Brněnský Helioring zachycuje vesmír ve špercích

25. bře 2021 Zuzana Hübnerová 5 min

Šperky od brněnské společnosti Helioring spojují zdánlivě nespojitelné. Romantiku se strojírenstvím, něžné prstýnky s algoritmy a tradiční postupy s nejmodernějšími technologiemi. Netradiční přístup se ale zakladatelům vyplatil. O šperky zachycující postavení planet je v Česku zájem, a firma tak očekává v letošním roce až dvojnásobek obratu v porovnání s loňskem. Navíc nabírá nové zlatníky a plánuje do tvorby zapojit další obory.

Příběh vzniku značky už nemůže být o mnoho romantičtější než ten, který má Helioring. Před lety totiž absolvent Ústavu konstruování Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně Ondřej Basler trávil hodiny ve vlaku na cestách za přítelkyní. Při nich přemýšlel mimo jiné i nad tím, jak jejich lásku zachytit.

Jeho strojírenské vzdělání se spojilo se zálibou v astronomii a vznikla z toho myšlenka na využití postavení planet jako způsobu, jak zachytit důležité datum. Zavolal jsem hned svému kamarádovi Romanovi a pustili jsme se do výroby. Na šperku jsme tajně pracovali po večerech a víkendech, ale přítelkyni jsem nic neřekl. Chtěl jsem, aby to bylo překvapení. Zpětně tvrdím, že jsem vymyslel, jak zastavit celý vesmír pro jedinou ženu,“ říká Basler, který je dnes jak výkonným ředitelem společnosti, tak hlavním designérem.

Místo jednoho měsíce dva roky

Společně s dalším ze spoluzakladatelů Romanem Kozákem předpokládali, že vytvořit kroužek, na kterém bude zachyceno postavení planet ve vybraný den, bude záležitost na měsíc. I přes technické vzdělání ale nemohli být dál od pravdy. Než totiž finální výsledek, se kterým byli spokojeni, spatřil světlo světa, uplynuly celé dva roky. Více než půl roku například trvalo vymyslet, jak přenést konstelaci planet na vyklenutý kroužek. Ačkoliv to podle Baslera vypadá na první pohled velmi jednoduše, před deseti patnácti lety by to vůbec nebylo možné. „Díváme se na to jako strojaři a vytvořit skript, který něco takového zvládne, včetně toho, že jsou planety v přesném úhlu a výšce, nám dalo zabrat,“ dodává.

Elegantní šperky od Helioringu dokážou zachytit přesné postavení planet či souhvězdí

Náročné podle nich bylo hlavně propojit materiály, postupy a moderní technologie tak, aby celá věc fungovala dohromady. „Jedna z našich hlavních myšlenek je, že propojujeme zdánlivě nepropojitelné. Třeba tradiční ruční výrobu s nejmodernějšími technologiemi,“ dodává Pavel Hovádek, COO Helioring, kterého Basler s Kozákem přizvali do podnikání kvůli znalosti výrobních a procesních postupů.

Pro vzorkování tak využívá Helioring speciální 3D tisk s přesností několika setin milimetru, pro zaznamenání polohy planet zase CNC stroje. „Ve finální fázi používáme i webovou aplikaci či virtuální realitu,“ vyjmenovává Hovádek. Kromě toho nyní připravují také prsteny s čipem a aplikaci využívající umělou inteligenci. Zároveň ale šperky při osazování kameny a při jednotlivých úpravách prochází několikrát rukama zlatníků.

Šperky zachytí postavení planet i noční oblohu

Původní myšlenka byla prostá. Ondřeje Baslera napadlo, že by místo vyrývání významného data do šperku využil astronomie. Konkrétně skutečnosti, že lze pro každé datum přesně spočítat, jaké bylo daný den postavení planet.Počítáme to pomocí Keplerových rovnic popisujících pohyb planet v gravitačním poli Slunce,“ vysvětluje Pavel Hovádek s tím, že jejich algoritmus navíc zvládá i korekce. Tak, aby se planety nepřekrývaly. Na webových stránkách si zájemci mohou v pár vteřinách nechat spočítat a zobrazit postavení jednotlivých planet pro každý den od roku 1800 až do roku 2100.

Nově také Helioring nabízí i zachycení noční oblohy ve vybraný den. Zákazník si opět může zvolit datum a my mu ukážeme, jak v daný okamžik vypadala noční obloha. Následně si ji může nechat přenést na šperk,“ potvrzuje Pavel Hovádek.

