Pivní bublinkovač, domácí varny i on-line výčep. Pivovarnické startupy zažívají boom


Statisticky každý Čech vypije jedno pivo co 36 hodin… samozřejmě, když počítáme i malé děti. Já se osobně blížím 24 hodinám, a co se týče malých pivovarů, těm už se věnuji od počátku českého minipivovarského boomu. Naše legendární spotřeba piva na hlavu ale v současnosti klesá. Mladí pijáci se soustředí na kvalitu a různorodost pivních stylů. Objevují se nové trendy i v pivních inovacích? Podíváme se na české startupy i na novinky ze světa. A darmo mluvit: máme se od světa přece jenom co učit.  

Pivní zásilka vám každý měsíc doručí do domu výběr osmi piv z malých pivovarů. Zakladatel Marek Badík zdůrazňuje, že mu nejde jen o pivní požitek, ale i osvětu a vybudování komunity. Proto ke každému pivu dostanete i jeho příběh a vůbec všechny informace, které se zásilce o daném pivu podařilo zjistit. Dívám se na jejich nabídku a vidím piva různých druhů a značek, dokonce občas zahlédnu i větší zahraniční pivovar. Dá se říct, že si u Pivní zásilky skutečně můžete vystudovat semestr pivní vědy. 

Peevo je, připravte se, online výčep. Ano. Podíváte se na stránky, vyberete si pivo, necháte si ho načepovat ze speciální pípy a kurýr vám až ke dveřím přiveze perfektně vychlazené pivo, které údajně vydrží čerstvé až měsíc. Zatím je pokrytá jen Praha ( „Pokud vaše PSČ začíná jedničkou, nalijeme vám!”), přičemž první expanze se plánuje pro pražská satelitní městečka. Doručuje se v hodinových intervalech, pokud chcete pivo na večer, musíte si objednat do 18:45.. Na stránkách vidím vynikající výběr - Zíchovec, Hostivar, Raven…

Mazaný lišák funguje jako létající pivovar: tedy pivovar, který si nechává vařit piva podle svých receptů ve spřízněných pivovarech. Vedl úspěšnou kampaň na startovači. Její výsledek? Létající výčep. Speciálně upravená dodávka s patřičným chlazením a okénkem, ze kterého rovnou dostane buď pivo z Mazaného Lišáka, nebo jiného spřízněného pivovaru. Toto veselé autíčko si můžete objednat na své akce.

Photo on Foter.com

Jak si vedou ve světě?

Jak je vidět, České pivní startupy se zaměřují primárně na distribuci. Když se podíváme do světa, nalezneme poměrně šílené nápady, které mají přece jenom něco do sebe.

Fizzics je přístroj, který vám pivo v lahvi nebo v plechovce transmutuje na pivo točené. V podstatě je to něco mezi Soda stream a malou pípou. Funguje jen na baterie bez potřeby bombiček. V českých podmínkách by takový přístroj byl spíše extravagantní - upřímně, dokážete si představit, že něco takového před svými přáteli vytáhnete?

Picobrew přichází s technologicky pokročilými přístroji pro vaření a točení piva. To jsou například KegSmarts, které umožňují kontrolovat teplotu sudů i vytáčeného piva. Jinak nabízí vše od malých pomůcek pro fermantaci až po obrovské mašiny pro restaurace a minipivovary.

Brewie startup z Maďarska, přišel s přístrojem na domácí vaření piva. Jeho výhodou má být stálost výsledků a to, že v tomto přístroji dobré pivo zvládne uvařit úplně každý. Takže narozdíl od Picobrew není zaměřen na profesionály, ale nadšence.

Photo credit: cold_penguin1952 on Foter.com / CC BY-NC-SA

A podobný přístroj z Holandska je pro změnu motivován ekologicky. Minibrew chce bojovat s uhlíkovou stopou z distrubice piva. Navíc Nizozemsko samo vyváží skrz pivo 1,3 miliardy litru vody. Pokud by si lidé kvalitní pivo mohli vařit sami, pomohli by tak i planetě. Aby se úplně zmenšila potřeba pivo jakkoliv přenášet, jejich domácí pivovar má podobu sudu, ve kterém si pivo uvaříte, uchováte, a ze kterého si ho i vypijete.

Chystané legalizace marihuany v Kanadě a na karibském ostrově Antigua se rozhodli využít Province Brands ve spojení s minipivovarem Yukon. Příští rok má přijít na trh nealkoholické pivo, které vás nakopne trochu jinak, než jste zvyklí, ale prý na podobné úrovni. Hladina THC je stanovena tak, aby odpovídala obsahu alkoholu v běžném pivu.

A to možná úplně nejšílenější na konec. Veganské, bezalkoholové pivo s 21 gramy proteinu. Joybräu je určený jako náhrada proteinových shakeů. Takže hlavně do fitka, ale já si umím představit, že by se mi něco takového hodilo i do práce. Lidé na internetu píší, že má ovocnou chuť podobnou cideru s hořkým aftertastem.

Jak vidíte, ve světě se s pivem dějí zajímavé věci a snad se nějaká velká pivní inovace objeví i u nás. Ostatně z Čech už jedna taková kdysi přišla - pivo plzeňského typu, nejoblíbenější pivo světa.

Autor: Martin Šebesta