Od řetězců vykupují přebytky a prodávají za zlomek ceny. Obchody Levno loni rostly o 50 procent s obratem 120 milionů

18. čvn 2020 Zuzana Keményová 5 min

Michala Štádlera a Martina Fořta už nebavilo koukat na to, jak řetězce vyhazují tuny nových, ale neprodaných věcí jen proto, že špatně odhadly poptávku a že jim třeba zbyly ze slevové akce. Otevřeli si proto vlastní obchody, v nichž tyhle přebytky prodávají za výrazně nižší ceny. Obchodům Levno se daří, přestože byly v době koronaviru zavřené. Díky krizi totiž tvůrci Levna museli vylepšit e-shop, který teď jede víc než kdy předtím. A plánují i otevření dalších kamenných prodejen.

Zcela nové dětské svetry, krémy na ruce, pěny na holení, knihy, bloky, prostěradla, hrnce či například fritézy. Paleta zboží, které velké řetězce supermarketů koupí a pak zjistí, že je nedokáží prodat, je hodně široká. Takže co s tím zbožím? Skladovat jej se nevyplatí, tudíž zlikvidovat.

„Klidně to vyhodí, spálí, cokoliv. Každý to dělá jinak,“ popisuje pro StartupJobs Newsroom Michal Štádler, spoluzakladatel sítě obchodů Levno (na úvodní fotce). Vadí mu, že to, čemu firmy říkají nadměrné zásoby zboží, často v tichosti končí v odpadu, přestože se jedná o nové věci v perfektním stavu. Se svým společníkem Martinem Fořtem se proto rozhodli, že se toto plýtvání pokusí zastavit. Založili firmu, která přebytečné zboží od řetězců i jiných firem vykupuje, přetřídí a prodá zákazníkům. Skupují dokonce i poškozené zboží po reklamacích, které sami opravují a posílají zpět do služby.

Spoluzakladatel Levna Martin Fořt. Se Štádlerem se potkali v Tescu. (Foto: Archiv Levno)

Štádler s Fořtem se potkali před dvaceti lety v Tescu. Štádler do Tesca nastupoval jako nováček v zácviku a Fořt tam už pracoval jako nákupčí nepotravinového zboží. Začali si všímat nefunkčnosti systému, kdy se například špatně odhadne poptávka, zboží se neprodá a mění se na odpad. Odpad, který znamená ekologickou zátěž, a především promarněné materiální, energetické i lidské zdroje. Zkoušeli zboží vykupovat a různě prodávat, například i v kontejnerech, které dotáhli na prodejní místo. Ale moc úspěchu s tím neměli.

Naším cílem je dát zboží druhý život

Nakonec to vzali za jiný konec. Logistiku i obchod před pěti lety sloučili do jedné společnosti s názvem Calabar Invest. Od obchodních řetězců z tuzemska i z Evropy zboží skupují a znovu prodávají s výraznou slevou. Nejprve je prodávali v obchodech s názvem Vše za 50, loni značku přejmenovali na Levno s podtitulem Neplýtvejme. Mají zhruba čtyřicet zaměstnanců a dvanáct prodejen, převážně kolem Prahy nebo do sta kilometrů od ní. Levno je například v Kladně, v Liberci, v Hradci Králové či v Ústí nad Labem. Součástí je také e-shop, který letos tvoří už třetinu tržeb.

„Naším primárním posláním je zprocesovat vznikající nadzásobu v malobchodu, velkoobchodu a výrobě a zabraňovat tak plýtvání, kde se dnes velká většina této nadzásoby likviduje ve spalovnách a na skládkách. Naším cílem je dát tomuto zboží druhý život a nabídnout ho na prodejnách Levno našim zákazníkům,prohlašují tvůrci projektu na oficiálních stránkách. Jak Štádler dodává, nikdo neumí přesně odhadnout budoucí poptávku. „Proto jsme tu my jako taková malá záchranná síť,“ podotýká.

