Ženy založí jen čtvrtinu startupů v Evropě, soutěž jim pomáhá na výsluní

17. pro 2018 Redakce 2 min

Počátkem příštího roku se můžeme těšit již na třetí ročník soutěžní přehlídky Women startup competition, v jejímž hledáčku jsou - jak název napovídá - ženy startupistky. Cílem je podle organizátorů zviditelnit ženami vedené firmy a motivovat další, aby s podnikáním začaly”.

Přihlásit se může jakákoliv začínající firma, kde je zakladatelkou nebo spoluzakladatelkou žena. Vybrané týmy se pak zúčastní několika akcí: V pondělí 11. února se koná bootcamp zaměřený na nejdůležitější podnikatelské dovednosti pod vedením mentorů z mnoha potřebných oblastí, přičemž účastnice čeká mimo jiné trénink prezentačních dovedností.

Druhý den pak proběhne samotná soutěž za účasti veřejnosti a médií. „Soutěžící tak mohou získat publicitu, zájem investorů a také šanci na účast v evropském finále v Londýně,” lákají pořadatelé.

„Po zkušenostech z minulých ročníků se ukazuje, že ohromný přínos je v samotném networkingu mezi podnikatelkami. Pomáhají si při řešení problémů, vzájemně se podporují a nacházejí příležitosti pro spolupráci,“ uvedla Jana Hodboďová, manažerka platformy Vodafone Nápad roku, která českou Women Startup Competition pořádá společně s Pavlínou Zychovou ze společnosti MyStay.

Jen čtvrtina evropských startupů

Soutěž dohromady probíhá v deseti zemích: kromě České republiky také ve Finsku, Itálii, Maďarsku, Německu, Polsku, Rakousku, Rumunsku, Rusku a Velké Británii. Letošní ročník Women Startup Competition je celkově již šestý, ČR se účastní potřetí.

Loni zvítězil projekt DayTrip, úspěšná mezinárodní platforma na cestování s lokálními řidiči, kterou založila Markéta Bláhová a která nyní funguje ve 29 zemích, připravuje expanzi do Asie a také nové investiční kolo. Dalšími finálovými projekty byly BePrague pro správu krátkodobých pronájmů, zdravotní aplikace BodyFix.io, chytrá kaše JaPů, platforma pro ilustrátory Minty, datově řízený pronájem bytů RentRocket, všeříkající špuntomat a plánovač zážitků Tripinder.

„Startupů zakládaných ženami je v Evropě jen přibližně čtvrtina. Rádi bychom, aby co nejvíce dívek a žen dokázalo proměnit chuť podnikat v úspěšně fungující firmy. Chceme je proto nejen vybavit potřebnými dovednostmi, ale také motivovat a propojit se zajímavými lidmi,“ přiblížila Adriana Dergam, ředitelka korporátní komunikace a společenské odpovědnosti Vodafone ČR a členka správní rady Nadace Vodafone, která je partnerem akce.

Pro více informací a přihlášení do soutěže doporučují organizátoři facebookovou stránku soutěže.