„Část domácího praní je neefektivní. Chceme být jedničkou v ČR i dalších zemích,” říká šéf Cleany po investici od Hlavenky

31. pro 2019 Václav Lang 3 min

Společnost Cleany ulehčuje život těm, kteří nemají čas nebo chuť zabývat se ve volném čase praním a žehlením, ale ani donáškou oblečení do tradičních čistíren či prádelen. Propojuje je na principech sdílené ekonomiky a za něco málo přes rok fungování obsloužila podle slov jejího spoluzakladatele a CEO Hanuše Zvolského několik tisíc zákazníků. 30procentní podíl nedávno odkoupil investor Jiří Hlavenka a startup si dělá zálusk na pozici jedničky v Česku, ale i některých zahraničních zemích.

„Cleany je služba, která propojuje rodinné čistírny a prádelny se zákazníky dle požadavků 21. století. To znamená, že si zákazník může službu objednat online ve webové aplikaci cleany.cz, kde si vybere, co chce vyčistit, a zároveň den a čas vyzvednutí a doručení na požadovanou adresu bez toho, aniž by musel navštívit čistírnu. Samozřejmostí je, že zná předem cenu už při samotném výběru,” popisuje pro Newsroom StartupJobs Hanuš Zvolský, v jehož hlavě se myšlenka čistírny s online propojením na klienty zrodila.

CEO Cleany Hanuš Zvolský (vlevo) a CTO Martin Holček (Foto: Cleany)

„Službu jsme postavili na principech sdílené ekonomiky, jelikož věříme že není zapotřebí vytvářet nové zdroje (nakupovat auta a pračky), když stávající nejsou naplno využívané. Pro dopravu využíváme služeb logistické společnosti, jako je např. Messenger, kdy kurýr neveze pouze naši zásilku, ale i jiné, a tím je lépe využita kapacity auta i lidské síly. V čistírnách díky našemu systému, který umí například plánovat kapacity dopředu, jsou efektivněji naplňované kapacity praček. Vzniklá efektivita má pozitivní vliv na prostředí, ve kterém žijeme,” tvrdí.

Vyzdvihuje také know-how pracovníků v čistírnách, kteří kolikrát lépe vědí, co a jak prát. „Někdy je domácí praní nejlepším řešením. Nicméně některé textilie vyžadují profesionální péči - například saka či textilie, které se do pračky nevejdou, a pokud by se vešly, tak by hrozilo jejich poškození. Osobně jsem přesvědčen, že část domácího praní je neefektivní a že naše služba je vhodnou alternativou,” uvádí.

Investice od Jiřího Hlavenky má dopomoci na vrchol

Za něco málo přes rok fungování podle jeho slov firma získala několik tisíc zákazníků a tisíce kusů oblečení vyčistila. Momentálně působí hlavně v rámci Prahy, ovšem v plánu je expanze do několika dalších měst v rámci ČR. „Čeká nás ještě spousta práce k tomu, abychom docílili svých ambic stát se jedničkou na trhu, a to nejen v rámci ČR, ale také několika dalších zemích,” prozrazuje s tím, že by rádi prorazili také v jiných státech střední a východní Evropy.

Investor Jiří Hlavenka (Foto: Cleany)

K tomu by měla dopomoci i nedávná investice Jiřího Hlavenky, který odkoupil 30procentní podíl. „Do projektu jsme investovali několik miliónů korun, které posloužily hlavně pro vytvoření a otestování produktu. Nyní jsem ve fázi rozvoje firmy, ke které přispěla mimo jiné nedávná investice,” přibližuje Zvolský, podle kterého blíže neurčená částka pomůže „rozvinout firmu jak po personální stránce, tak v rámci chystaných inovací”. Zkušený investor Hlavenka má ale přispět i svým know-how.

Cílovým zákazníkem Cleany je podle jejího šéfa úspěšný člověk, který si váží svého času a oblečení. „Je to člověk, který si váží kvalitně odvedené práce, fandí rodinným firmám s dlouholetou tradicí a zajímá se o prostředí, ve kterém žijeme.”

Při otázce na cenu jejich služeb odpovídá CEO firmy neurčitě: „Máme srovnatelné ceny s čistírnami v obchodních centrech, a to i při používání kvalitních a ekologických čistících prostředků, které jsou šetrné k textiliím a pomáhají optimalizovat vlákno. Naším cílem je poskytnout zákazníkovi špičkový servis za rozumnou cenu bez kompromisů na kvalitě čištění.”