeba lidé nejvíc půjčují, do čeho se nejvíc investuje?

Můžeme to rozdělit na dvě části: V rámci půjček nabízíme dlouhodobě spíš chytřejší půjčky na věci, které dlouho vydrží. Stabilně nám zůstávají tři nejčastější důvody, proč si lidi půjčují: první v žebříčku jsou auta a rekonstrukce. Oba důvody nám přijdou velmi smysluplné, protože hodnota předmětu, na který si lidé půjčují, vydrží déle, než je doba splácení půjčky. Třetím důvodem je refinancování, což chápeme jako důkaz, že lidé přemýšlejí nad svou finanční situací a chtějí ušetřit.

Pokud jde o investování, tak vidíme poměrně velký nárůst poptávky po alternativních investicích. Není to stále mainstreamové, průměrný běžný uživatel nadále nechce jít do rizika nepojištěných vkladů. Nicméně už i lidé, kteří o investicích dříve neuvažovali, vidí, že na spořicím účtu mají 1,5 procenta. A my jim nabízíme výrazně víc v relativně bezpečném produktu. Proto mnohem častěji zvažují, že by k nám vložili své peníze. Tento trend je čím dál běžnější a i kvůli tomu jsme spustili náš nový program Rentiér, který je v rámci investic výhodný zejména při investování vyšších částek.

Minulý týden jste odstartovali druhý ročník své soutěže Zonky Innovation Awards pro inovativní firmy, které svou technologií usnadňují lidem život. O čem soutěž je?

Když jsme loni spouštěli první ročník ZIA, cílem bylo podpořit firmy a služby, které svým zákazníkům šetří čas a peníze, respektive využívají nejnovější technologie, které zlepšují život. Minulý rok to mělo poměrně pěkný úspěch jak u firem, které se dostaly do nominace a hlasovalo se o nich, tak i u zákazníků. Vzhledem k tomu, že hlasovaly desetitisíce zákazníků, věříme, že soutěž, která měla poměrně značný mediální ohlas, bude letos ještě lepší.

Vyhlašování vítězů loňského ročníku.

Jaký je harmonogram?

Soutěž trvá tři měsíce. Hlasování, respektive nominace lidí a firem, kteří se budou chtít zúčastnit, odstartovalo 22. ledna. Máme osm kategorií, do kterých se soutěžící mohou přihlásit nebo je do nich může někdo nominovat. Nominace trvá přibližně tři týdny, a až skončí, tak otevřeme hlasování. To skončí 15. března. Na konci měsíce pak bude slavnostní udílení cen.

Oproti loňsku počítáme letos ještě s kategorií Inovace roku, kterou bude hodnotit porota složená z významných osobností, které oslovíme. Jejich jména ale zatím prozrazovat nechceme.

Proč jste se vůbec jako Zonky rozhodli pořádat takovouto soutěž o inovacích?

Zonky vzniklo za účelem kultivovat finanční trh. Je vidět, že se nám to daří, protože díky nejnovějším technologiím se nám povedlo z nuly vybudovat něco, co se teď běžné banky snaží dohnat. Tím, že jsme kompletně online, byli jsme pro náš obor jakási revoluce. Našim zákazníkům to šetří hodně času a energie.

Když vidíme, že denně zákazníkům pomáháme, tak bychom chtěli pomoci zviditelnit se i dalším firmám, které také nějakým způsobem pomáhají svým zákazníkům. Třeba ještě nejsou tak velcí nebo uvítají nějakou podporu v rámci vítězství ve své kategorii. U konkrétní firmy dokonce víme, že jim pouhá nominace pomohla s růstem tržeb.

Loňský premiérový ročník soutěže si organizátoři pochvalují.

Když pomineme to, že samotná nominace může znamenat pro firmu nějakou prestiž, tak co dalšího si z té soutěže ještě odnesou?

Kromě prestiže z nominace pracujeme s vítězi po celý rok. Využíváme mediální prostor, který máme, a ukazujeme jejich příběhy a v čem přesně zlepšují život svým zákazníkům. Letos navíc přinášíme určitou novinku, a to jsou kulaté stoly se zajímavými osobnostmi, které na tuto soutěž navážou. Majitelé nebo ředitelé inovativních firem na nich budou diskutovat o tom co dělají, co by se dalo zlepšit a jaké jsou trendy.

Foto: Zonky