Byznysu Levna se v posledních letech daří. Celá skupina dosáhla loni obratu 120 milionů korun, což je zhruba 50procentní nárůst oproti roku 2018. Maloobchod rostl o více než 100 procent a e-shop začal růst až koncem roku 2019. Zákazníky Levna jsou lidé různých sociálních i věkových skupin. Jsou to důchodci i mladí lidé s dětmi. „Je to kdokoliv, kdo nerad plýtvá stejně jako my. Proč například mít značkovou bundu za 15 tisíc korun, když u nás stojí tisíc pět set? A takových příkladů je víc,“ zmiňuje Štádler.

Výloha obchodu Levno v pražských Nuslích. (Foto: web Levno)

Pandemická krize na začátku letošního roku ovšem zasáhla Levno výrazně. Zavřeno měli šest týdnů, a to už je v byznysu cítit. „Takže žádná sranda to nebyla. Jako každý jsme optimalizovali strukturu a trochu pročistili náklady na head office, a co nebylo nezbytné, se ukončilo. Nebylo to jednoduché pro firmu, která se dynamicky rozjíždí, ale bylo to nutné a posunulo nás to o dost dál,“ myslí si Štádler.

Obrat se však po otevření vrátil na původní úroveň, těsně po otevření dokonce i nad tuto úroveň. E-shop Levna roste daleko rychleji, protože krize kolem koronaviru firmu donutila začít se mu intenzivně věnovat a vylepšit jej. „Důvodem našeho růstu po krizi je to, že jsme obecně asi nejlevnější prodejna jak v kamenném segmentu, tak na internetu. Naše ceny jsou extrémně nízké a zákazníky to baví. A v každé krizi roste low a top end segment. A na ten low my cílíme,“ vysvětluje Štádler.

Plánují otevřít desítky dalších prodejen

Jak tvůrci projektu Levno říkají, situace s obchodními přebytky se začíná v Česku trochu zlepšovat, i když ne u všech prodejců. „Každý k tomu přistupuje různě. Velké firmy dost často takové přebytky likvidují, a to nám vadí. Proto je vykupujeme, a to jak z Evropy, tak z českého trhu. Zde na našem trhu k tomu někteří hráči přistupují perfektně a naučili se zboží odprodávat přes elektronické aukce, do kterých se zapojujeme a snažíme se je vyhrávat,“ přibližuje Štádler. Většinou musí být oni sami velice aktivní a často své partnery musí zacházení s přebytky i trochu učit, tedy přimět je, aby zboží prodali. Velké firmy na to totiž dost často nemají ani dostatečně nastavené procesy uvnitř společnosti.

Obchod Levno v pražské ulici Lidická. (Foto: web Levno)

Jelikož se Levnu daří, mají s ním majitelé smělé plány. Chtěli by výrazně expandovat. Do konce letošního roku chtějí otevřít ještě tři provozovny, takže celkově jich bude patnáct. A příští rok plánují deset až dvacet nových prodejen, podle toho, jestli se jim podaří najít dost kvalitních lokalit. A výrazně chtějí rozvíjet také e-shop, který se kvůli koronaviru dostal do popředí jejich zájmu. Letos chtějí e-shopový obrat zvýšit o polovinu a příští rok dokonce o sto procent.

Nacházet věcem, které by jinak skončily ve stoupě, využití, je pro Michala Štádlera obživa, ale vnímá to jako něco víc než jen prostý byznys. Jak sám říká, hlavně ho to děsně baví. „Peníze podle mne umí vydělat každý, kdo se snaží a nebojí. Ale baví nás právě ten přesah dále k udržitelnosti. Letos se musíme po COVIDu trochu postavit na nohy, ale příští rok se chystáme do udržitelnosti významně investovat a více pracovat jak s dodavateli, tak se zákazníky,“ plánuje Štádler.

Zuzana Keményová