„Nikdy nebyl lepší čas na založení startupu.” Investoři ze čtyř českých VC fondů a jejich rady na příští rok

11. pro 2020 Matyáš Vejskal 5 min

Jedna z mnoha investorských pouček říká, že každá krize je tou nejlepší příležitostí. A rok 2020 byl pekelnou jízdou, obzvlášť pro offline odvětví. Jak se koronovirová omezení dotkla světa startupových investic? Zeptali jsme se čtyř investorů spravujících největší VC fondy v ČR na jejich výhled do roku 2021. Budou investoři měnit strategii? Která odvětví je lákají a od čeho raději dávají ruce pryč? Pro Newsroom odpovídali (a na úvodní fotce jsou zleva) Andrej Kiska z Credo Ventures, Václav Pavlečka z Airventures, Marek Moravec z Nation1 a Martin Kešner z J&T Ventures.

Andrej Kiska, Credo Ventures

1. Jak se změní strategie venture capital fondů v roce 2021?

Minimálně my v Credu jsme viděli ve druhé polovině roku 2020 určitý výpadek v investičních příležitostech. Je to podle mě dáno nejistotou spojenou s covidem, kdy část lidí, kteří zvažovali odchod z práce a založení startupu, raději čeká, než se situace vykrystalizuje. Věřím, že s příchodem vakcíny se situace v roce 2021 várazně zlepší.

2. Jaká odvětví nebo jaké konkrétní firmy/startupy budou v roce 2021 výrazně růst?

Kromě několika specifických odvětví covid nahrával spíše tzv. „big tech“ firmám než startupům, protože měly potřebné zdroje, aby mohly reagovat na změny v chování zákazníků. V roce 2021 věřím v návrat startupů jako celku. Bude zajímavé například sledovat, jak se sektor cestovního ruchu vypořádá s novými preferenci, nebo oblast PropTech, která bude muset zareagovat na vyšší preferenci remote office.

3. Kde naopak očekáváte propad?

Myslím, že akcie Zoomu uz výš příští rok nepůjdou :)

4. Jakou radu byste dal startupistům do příštího roku?

Hlavně neváhat se do startupu pustit. Svět v roce 2020 prošel výraznými změnami, venture fondy mají hromadu peněz a nikdy nebyl lepší čas založit startup než v roce 2021.

Václav Pavlečka, Airventures

1. Jak se změní strategie venture capital fondů v roce 2021?

Strategie venture fondů se nemůže změnit přes noc a ani napřesrok. Venture fondy mají své cykly, kterých se budou dál držet. Budou tedy dál investovat, fungovat, devestovat... Dá se ale očekávat změna v hodnocení rizik společností, které jsou z odvětví zasažených covidem, a zhoršený přístup těchto firem ke kapitálu. Na stranu druhou se toto může odblokovat dostatečnou vakcinací a návratem k normálu, který osobně očekávám spíš v roce 2022 než v roce 2021. Záleží i na tom, jestli budou média a stát ohledně vakcinace umět komunikovat.

2. Jaká odvětví nebo jaké konkrétní firmy budou v roce 2021 výrazně růst?

Nepřekvapivě online retail, ten růst bude, což je dáno změnou návyků spotřebitelů, kteří preferují bezpečnější a nekontaktní nákup online. Tomáš Čupr a jeho neúnavný tým dokázal posunout kvalitu služby Rohlík na tak vysokou laťku, že řada rodin se už k supermarketu nevrátí ani v „novém normálu“. Uvidíme pokračující trend elektromobility, do kterého ale naskočili už i tradiční hráči. Těm bych asi věřil víc než burzovní data napovídají. Vidíme ale i rostoucí potřebu kybernetické bezpečnosti na všech úrovních, růst v cloudu, telemedicíně, pokračuje i revoluce v bankovním světě. Jsme před uzavřením jedné z investic do preventivní medicíny, velmi věříme na důležitost změny ze symptomatické léčby na předcházení chorobám.

