Umělá inteligence pomůže zkrotit vášně při rozvodu. S čím přichází appka coParenter?

24. bře 2019 Matyáš Vejskal 4 min

Rozvod je nadmíru osobní spor dvou partnerů, který nemá vítězů, jen poražených - nejvíce poškozené jsou obvykle ale jejich děti. Hladký průběh a minimalizaci škod rozvodu si dala za cíl společnost coParenter, která do mobilní aplikace zakomponovala prvky umělé inteligence (AI), pomáhající odloučeným rodičům dělat běžná rozhodnutí, především ta spojená s výchovou jejich dětí.

Projekt coParenter vznikl na základě osobních zkušeností zakladatelů: Sherrill A. Ellsworth přihlížela jako soudkyně rozvodům v kalifornských jednacích síních více než 20 let. Její společník Jonathan Verk, zkušený byznysmen, si procesem prošel naopak z pohledu rozváděného.

Konec manželství bývá plný vášní a vztahů vyhrocených do extrému. Výsledkem je nefunkční komunikace, kvůli které všichni zúčastnění trpí. Po 10 letech pozorování, jak jsou rodiny ničeny americkým právním systémem, se soudkyně Sherri pustila i do preventivního vzdělávání. Chtěla předejít tomu, že si rozvádějící páry budou v soudní síni prát špinavé prádlo a nutit soud k rozhodnutím, která jsou zcela v kompetenci rodičů. Není neobvyklé, že rozvádějící se u soudu zuřivě bojují o ty nejmenší banality - soud nutí rozhodnout, k jakému doktorovi bude jejich potomek chodit, jaké jídlo bude jíst apod. Tyto záležitosti se ale musí řešit doma, ne před soudem.

Ukazuje se, že až 80 procent sporů, které se dostanou k soudu, nepotřebuje právní rozhodnutí, pouze rodičovské. Také termín, ze kterého vznikl název aplikace - coparenting” - je přeložitelný jako jako spoluvýchova. Partneři spolu nežijí, ale oba se podílejí na výchově svého potomka. Sherrill s Jonathanem hledali řešení, které by rodičům pomohlo zjednodušit typické rozvodové spory, a zvolili si cestu technologií. Vyvinuli aplikaci, od které si slibovali, že pomůže rodičům běžná rozhodnutí řešit rychleji a snadněji než soudní proces.

Aplikací, které pomáhají rozvádějícím se rodičům, existuje mnoho: OurFamilyWizzard, TalkingParents nebo 2Houses. Některé z nich umožňují pouze komunikaci, jiné správu kalendáře či další formy plánování. Cílem nově vzniklého coParenteru je nabídnout kompletní škálu funkcí, pokrývající i správu dokumentů, plánování výdajů, požadavky na změny nebo možnost navrhnout a odsouhlasit různá výchovná rozhodnutí. A při vyzvednutí / odvozu potomka pomůže GPS lokalizace.

Pokud druhá strana odmítne aplikaci používat, můžete jet v solo módu, což je výhoda oproti konkurenci. Celé kouzlo aplikace coParenter spočívá především v tom, že umožňuje rozvedeným rodičům spolupracovat na výchově bez nutnosti osobní konfrontace. Ta někdy vede častěji k hádce než k řešení. Při textové komunikaci člověk zvládne držet nervy lépe na uzdě a pokud zrovna ujede, coParenter nabídne možnost mediace přímo v aplikaci.

Mediátora si jednoduše přizvete přímo do své konverzace a vše operativně vyřešíte. Pokud by vás zajímaly ceny, předesíláme, že vše je nastaveno spíše pro US trh, nicméně měsíční předplatné je 12,99 dolarů (20 kreditů), roční potom 119,99 dolarů (240 kreditů). Jedna žádost o mediaci vychází na 10 kreditů, a je tak o mnoho dostupnější než klasické sezení u rozvodového poradce nebo právníka.

Umělá inteligence přichází na řadu ve chvíli, kdy se konverzace začne stáčet k hádce. Urážky či sarkasmus vám aplikace odmítne odeslat, resp. vás vyzve k tomu, abyste se zamysleli nad nezbytností použití konkrétního slova.

Aplikaci coParenter používá již více než dva tisíce rodičů a vyřešilo se díky ní na 4000 neshod - v 81 procentech případů dokonce bez nutnosti návštěvy mediátora. Aplikace ja na trhu od ledna 2019, rok předtím byla v provozu jako beta verze. Na českém trhu podobná aplikace ani žádná její alternativa neexistuje. Těšíme se tedy, kdo se do této výzvy u nás pustí jako první :-)

Autor: Matyáš Vejskal
Foto: Archiv coParenter