S léčbou diabetu druhého typu pomáhá v Německu česká aplikace Vitadio. Nově ji proplácí všechny tamní zdravotní pojišťovny

18. kvě 2022 Anna Jurečková 2 min

Jako jediná zahraniční společnost se dočkala zařazení do německého adresáře digitálních zdravotních aplikací. Českou aplikaci Vitadio, která pomáhá s léčbou diabetu druhého typu, tak nově proplácí všechny německé zdravotní pojišťovny.

Diabetem druhého typu trpí v Evropě 10 procent populace. Na rozdíl od prvního typu v jejím vzniku hraje roli špatný životní styl jako nedostatek pohybu či nevhodná strava. Zlepšit životosprávu a udržet hladinu krevního cukru pod kontrolou pacientům pomáhá český startup Vitadio. Aplikace na předpis byla letos v dubnu zařazena do německého adresáře digitálních zdravotních aplikací, proplácí ji tak všechny německé zdravotní pojišťovny.

„Využíváme prvky umělé inteligence, abychom pacienty naučili samostatně zvládat toto chronické onemocnění. V klinických studiích dosáhlo s Vitadiem správné hladiny cukru v krvi 2,6krát více pacientů v porovnání se standardní péčí,“ vysvětluje spoluzakladatel a CEO Jan Šomvárský. „Jsme jediná zahraniční společnost, která prošla výběrem díky prokázaným přínosům pro zákazníky, a to včetně klinické studie ve spolupráci s Technickou univerzitou Drážďany,“ dodává marketingový ředitel Ondřej Tomeš

Vitadio je certifikovaný jako zdravotnický prostředek, který podporuje pacienty v dosažení cílů léčby a v prevenci zdravotních komplikací souvisejících s diabetem. Mobilní aplikace nabízí program sestávající z denních úkolů a automatických zpráv a cílí na začlenění důležitých návyků do každodenní rutiny.

PŘEČTĚTE SI: „Úprava životosprávy dokáže nemoc zvrátit.“ Aplikace Vitadio Health pomáhá s léčbou diabetu druhého typu

Německo je největším evropským zdravotním trhem s přibližně 73 miliony pacientů se zákonným zdravotním pojištěním. V Česku a na Slovensku podle startupu jasně daný mechanismus vstupu digitálních aplikací do plošných úhrad zatím neexistuje, mají však potenciál ušetřit čas zdravotníků a snížit náklady zdravotnictví. „Teď se soustředíme hlavně na zahraniční trhy, ale věříme, že brzy nastane čas, kdy i v České Republice budou zdravotní aplikace běžnou součástí léčby,“ dodává Šomvárský.

Foto: Vitadio

Anna Jurečková