Stokkur: “Nejdůležitější jsou lidé.“

11. čvn 2015 Redakce 2 min

Honza Plešek nám představil Stokkur

Co Stokkur dělá?

Stokkur je společnost, která se zabývá tvorbou mobilních aplikací a webových stránek, a to především pro mezinárodní klienty. Mimo to však pracuje také na vlastních projektech.

Co znamená název Stokkur?

Ve starodávném vikingském dialektu to znamená "nejlepší-firma-vytvářející-mobilní-aplikace" :)

Proč jste založili Stokkur a jaké jsou vaše plány do budoucna?

Islandská společnost byla založena před šesti lety, během kterých se rozrostla téměř na 20 lidí a nyní expanduje do České republiky.

Praha je jedním z nejkrásnějších měst na světě a Česká republika je líheň skvělých programátorů, ze kterých zde chceme vytvořit nový tým. Ten bude vyvíjet aplikace jak pro zahraniční tak pro české klienty.

Může nový člen týmu jet na stáž na Island, kde máte druhou část týmu?

Ano, tak to plánujeme. Chceme, aby pražský tým spolupracoval s lidmi v Reykjavíku, a to nejen na společných projektech. Počítáme tedy s výměnnými pobyty na obou stranách.

Proč právě Island?

Protože Island je nejlepší země na světě! Ne, to jen žertuji. Všechny ty nádherné fotky z Islandu, které je možné vidět na internetu, musely být vyfoceny během jednoho dne v roce, kdy tam je nádherně. Všechny ostatní dny tam sněží, prší, fouká vítr, někdy padá i sopečný popel. Ale rozhodně to stojí za to.

Co považujete za největší úspěch Stokkur?

Na Islandu jsme již vytvořili spoustu mobilních aplikací pro klienty jako je například Domino's (doručování pizzy), Össur (výrobce profesionálních ortopedických pomůcek), Nova (mobilní operátor). Naším největším úspěchem je pravděpodobně Straeto - mobilní aplikace pro islandský dopravní podnik, která byla již několikrát oceněna. Uživatelé mohou v reálném čase sledovat polohu všech autobusů na Islandu a také prostřednictvím aplikace nakupovat jízdenky pomocí své kreditní karty.

Jaké typy lidí hledáte do svého týmu?

V současnosti bychom rádi zkompletovali tým v Praze. Hledáme zde web developera, iOS a Android programátora, kteří budou nadšení do nových technologií stejně jako do programování, otevření všem výzvám, se kterými si budeme rozumět a občas si s nimi budeme moci zajít na pivo.

V čem jste jiní než konkurence?

Vytváříme pouze skvělé mobilní aplikace, které dobře fungují i vypadají. Vybíráme si pouze zajímavé projekty, na kterých nás baví pracovat. Díky tomu se také často dostaneme k novým technologiím. Zaměstnanci, kteří u nás pracují, mají také příležitost poznat pracovní prostředí na Islandu a porovnat jej s tím pražským.

Co je pro vás při budování startupu nejdůležitější?

Nejdůležitější jsou lidé. Lidé chytří, zkušení, nadšení, ochotní tvrdě pracovat a přitom všem se bavit.

Jak vypadá pracovní den v Stokkur?

programování + stolní fotbálek + programování + oběd + programování + stolní fotbálek + programování

Tak vypadá běžný den v Islandské kanceláři. V Praze to bude vypadat podobně.