Jelikož ale obdarovaní zákazníci nemusí vědět, co rozložení dírek či kamínků na šperku znamená, vytvořil Helioring i vlastní aplikaci. „Jedná se o webovou aplikaci. Když si ji člověk otevře z mobilu a přiloží prsten na displej, ověří se mu nejen pravost šperku. Dostane i základní informace a popis toho, jakou planetu která dírka či kamínek značí,“ dodává Roman Kozák, který ve firmě nyní zastává pozici šéfa IT.

Spoluzakladatelé šperkařské společnosti Ondřej Basler (vlevo), Roman Kozák, Pavel Hovádek (vpravo)

Právě aplikace by se v brzké budoucnosti měla dočkat řady novinek a změn.Naši zákazníci si do ní budou moci ukládat například fotky z výročí a digitálně si zaznamenávat vzpomínky do prstenu. Umělá inteligence, která bude součástí fotoaparátu, si načte kód, vyhledá v databázi daný prsten a zobrazí virtuálně dané planety,“ přibližuje plány Kozák.

Jako první na trhu představili zkušební kroužky

Tvůrci Helioring si zakládají i na celém procesu, kterým zákazník projde od prvotního kontaktu po obdržení vybraného prstenu. „V prvním kole si zákazník zdarma objedná naše zkušební kroužky. Zašleme mu je k ověření velikosti. Jsou přesnou geometrickou kopií našich prstenů. Děláme to proto, že si zákazník během dne ověří, jak se mu která velikost nosí. Během různých činností i fází dne, kdy například prsty trochu otékají,“ popisuje Hovádek a upozorňuje, že s tímto postupem přišli na český trh jako první.Navíc jsme díky tomu téměř stoprocentně odstranili chybovost. V podstatě se nám tak nestává, že by výsledný prsten zákazníkovi neseděl,“ dodává.

Následně si zákazník může požádat o 3D vizualizaci zvoleného šperku včetně vybraného materiálu a data. Od objednávky po doručení pak zpravidla uběhnou dva až tři týdny.

Ubylo zájemců o snubní prsteny, hitem jsou šperky za porod

Kromě prstenů jsou v nabídce i náušnice, náhrdelníky a manžetové knoflíčky. Podle Pavla Hovádka zájmem o konkrétní produkty zamávala pandemie. „Tím, že v současné době v podstatě nejsou svatby, se teď nejvíc kupují šperky k narození dítěte. Muži pořizují prsteny nebo náhrdelníky s datem narození potomka jako poděkování ženě,“ přibližuje a dodává, že mají i hodně stálých zákazníků. „Máme případy, kdy u nás začal pár koupí zásnubního prstýnku, potom si pořídili snubní prsteny a následně například náušnice za porod prvního potomka.

Samotné podnikání ale pandemie neohrozila. „Od začátku je náš prodej koncipovaný pro online. S tím je spojeno i nastavení veškerých procesů. Na situaci jsme tak byli velmi dobře připraveni a nebylo potřeba razantních změn v prodeji,“ dodává Hovádek.

Ačkoliv se podle něj nyní velmi těžko plánuje, doufají, že se v letošním roce podaří přidat nové šperky a zavést novou generaci aplikace technologií. „Také chceme prohloubit spolupráce na netradičních kusech s jinými obory,“ upřesňuje Pavel Hovádek.

Tým, který nyní čítá sedm zaměstnanců a devět spolupracujících šperkařů, také věří, že letos dosáhne dvojnásobku loňského obratu. „I přes trvající pandemii očekáváme růst obratu. Je to dáno zejména tím, že jsme byli dopředu nachystaní a umíme prodávat šperky online bez rizika pro zákazníky,“ potvrzuje Pavel Hovádek s tím, že ačkoliv prodávají šperky i do zahraničí, větší expanzi zatím neplánují.Chtěli jsme se nejprve etablovat na našem trhu a celý proces vyladit, než se pustíme do expanze,“ uzavírá Hovádek.

Foto: archiv společnosti Helioring

Zuzana Hübnerová

Vystudovala žurnalistiku a HR v Česku i ve Švédsku. Působila v Deníku či v České televizi. Nyní se věnuje nastavování interní komunikace ve firmách a píše o tom, co se děje ve startupech i ve vědě.