MatchBoard: “Pomáháme začínajícím podnikatelům a podnikatelkám získat peníze na rozvoj společnosti.“

10. pro 2015 Redakce 3 min

MatchBoard nám představil Gabriel Berdár

O čem je MatchBoard?

MatchBoard pomáhá začínajícím podnikatelům a podnikatelkám získat peníze na rozvoj společnosti od vhodných investorů a investorek. Tato investiční platforma je určena i lidem, kteří teprve uvažují o tom rozjet svůj vlastní projekt.  Svůj nápad mohou předložit odborníkům a investorům, kteří podnikatelský záměr posoudí. Díky svým zkušenostem mohou tito odborníci pomoci do startu dalšímu úspěšnému projektu. Je pro nás samozřejmostí, že investorům umožňujeme vybrat si firmy, do kterých chtějí investovat, a to podle kritérií, které investor(ka) nebo investiční firma preferují.

Proč MatchBoard?

Cílem MatchBoard je usnadnit a především výrazně zlevnit přístup začínajících podnikatelů k investorům. Vedle toho MatchBoard umožňuje investorům získat co nejefektivněji přístup k firmám, které mají potenciál, a do nichž by rádi vložili své finanční prostředky.

Členové zakládajícího týmu mají dlouholeté zkušenosti s vlastním podnikáním, řízením firem a to od nejmenších firem až po velké, nadnárodní firmy. Na základě zkušeností jsme s týmem zjistili, že jedním z největších problémů spolupráce mezi startupy a investory je to, že obě skupiny mají problém popsat jedna druhé co vlastně dělají a co chtějí. Takže na straně startupů to vede k psaní a přepisování více či méně nesrozumitelných podnikatelských plánů a neustálé honbě za investory, k plýtvání peněz a času na akcích, schůzkách a jednáních bez valného výsledku. U investorů je to obdobné.

Nemyslíme si, že by začínající podnikatelé měli trávit hodiny vymýšlením a přepisovaním podnikatelských plánů a nechceme, aby investoři zdlouhavě listovali podnikatelskými záměry, které jim nedávají smysl. Naším cílem je, aby se obě skupiny skupiny domluvily, a aby našly správného partnera bez zbytečných obstrukcí. A proto jsme vytvořili MatchBoard.

Jak to funguje?

Velmi jednoduše. Startup, podnikatelka s nápadem nebo firma hledající investory si vytvoří profil na MatchBoardu. Totéž dělají investoři. Podle nastavených preferencí a profilu systém najde buď nejvhodnější protějšek(ky), který splňuje nastavené parametry nebo nejlepší možnou shodu(dy) v případě, že takový profil existuje.

Zároveň aplikace umožňuje propojovat se startupy nebo investory i exkluzivně, tj mít privátní výměnu informací o potenciální investici aniž by investora nebo firmu kontaktovali další.

Výhodu aplikace je, že podnikatel/ky nemusí psát žádné dlouhé podnikatelské plány, vytvářet komplikované finanční výkazy, stačí aby v zásadě odpovídali na několik jednoduchých otázek. Aplikace vytvoří strukturovaný popis startupu nebo podnikatelského záměru ve formě srozumitelné pro investory.

Totéž platí pro investory. Díky velmi jednoduchému popisu podnikatele/ky velmi rychle vidí, kdo jsou investoři, kteří o jejich nápad nebo podnikání mají případně zájem.

Pro koho je MatchBoard?

Na straně podnikatelek a podnikatelů je určený pro ty, kdo mají vlastní nápad a chtějí zjistit, jestli by na něj získali peníze předtím než se 100% vrhnou na podnikání, i pro ty, kdo už pokročili s realizací své myšlenky a chtějí získat kapitál a investory s přidanou hodnotou na rozvoj svých firem nebo pro ty, kdo už nějakou dobu podnikají a hledají investory na další rozvoj firmy.

V případě investorek a investorů je MatchBoard nástrojem, který jim výrazně zjednoduší vyhledávání vhodných firem a podnikatelů, vytváření různých investičních fondů nebo portfolií. Je určený jak individuálním investorům, tak i skupinám investorů, inkubátorům, akcelerátorům, investičním fondům.

V blízké budoucnosti bude MatchBoard pomáhat získávat i vhodné mentorky a mentory.

Co je Vaše ambice?

Naše ambice je pomoci podnikatelkám, podnikatelům, investorkám, investorům a mentorům rozhodovat se při investicích a vzájemné spolupráci na základě co největšího množství kvalitních údajů. Díky desítkám let zkušeností s řízením firem, podnikáním, krizovým řízením a rozvojem firem jsme přesvědčeni, že rozhodování se na základě kvalitních a strukturovaných dat výrazně zvyšuje pravděpodnost úspěchu v podnikání.

Rádi bychom se stali platformou pro chytré lidi, kteří chtějí pracovat s chytrými penězi pro úspěch svých firem.

V oblasti startupů  a investování do nich je spousta mýtů, iracionality, plýtvání penězi a časem. Našim cílem je rozvíjet tuhle oblast na reálném, tj rozumovém a datové přístupu.