Kam na miliardovém trhu s teniskami nemůže Footshop, vyráží FlexDog

21. dub 2021 Matyáš Vejskal 7 min

V polovině března zahájil provoz marketplace FlexDog zaměřený na prodej exkluzivních tenisek, kterým se často říká prostě „sneakers”. Za jeho vznikem stojí Footshop, který po akvizici dvojky na trhu obchodu Queens míří k ročnímu obratu přesahujícímu 1 miliardu korun. Tenisky ale začínají být opravdu zajímavé až na sekundárním trhu, kde nejde o prodej zboží přímo od výrobce, ale od takzvaných resellerů, kteří s nenošenými sneakers obchodují jako se sběratelskými předměty či investicemi. A právě tímto směrem se, na rozdíl od běžných retailerů, FlexDog jako plně digitální marketplace může směle vydat.

Papírově za tímto projektem stojí Footshop, který poskytl FlexDogu kapitál do startu. Samotný rozjezd má na starosti čtyřčlenný tým: Jakub Mandát (obchod a řízení), Daniel Klíma (marketing), Petr Fišer (produktový vývoj) a Patrik Tomášik (vývojář). Kromě kapitálu startup od Footshopu čerpá i cenný mentoring a kontakty nejen v ČR, ale po celé Evropě.

„Myšlenku na kurátorovaný obchod s těmi nejlepšími sneakers jsme společně s Petrem Hejdučkem začali rozpracovávat už minulý rok, ale za oficiální start považujeme leden 2021. V tu chvíli jsme do toho začali šlapat naplno a za tři měsíce jsme vyvinuli řešení, které jsme 15. března spustili,” shrnuje vznik FlexDogu jeho šéf Jakub Mandát.

Šéf FlexDogu Jakub Mandát (Zdroj: FlexDog)

Z pohledu Footshopu jako největšího prodejce sneakers v Česku jde o druhý výrazný počin v tomto roce. V únoru Footshop koupil za blíže neupřesněné desítky milionů korun stoprocentní podíl ve dvojce na trhu Queens a na českém trhu tak došlo k výrazné konsolidaci. Pokud bychom vyšli z výsledků v roce 2020, tak se k osmisetmilionovému obratu Footshopu přidává i 201 milionů Queens a lze očekávat, že i letos tato skupina přesáhne miliardu korun.

„Každá krize je příležitostí pro pozitivní změnu. Věřím, že pro Footshop nastal vhodný čas podívat se na trh a investovat. V tomto duchu chceme pokračovat i dále. Od FlexDogu očekáváme upevnění pozice jako technologického lídra, možnost expanze mimo náš kontinent a experimentování s novými byznys modely v souladu se změnami celého fashion trhu,” vysvětluje své záměry Petr Hajduček z Footshopu.

Sneakers jsou celosvětově horkým zbožím. Příkladem je kauza, kdy společnost Nike hnala k soudu umělce Lil Nas X, který ve spolupráci se studiem MSCHF vydal upravenou edici 666 párů tenisek Nike Air Max 97 v satanském hávu a údajně i s kapkou lidské krve. Původní cena jednoho takového páru byla stanovena na 1 018 dolarů (22 tisíc korun) a vyprodaly se do minuty. Brzy po vydání se tyto modely dostaly na eBay, kde je bylo možné pořídit až za čtyřnásobek původní ceny.

„Satan Shoe" od Lil Nas X ve spolupráci s MSCHF.

FlexDog funguje čistě jako specializované tržiště, které agreguje úzce zaměřenou nabídku nejlepších modelů jak od přímých prodejců, tak resellerů. Dnes v nabídce najdete produkty českých i evropských jmen jako Footshop, The Streets, Answear nebo 11teamsports. Tím, že finální nákup potom probíhá u jednotlivých prodejců, startup neřeší vlastní logistiku nebo sklady, ale zaměřuje se pouze na lepší servis zákazníkům, kteří teniskám rozumí.

FlexDog necílí jen na „sneakerheady”

„Nechceme být marketplace se vším od Aše po Jablunkov a zákazníku přeber si. Vystupujeme jako kurátoři kvality a náročným zákazníkům tím usnadňujeme výběr,” popisuje základní myšlenku FlexDogu Jakub Mandát, který předchozích osm let pracoval ve známém cenovém srovnávači Ušetřeno.

Pokud si představíte nabídku tenisek jako pyramidu, její úplný základ podle Mandáta tvoří masová produkce, kterou najdete ve velkých sportovních řetězcích. Někde ve středu nabídky začínají oblíbené lifestylové modely, které vycházejí pravidelně každý rok a nosí je běžní lidé na ulici. Zhruba od středu výš začíná segment, na který se FlexDog zaměřuje - od nejoblíbenějších siluet jako adidas Superstar nebo Nike Air Max po limitované edice, kterých se v ČR nedá sehnat víc než 50 párů.

