Vojta z STRV: “Nikdy mě žádná práce nebavila tak, jako to, co teď dělám v STRV.“

16. pro 2014 Redakce 3 min

Jak se pracuje v STRV? To se tento týden dozvíte v našich pěti rozhovorech se členy týmu STRV

Vojtěch šťavík, iOS vývojář
Vývoj mobilních aplikací není oborem, který by člověk mohl studovat z donucení. Většina vývojářů i designérů si tuto specializaci vybírá, protože je láká a baví. Vojta jednoho dne ukončil kariéru v marketingu a rozhodl se stát iOS vývojářem. Oprášil školní znalosti programování a přišel do STRV zažádat o práci. Dozvěděl se, co všechno by musel umět, aby práci získal. Vše se naučil. Teď, po roce, odjel na žádost klienta do Los Angeles.

Co děláš v STRV a odkud jsi?
Jsem iOS vývojář, střídavě v Praze a v L.A.. Jsem původem z Hronova v podkrkonoší.

Kde se nejčastěji učíš nové věci?
Každý den sleduju technologické weby, abych byl v obraze. Mám své oblíbené blogy, které se věnují iOS a vývoji aplikací. Letošní rok toho Apple představil tolik nového, že člověk má opravdu co dělat, aby si udržel přehled. Spousta nových podnětů taky přichází od kolegů v STRV. Každý týden máme iOS meeting, kde si vyměňujeme zkušenosti, sdílíme zajímavé nástroje a frameworky.

Co děláš ve volném čase?
V poslední době jsme začali společně s pár dalšíma STRV klukama chodit na crossfit a je to naprosto super! Mimo to se snažím nezanedbávat kytaru a když zbude o víkendu čas, kouknu se na nějaký dokument o vesmíru a fyzice.

Na čem aktuálně pracuješ?
NDA. Můžu ale prozradit, že je to appka psaná ve Swiftu a využívá HomeKit, takže ty nejnovější dostupné technologie.

Co si dělal před tím, než si začal pracovat v STRV?
Dělal jsem marketingového manažera pro jednu z největších property investments firem v CEE. Ještě předtím jsem 5 let vedl vlastní agenturu zaměřenou na PR a marketing.
Jednoho dne jsem ale zjistil, že to není to, co chci celý život dělat a rozhodl se, že změním obor. Studoval jsem na střední i na Vš informatiku a jsem velký fanoušek Apple, takže nápad začít vyvíjet iOS appky přišel tak nějak přirozeně.

Jak se STRV za tu dobu změnilo?
Za ten rok se firma změnila obrovským způsobem. Období, kdy jsem nastoupil, bych nazval klid před bouří. Ani nestíhám vyzkoušet všechny appky, které se u nás vyvíjí. Je tu cítit úžasná energie z lidí okolo a je na nich vidět, jak strašně moc je jejich práce baví a jak si ji užívají. Navíc je každý nový projekt zajímavější než ten předchozí. A kdo by neměl radost z toho, že se může podílet na appce, kterou používají miliony uživatelů?

Co ti práce v STRV přinesla?
Myslím, že mě nikdy žádná práce nebavila tak, jako to, co teď dělám v STRV. Mám možnost pracovat na projektech, které jsou opravdu top, a užívám si luxus toho, že mám kolem sebe ty nejlepší lidi, kteří jsou u nás aktuálně v oboru k dispozici. V říjnu jsem byl navíc v USA na Fall Campu a teď už jsem zase zpátky, tentokrát přímo za klientem. Tohle je něco, co mě před rokem ani nenapadlo.