Driivz: Do izraelského softwaru pro nabíjení elektromobilů investuje i ČEZ

17. led 2019 Petr Woff 2 min

Britové a Češi společně vloží 12 milionů amerických dolarů, tedy v přepočtu přes čtvrt miliardy českých korun, do izraelské firmy Driivz. Podpoří tak software, který usnadňuje práci provozovatelům nabíjecích stanic pro elektromobily.

Britské společnosti Centrica a Ombu Group už vloni v létě oznámily, že zajistí 12 milionů $ (zhruba 270 milionů Kč) pro izraelský startup Driivz. Ten nyní publikoval informaci, že na investici bude participovat taky česká skupina ČEZ, prostřednictvím svojí pobočky Inven Capital. Vložená suma má zůstat stejná a zatím nebylo zveřejněno, zdali bude mezi zapojené evropské společnosti rozpočítána na třetiny, nebo jinak. Každý jmenovaný investor však získá jedno místo v představenstvu izraelského startupu, kde bude taky zakladatel projektu Tsahi Merkur.

Driivz LTD. vznikl roku 2013 v Izraeli, kde nadále sídlí, a pobočku má v americké Kalifornii. Pronajímá software (jde o model Software as a Service - SaaS), který usnadňuje správu nabíjecích stanic pro elektromobily. Mezi svými partnery zmiňuje například společnost EVgo, která bývá uváděna jako největší veřejná rychlonabíjecí síť na území USA. Driivz vyčísluje, že jeho software prostřednictvím více než 10 000 zásuvek využívá přes 300 000 řidičů, především v Severní Americe a Evropě.

Centrica PLC patří v energetice Spojeného království do takzvané „Velké šestky”, jakožto přední dodavatel plynu a elektřiny. Působí také pod značkami British Gas a Scottish Gas.

Ombu Group investuje do pokročilé techniky - například do chytrých energetických a vodohospodářských sítí nebo čištění odpadních vod.

Inven Capital, SICAV, a.s. má podle svojí mateřské společnosti ČEZ hledat příležitosti v „nové energetice”: v rozvoji decentralizované výroby a nových technologiích. Tam ČEZ vidí „jednu z největších růstových příležitostí”. V letech 2013 až 2020 má Inven Capital proinvestovat 5 miliard Kč.

Autor: Petr Woff