Existují tři základní skupiny zákazníků, kteří sdílí vášeň pro stylové tenisky. „První a zároveň nejextrémnější skupinou zákazníků, jsou takzvaní ‚sneakerheads’. Tenisky jsou pro ně fashion statement a zároveň sběratelský předmět nebo dokonce investice,” popisuje Daniel Klíma, který má ve FlexDogu na starosti marketing. Právě kurátorství, jak jeho kolegové říkají, je „skutečným úchylem přes tenisky”. Díky předchozím zkušenostem z práce pro Queens a zálibě v exkluzivních sneakers dokáže posoudit, které modely mají šanci na úspěch, a po kterých za měsíc neštěkne pes".

Na webu FlexDog najdete sneakers za desítky tisíc korun, ale i dostupnější modely. (Zdroj: FlexDog)

„Vnímání tenisek se za posledních 30 let výrazně změnilo. Už to nejsou jen boty na sport, jsou to i boty do města. Velké značky jako Adidas nebo Nike to moc dobře vědí, přichází proto s novými a novými kolekcemi, které jsou často inspirované modely z dob, kdy tyto značky byly na vrcholu. A protože fajnšmekři rozhodně nechtějí chodit v botách, které na sobě má každý druhý, tak značky představují stále zajímavější nápady, limitované edice, udržitelné materiály a designy vytvořené ve spolupráci s umělci. Na tuto vlnu naskakují i další značky jako New Balance nebo Asics,” upřesňuje Klíma.

Tenisky jsou pro sneakerheads tím, co jsou pro ostatní známky nebo obrazy. Investice a včasný nákup unikátního modelu se může během několika let výrazně zhodnotit. Klíma takto drží jeden pár, který se původně prodával za 5 tisíc korun. V současné době jeho hodnota dosahuje 25 tisíc korun a může dále růst. I taková investice s sebou nese ale určité riziko, se kterým je potřeba počítat: „Cena tenisek spadne v momentě, kdy se Nike rozhodne stejný model vydat znovu, nebo bych si je obul. Určitě to není investice, kterou bych doporučil každému,” směje se.

Daniel je vrchní kurátor ve FlexDog (Zdroj: FlexDog)

Druhá skupina zákazníků možná neinvestuje do jednoho páru desítky tisíc korun, ale nechce chodit v tuctových botách z velkého řetězce. Preferuje exkluzivnější modely, které odpovídají posledním trendům. A rozhodně nejde jen o teenagery, zájem o kvalitní sneakers mají i třicátníci, čtyřicátníci, kteří se naopak považují za „originals” fanoušky. Je pro ně důležité mít boty okamžitě po vydání a nechtějí čekat měsíc na dopravu ze států, což pro FlexDog znamená, že musí každý model dostat na web co nejrychleji. „Velkou výhodou je pro ně, že u nás zákazník má výběr ze všech dostupných barevných variant nebo velikostí, které obvykle u jednoho retailera nenajde,” zmiňuje Daniel Klíma další specifikum nákupu sneakers.

Poslední skupinou jsou lidé, kteří mají svůj oblíbený model a ten pravidelně obměňují. „Typicky jde o skejťáky, kteří si zamilovali své černé Vansky a každý rok si kupují nové. Hledají tedy nejdostupnější obchod s přijatelnou cenou. Tento use case aktivně řešíme, abychom i tyto zákazníky dokázali oslovit,” dodává.

Černé tenisky Vans patří více než 30 let k naprosté klasice. (Zdroj: Unsplash)

Kromě odborného předvýběru top modelů nabízí FlexDog zákazníkům i to, co například Footshop a další přímí prodejci kvůli oficiálním vztahům s výrobci nemohou. Tím je přístup na sekundární trh, protože většina bot z limitovaných edic se hned několikrát přeprodá, než najde konečného zákazníka.

V nabídce FlexDogu tak velkou roli hrají i produkty ověřených resellerů jako Sneaker Gallery, což je pro Česko, kde sekundární trh probíhá z větší části ve facebookových skupinách, velkým skokem kupředu. V těchto skupinách totiž často docházelo například k prodeji padělků či nošených bot.

Glokalizací na rychlou expanzi

V Česku je popularita tenisek stále na vzestupu a ze světa přichází indicie o tom, že může být ještě lépe. Minulý rok byl oceněn globální online reseller tenisek GOAT na 1,8 miliardy dolarů (38 miliard korun) a před týdnem společnost StockX, která začínala podobně jako FlexDog a až časem přidala rozšíření v podobě burzy dalších sběratelských předmětů, získala valuaci na 3,8 miliardy dolarů (82 miliard korun).

Ani FlexDog v tomto ohledu nezahálí a podniká první kroky k tomu, aby tržiště zpřístupnil do konce roku ve čtyřech jazykových mutacích. V nejbližší době vyjde anglická verze. „V tom, o které země se bude konkrétně jednat, ještě nemáme jasno, ale chtěli bychom na východ i na západ,” poodkrývá letošní plány Jakub Mandát.

Strategií FlexDogu je budovat globální platformu s lokálními úpravami, protože bota v limitované edici 50 párů dostupných v Česku, může být v součtu s ostatními trhy dostupná v tisícovém množství. V tomto směru se FlexDogu otevírají dveře k mnohem většímu potenciálu - může se stát místem, které propojí nabídku všech předních prodejců sneakers napříč zeměmi. Díky tomu by se startup rád stal evropskou jedničkou ve vyhledávání a porovnávání dostupných tenisek.

Matyáš Vejskal