Startup Weekend Education 2017

8. zář 2017 Redakce 3 min

Rádi byste si vyzkoušeli, jaké je budovat startup od samého počátku, ale chybí vám zapálený tým nebo nemáte žádný nápad? A máte volný víkend 6. - 8. října? Máme pro vás řešení! Přijďte na Startup Weekend, tentokrát se zaměřením na projekty z oboru vzdělávání. O této zajímavé akci jsme si popovídali s jednou z organizátorek, Zuzkou Maderovou.

Kdo za Startup Weekend stojí?

Za globální organizací stojí Google for Entrepreneurs a Techstars, za pražskou “pobočkou” pak Martin Andrle, Zuzana Maderova, Jan Kolář, jde však o štafetu, za rok to velmi pravděpodobně budou dělat nový, mladší.

Proč se Startup Weekend zúčastnit?

Protože potkáte nové lidi, vytvoříte prototyp, vyzkoušíte si spoustu věcí, které doma o samotě nejdou (např. práce v týmu, pitching před 100 lidma, finální prezentace před porotou). Ve srovnání s hackathony je Startup Weekend více o porozumění potřeby zákazníka a následném protypování řešení, než o osahání si nové technologie. Tím je akce otevřená i pro ne-programátory.

Kdo by rozhodně měl na Startup Weekend dorazit?

Kdokoliv, kdo uvažuje o rozjetí vlastního projektu, kdo si chce zkusit práci s týmem, poznat lidi, co jsou ochotni vyměnit podzimní víkendu venku za podzimní víkend uvnitř. Říká se, že na Startup Weekend máte jít se svým druhým nejlepším nápadem, abyste k němu nebyli citově připoutáni a uměli na něj koukat racionálně, tj. opustit ho či změnit v případě potřeby.

Jaký byl předchozí Startup Weeked?

Z pohledu projektů, na kterých se dál pracuje – velmi úspěšný, na vítězném projektu moldavský vývojář Iulian Gulea dále pracuje, stejně tak jako tým kumst.art. a Andrea Bačíková, která je teď se svým projektem součástí akcelerátoru.

V čem je pražský Startup Weekend specifcký?

Z republikového pohledu je SW specifický velikostí, plánujeme 100 účastníků. Současně však hraje i jinou roli, Praha má teď technologických akcí nepřeberné množství, cílíme proto na lidi, kteří chtějí přejít do technologické scény.

Co nového jste se jako pořadatelé naučili o české startupové scéně? Dovedli byste ji popsat pro někoho, kdo toho o startupech u nás ještě moc neví?

Technologie zjednodušují tvorbu, díky tomu mohou vznikat indie projekty, které by před deseti lety potřebovali celý tým. Nepřeberný počet příkladů najdete na – www.indiehackers.com/. Startup Weekend demonstruje, co všechno je možné vytvořit za 56 hodin. S touto zkušeností jde pak mnoho věcí rychleji.

S jakými zajímavými osobnostmi se na Startup Weekend můžeme setkat?

Mentoři jsou silným pilířem akce, kde jinde vám bude rozbíjet vaše nápady Pavlína Louženská, Jindřich Fáborský, Martin Scavnicky a další...

Kolik stojí vstupenka na Startup Weekend?

Vstupenky můžete zakoupit přes Eventbride. Early-bird do 1.září 20 EUR, tak honem.

Kdy a kde se Startup Weekend koná?

Startup Weekend se koná v Opero o víkendu 6. - 8. října.