3. Kde naopak očekáváte propad?

Spíš než propad nás čeká „nerůst“ segmentů jako cestovní průmysl a offline gastro. Podnikatelům v těchto odvětvích držím palce, aby přežili těžké dny. Dovedu si představit ty bezesné noci lidí, kteří investovali svůj čas, majetek a fokus do těchto businessů. Změnou ale prochází i celá řada dalších odvětví, například automobilky.

4. Jakou radu byste dal startupistům do příštího roku?

Žádnou novou. Mluvte se zákazníkem, dá vám lepší feedback než mentor odvedle. A určitě vám dá i lepší radu než já na příští rok.

Martin Kešner, J&T Ventures

1. Jak se změní strategie venture capital fondů v roce 2021?

Výrazné změny ve strategii VC fondů nepředpokládám, spíše dílčí úpravy investičních tezí a neustálé přizpůsobování aktuálním podmínkám. Obecně objem prostředků v tomto odvětví i nadále poroste, trend spíše ukazuje, že bude menší počet transakcí, nicméně větší objem investovaných prostředků ve srovnání s předchozími roky. Určité sektory nemusí být nyní v kurzu, nicméně pokud se bavíme o technologiích, celkový odklon od některého sektoru je méně pravděpodobný. Poslední rok ukázal, že technologické firmy naopak zásadně přispívají k řešení nových výzev. Stejně jako letos bude kladen důraz na delší runway firem a efektivní práci se zdroji.

Předpoklady pro výrazný růst mají všechny firmy, které objeví či objevily zajímavý business case a budou schopni jej prodávat. Ideálně pokud se jim podaří přinést úspory či zvýšit zákaznickou zkušenost. Za příčinu výrazného růstu lze považovat změnu chování jednotlivců a firem, aktuální větší tlak na efektivitu a úspory. A zadruhé rostoucí míru využití technologií v jednotlivých oblastech, která je dána růstem výpočetního výkonu a lepší dostupností speciálních nástrojů či hardwaru. Pro ty, kteří hledají konkrétní čísla o projekcích růstu a atraktivity jednotlivých odvětví, oporučuji reporty od Gartner, Forrester, IDC nebo od jednotlivých firem z Big Four.

3. Kde naopak očekáváte propad?

Zejména u offline aktivit.

4. Jakou radu byste dal startupistům do příštího roku?

Primárně ať dělají to, co je baví, a dělají to naplno. Ať jsou zamilovaní do zákazníků a nikoliv do produktu. Přeji zakladatelům, aby úspěšně překonávali velké výzvy, zůstali stále motivovaní a hledali stále nové cesty, jak úspěšně expandovat.

Marek Moravec, Nation1

1. Jak se změní strategie venture capital fondů v roce 2021?

V N1 zůstáva strategie stejná. Naším cílem je najít a podpořit ty nejzajímavější projekty vznikající v ČR již v rané fázi rozvoje.

2. Jaká odvětví nebo jaké konkrétní firmy budou v roce 2021 výrazně růst?

Bude růst obecně digitalizace prodeje. Dále věříme v pomalou obnovu cestování. Firmy, co přežijí krizi, budou silnější. Zákazníci budou opatrnější a pravděpodobně budou lépe pečovat o své zdraví, což povede k dalšímu rozvoji v oblasti prevence a zkvalitnění péče. Sustainable projekty budou mít čím dál větší váhu. A určitá část pracujících lidí se již nevrátí na full-time office režim. Budou fungovat stále častěji vzdáleně.

3. Kde naopak očekáváte propad?

Živé eventy to nebudou mít jednocduché. Lokální a offline retail bude plnit spíše fullfilmet a pickup úlohu. Dále možný propad čekáme v tradičním restauračním byznysu a u velkých spa a fitness center.

Pevné nervy a odvahu!

Matyáš Vejskal