V devatenácti letech rozjel obuvnictví s kurýrní službou. Má tři zaměstnance a spravuje a čistí desítky bot měsíčně, hlavně od manažerů

17. říj 2021 Zuzana Keményová 7 min

Patrik Keyř je mladý podnikatelský vizionář – už od puberty si zapisuje nespočet podnikatelských nápadů a čas od času nějaký zrealizuje. Některé krachnou, jiným se daří jako například jeho projektu oprav a čištění bot s kurýrní službou. Je to luxusní servis pro ty, kdo se nechtějí zdržovat s nošením bot do správky, ale jsou dost uvědomělí na to, aby kvůli pár šmouhám a oděrkám hned neběželi koupit nové. Pražský Sepatos opraví a vyčistí desítku bot týdně a Keyř by s firmou chtěl expandovat z metropole do dalších měst.

Zablácené tenisky se povalují v rohu, ale ne a ne se odhodlat k tomu je vyčistit a zase v nich vyběhnout ven. Navíc mají už trochu odlepenou podrážku. Co teď? Vyhodit? Ne, stačí sednout k počítači, objednat kurýra a za pár dní se boty vrátí domů jako nové. Zajistí to pražský startup Sepatos - online čistírna a opravna obuvi s kurýrní službou.

Myšlenka čistírny obuvi, která bude boty vyzvedávat u klientů doma nebo v kanceláři a za týden je přiveze zpět jako nové, napadla jeho zakladatele Patrika Keyře (na úvodní fotce zcela vlevo) v roce 2016, když doma čistil své boty. Tehdy mu bylo šestnáct let. „Čištění bot mě nebavilo a moc jsem si přál, aby boty někdo vyčistil za mě. Všechny své podnikatelské nápady jsem si zapisoval, stejně jako tento s čistírnou obuvi - vidím v problémech či věcech, které mně nebo ostatním chybí, příležitosti pro nové firmy,“ vypráví pro StartupJobs Newsroom dnes jedenadvacetiletý Keyř.

V létě 2018 otevřel svůj zápisník a vytáhl sedm nápadů, které se mu zdály zajímavé a zároveň jednoduché na rozjezd. Svolal tým kamarádů a zeptal se jich, jestli by se na jednom z těch nápadů nechtěli podílet. Tři z nich se společně s Keyřem rozhodli pro rozjezd startupu, kterému dali název Sepatos.

Práce v dílně Sepatos. Dílna se nachází v centru Prahy u Karlova náměstí. (Foto: Archiv Sepatos)

Nikdo z nich neměl obuvnickou školu, všechno se naučili z praxe od obuvníků a z videí na internetu. „Poté jsme koupili vybavení, přípravky a začali zkoušet - půl roku jsme experimentovali na botách našich přátel. Po půl roce a stovkách vyčištěných bot, v lednu 2019, jsme se rozhodli jít s kůží na trh,“ vzpomíná Keyř.

Služba funguje jednoduše: Po Praze přijede kurýr přímo od Sepatosu, tedy obuvník, který se zákazníkem na místě probere stav bot a navrhne způsob čištění a případné opravy. Mimopražští zákazníci posílají boty externí zásilkovou službou. Sepatos si bere do péče všechny typy a značky bot – sportovní, vycházkové i třeba společenské, dámské, pánské i dětské. Dílna, kam se všechny boty sváží a čistí či opravují, se nachází v centru Prahy kousek od Karlova náměstí v ulici Václavská.

Ceny se v Sepatosu řeší individuálně na míru stavu každé botě a přání zákazníka, cena se může pohybovat od dvou set do pěti tisíc korun za pár. Průměrná cena čištění a péče je u páru bot sedm set korun. Tento obuvnický startup si vezme botu do parády jako celek, podle přání zákazníka udělá čištění, kompletní renovaci, rekonstrukci boty i úpravu na míru. Sepatos vyzdvihuje také rovinu udržitelnosti ve svém podnikání – pokud si lidé budou moci nechat boty pohodlně opravit, aniž by je museli někam nosit a vyzvedávat, spíše je to přiměje staré boty nevyhodit a nekupovat místo nich nové.

Jak Keyř říká, na začátku bylo nejtěžší získat zákazníky a také zajistit, aby si každý pracovník držel vysokou kvalitu práce a pozornost vůči detailům. Dnes získává Sepatos zhruba deset zakázek týdně a roční obrat činí kolem půl milionu korun. Nejčastěji si opravu nebo čištění objednávají čtyřiceti až padesátiletí majitelé firem, vedoucí pracovníci korporací a ženy pracující v módním průmyslu.

Ne všichni z čtyřčlenného týmu se práci pro Sepatos věnují naplno. Sám Keyř věnoval dva ze tří roků, co vede Sepatos, také studiu na střední škole a dva kolegové ještě střední školu studují, třetí letos odmaturoval a startupu se věnuje naplno.

Rozdíl před čištěním a opravou a poté. (Foto: Archiv Sepatos)

Leckoho může napadnout, v čem je vlastně kurýrní obuvnická a čistící služba lepší než klasické obuvnictví. Jak Keyř říká, odpověď záleží na tom, co klienti od servisu bot chtějí. „Pokud poptáváte prvotřídní servis bot, pocit noblesy, zážitek z celého servisu a chcete ušetřit čas tím, že obuvník dorazí za vámi domů nebo do kanceláře, boty vyzvedne a přiveze zpět - a jste ochotni si za to připlatit - měli byste objednat od nás,“ říká Keyř.

Se Sepatosem by chtěl expandovat i mimo Prahu a jeho cílem je mít pobočku ve více velkých městech. „Jsme ve fázi, kdy prozkoumáváme trh a Praha je náš testovací model. Uvidíme, co nám trh dá za odpověď. Každopádně chceme nabídnout služby tradičního řemesla moderním a luxusním způsobem,“ přibližuje Keyř.

Nutno podotknout, že Keyř, navzdory svému nízkému věku, není v zakládání firem žádný nováček. Kromě Sepatosu má za sebou už několik podnikatelských pokusů, před Sepatosem se například věnoval zakládání inovativní základní a střední školy, což ale neskončilo úspěchem. „Chtěl jsem dát školství nový dech a pořád to chci. Časem se k tomuhle projektu vrátíme s většími zdroji a možnostmi,“ plánuje Keyř. Rok předtím, než s kamarády založili Sepatos, se Keyře jeho podnikatelský mentor zeptal, co by dělal, kdyby vyhrál v loterii dvě miliardy korun. „Nemusel jsem přemýšlet, měl jsem hned jasno: Šel bych založit další firmu,“ směje se Keyř a dodává, že ho jednoduše baví tvořit inovativní firmy a dávat lidem zajímavou práci.

Součástí servisu je i kompletní renovace, například bělení podrážek. (Foto: Archiv Sepatos)

S podobným nápadem jako Sepatos přišla nedávno také firma Fresher.cz, která rovněž nabízí čištění a opravy obuvi s kurýrní službou. Sídlí na pražském Žižkově a kromě bot čistí také kšiltovky, peněženky nebo kabelky.

Foto: Sepatos.cz

Zuzana Keményová