Podcast SCRIPTease: Footshop slaví 10 let fungování, limitované edice tenisek i oblečení prodává už v 18 zemích

18. říj 2021 Redakce 7 min

Množství úspěšných českých e-commerce značek, pro které začal být lokální trh příliš malý, se v posledních letech utěšeně rozšiřuje. Internetový obchod Footshop zájemcům nabízí převážně boty a oblečení spadajícího do tzv. městského lifestylu a teniskové subkultury. Díky působení po celé Evropě a obratu, který letos poprvé přesáhne magickou hranici miliardy českých korun, se může Footshop mezi naše e-commerce hvězdy směle řadit. U příležitosti desátého výročí si společnost letos nadělila významnou akvizici konkurenčních Queens i limitovanou edici tenisek ze stavebnice LEGO.

Článek vznikl v rámci spolupráce StartupJobs Newsroom a podcastu SCRIPTease. Celou epizodu si můžete poslechnout zde:

Footshop založil v roce 2011 Peter Hajduček původem ze slovenských Košic. Do Prahy se přestěhoval za studiem informatiky a později také podnikové ekonomiky a managementu na Vysoké škole ekonomické. I po deseti letech nadále zastává pozici CEO a drží téměř 70 procent ve firmě, která s každým rokem roste o přibližně 20 procent. Dalšími společníky Footshopu jsou Marcel Vargaeštók, zakladatel Školy vaření Chefparade a investor, a fond Enern, který do Footshopu kapitálově vstoupil v roce 2018.

Do horkého křesla ve studiu technologického podcastu SCRIPTease tentokrát usedl Jany Koščo (na úvodní fotce vpravo), původem taktéž ze Slovenska. Dříve působil jako softwarový inženýr v berlínském inkubátoru Rocket Labs či business intelligence startupu Stories. Do Footshopu nastoupil na přelomu let 2017 a 2018 a rychle se vypracoval na pozici CTO, již zastává dodnes. A tak přestože se Footshop zrodil v Praze a má tam naprostou většinu ze svých přibližně 200 zaměstnanců, je zjevné, že společnost lze považovat spíše za společný česko-slovenský projekt.

Jany Koščo při natáčení podcastu SCRIPTease.

Boty dělají člověka

Jany Koščo rozhodně nevypadá jako běžný člen top managementu firmy s miliardovým obratem – na natáčení podcastu dorazil v baseballové čepici a stylových teniskách. Vysvětluje, že footwear je součástí firemní kultury a všichni ve Footshopu botami žijí nejen v práci, ale i mimo ni.

„Máme tenisky, které nemá téměř nikdo v regionu. Na světě je celkově maximálně stovka firem, které nabízejí tenisky jako my. Tím jsme unikátní. Pro firmy jsme velmi dobrým partnerem, což znamená třeba to, že konkrétní tenisky jsou k mání v obchodě v Paříži, Londýně, na nějakém místě v Německu a pak u nás. Celkem je jich na světě k dispozici třeba 500 kusů a my je máme,“ vysvětluje Koščo, čím si Footshop získal srdce svých zákazníků napříč Evropou.

Sestavit zajímavé portfolio zboží, které se trefí do vkusu módních nadšenců, je těžký oříšek. Ve Footshopu má tuto aktivitu na starosti zkušený obchodní tým zodpovědný za vyjednávání s největšími obuvními giganty jako Adidas, Nike nebo Vans.

Tenisky ze stavebnice

Z pohledu budování image brandu i nasycení zájmu klientely jsou velmi důležité limitované edice, které jsou k dostání pouze ve Footshopu. V minulých letech se firmě podařilo jako vůbec první v regionu střední Evropy dosáhnout spolupráce a vlastní edice bot vyvinutých s koncernem Adidas. Originální edici tenisek inspirovanou střechami Prahy připravil Footshop například se zavedenou německou značkou KangaROOS. A vůbec posledním hitem byla exkluzivita v podání legendárních bot Adidas Superstar, které byly vytvořeny z kostiček stavebnice LEGO, a tak tento pár bot bude s velkou pravděpodobností zdobit především poličky sběratelů. Dvě stovky krabic uvolněných do prodeje 1. září letošního roku zmizely prakticky okamžitě.

