StartupJobs spouští svůj Marketplace, kde půjde najít experty na činnosti, bez nichž se startup neobejde

17. kvě 2021 Redakce 5 min

Marketplace je nová funkcionalita portálu StartupJobs, pomocí níž najdou startupy, ale i další firmy rychle a jednoduše odborníky na škálu aktivit, kterým se startup během svého vývoje dříve či později nevyhne. Novinka má pomoci navázat dlouhodobé obchodní vztahy s dodavateli služeb z oblastí vývoje, marketingu, práva, HR a dalších. Pro dodavatele pak vzniká nový prostor pro propagaci.

„StartupJobs Marketplace bude něco jako výloha, do které se mohou startupy, ale i větší firmy přijít inspirovat, která služba by mohla jejich projekt ještě více zlepšit a posunout. Anebo zde rovnou najít parťáky pro své potřeby z různých oblastí,” představuje novinku Martin Hrubý, který má ve StartupJobs na starost sekci New Business & Markets a stojí za rozjezdem Marketplace.

Nápad vzešel z potřeby startupů a pravidelných dotazů, které jsme dostávali: Neznáte nějakého dobrého právníka, designéra nebo třeba markeťáka? Tak jsme si řekli, že dává smysl vytvořit prostředí, kde by startupy, které u nás pravidelně shání zaměstnance, mohly poptat i takové služby od expertů v oboru. Tak se zrodil Marketplace,” dodává Filip Mikschik, zakladatel a CEO StartupJobs.

Marketplace bude možné nalézt partnery z těchto odvětví, která jsou klíčová pro provoz firmy: Software/hardware, Právo, Marketing, Finance, Operativa, HR a komunikace. Do nich se dostanou jen prověřené společnosti, které projdou interním schvalovacím procesem tak, aby byla zachována vysoká kvalita služeb. Pro zařazení si budou moci vybrat formu spolupráce z trojice balíčků.

Marketplace povede Martin Hrubý ze StartupJobs.

Prověření partneři se shodnou DNA

Vnímám, že startupy v této oblasti potřebují opravdu pomoc a nechci je nechat utratit jejich těžce vydřené investice tím, že skočí na lep nějakému pětilháři, který z nich akorát tahá peníze. Nám se stalo v minulosti mnohokrát,” odpověděl například Jan Skovajsa CEO Mytimi, proč se rozhodli stát jednou z prvních partnerských firem.

Pro partnerské společnosti skýtá Marketplace nový prostor nabídnout své služby, kdy na stránkách StartupJobs s databází čítající přes sedm tisíc B2B kontaktů získají díky zařazení do Marketplace banner a landing page, na které odprezentují své služby. Poptávající společnosti shánějí prověřené partnery, kteří jim budou svou DNA a firemní kulturou blízcí. Na druhé straně se nám ozývají firmy a jednotlivci, kteří chtějí mít nový kanál pro nabízení svých služeb,” doplňuje Martin Hrubý s tím, že přidaná hodnota Marketplace spočívá mimo jiné v přehlednosti dané limitovaným počtem dodavatelů v každé z šesti zmíněných oblastí.

To oceňuje například i Prokop Simek ze společnosti DX Heroes: U StartupJobs Marketplace vidím jako hlavní výhodu lokálnost a možnost najít si snadno partnery pro služby související s vývojem i poskytovatele hotových řešení. Z našeho pohledu je klíčové přehledné vysvětlení kompetencí a rychlé navázání B2B spolupráce. Zároveň Marketplace usnadňuje napojení na vývojáře a rozvoj komunity, která napomáhá budování kvalitních digitálních produktů.”

Zapojit se ovšem mohou i freelanceři, pro něž Marketplace představuje prostředí s nižší konkurencí, než je u různých agregátorů pro pracovníky na volné noze.

Pokud bude mít firma o služby partnerských firem z Marketplace zájem, dohodne se již přímo s tímto dodavatelem, a to i na ceně nabízené služby. Někdo si na svou landing page v Marketplace dá rovnou kontaktní formulář, někdo zájemce odvede k sobě na web. Je to zkrátka jakási výloha, kde se firma prezentuje podle svého uvážení,” vysvětluje Martin Hrubý a dodává: Líbí se nám, že se hlásí firmy, pro které to není jen o nových obchodních příležitostech, ale možnosti ukázat unikátní služby, o kterých se třeba až tak moc neví, ale dokáží usnadnit provoz spousty firem nebo zlepšit produkt."

Profil partnerské společnosti vyrobí StartupJobs na míru. Do jednotlivých odvětví se již přihlásilo několik tzv. early adopters. Mezi nimi například společnost Atreo: Dostali jsme se k informaci, že StartupJobs bude spouštět službu Marketplace. Na první poslech to znělo přesně jako služba, která na českém trhu dlouhodobě chybí. Existují známé platformy, kde najdete odborníky jednotlivce, ale sofistikovaný trh nových možností pro kompletní startupy a další firmy tady není,” komentoval jejich zapojení jednatel Marek Kováč.