„Specifikem je naše zákaznická platforma, která stojí stranou od klasického webu a na které děláme pro zákazníky takzvaný raffle – náhodně losujeme registrované lidi, kteří si pak u nás mohou koupit ultra limitované tenisky,“ popisuje Jany Koščo praktiku, kterou při výběru zákazníků kromě Footshopu používá třeba slavná automobilka Ferrari. Převis poptávky nad nabídkou je zkrátka tak velký, že zájemci musejí mít často kromě připravených peněženek i pořádnou dávku štěstí.

Footshop využívá ve svých produktech následující technologie:
PHP/Symfony, Go, React, Hypernova, MobX, GraphQL, ApolloDB, Nginx, Kubernetes, Redis, MariaDB, Galera Cluster, Twirp, Sentry

Footshop své servery provozuje v Česku, ovšem nebude tomu tak dlouho. Každý měsíc totiž musí odbavit více než 700 milionů požadavků zákazníků. „Velká část z nich už nežije v Čechách ani na Slovensku. A pokud si někdo kupuje tenisky třeba v malé vesničce někde v Rumunsku nebo v USA, kde také působíme, tak už vyšší odezvu serverů pocítí. Footshop je poměrně velká firma a právě kvůli tomu, abychom zákazníkům dokázali dodávat lepší služby, půjdeme intenzivněji na Západ. Nikdo nevylučuje i třeba Asii za pár let, až na to přijde čas,“ rozjímá Koščo. „Není úplně neobvyklé, že u nás nakupují třeba zákazníci z Tchaj-wanu či Hong Kongu, ale zatím jde o jednotky, desítky. Převažuje Evropa,“ dodává Koščo. Firma sice na tamějších trzích zatím oficiálně nepůsobí, avšak zájemci o limitované edice tenisek a oblečení jsou zkrátka všude.

Od hlavy až k patě

Zásadním krokem byla v letošním roce dokončená akvizice dosavadní dvojky na českém online trhu s botami, společnosti Queens. Lenka Ondruchová, která obchod před 17 lety založila, se dle svých slov bude věnovat zejména synovi a přátelům. Vedení Footshopu v dlouhodobém horizontu počítá se zachováním značky Queens, protože struktura zákazníků obou firem se podle dostupných dat mírně liší.

„Největší výzva je pro nás zajistit po akvizici Queens synergii a řídit slučování systémů. Velkým úkolem na dvě čtvrtletí je třeba implementace našeho původního skladového systému, který jsme si sami napsali a otestovali, právě do Queens. Mojí úlohou je hledat procesy a místa, kde by dávalo smysl obě firmy spojit – v našem případě to byly finance, sklad a IT,“ vysvětluje Koščo. Cílem je prý pomoci Queens být efektivní a taktéž expandovat dále do Evropy.

Výzdoba kanceláří Footshopu se samozřejmě neobejde bez tenisek. (foto: Footshop)

Značky Footshop a Queens nepůsobí jen online, ale provozují i kamenné prodejny v největších českých městech. Zákazníci mají i nadále zájem vidět boty naživo a mít možnost vyzkoušet, zda jim přesně padnou. Footshop je možné navštívit například v Praze v holešovickém Vnitroblocku a v ulici Na Příkopě. Pobočky Queens se nacházejí rovněž v Praze a také v Brně a Ostravě. Nutno podotknout, že obchody skupiny Footshop už dávno nejsou jen o stylových teniskách, ale kromě oblečení, čepic, hodinek či tašek v nich zákazníci najdou třeba i limitované stavebnice značky LEGO.

Nazujte svoje nejlepší tenisky a zaposlouchejte se do aktuální epizody technologického podcastu SCRIPTease. V nahrávacím studiu přivítal Janyho Košču už tradiční moderátor Jirka Bachel z vývojářského klubu LOLO.team.