České Spaceti vyhrálo cenu MIPIM, je nejlepším proptech startupem světa

14. bře 2019 Redakce 1 min

Spaceti vzniklo ještě v roce 2016 a původně se tenhle český startup zaměřoval na záchranu lidí v budovách během nouzových situací. Svůj původní byznys však značně rozšířil a nabízí integrovaná řešení senzorů, datové analytiky a mobilní aplikace za účelem digitalizace nemovitostí. Ve francouzském Cannes ve středu v noci Spaceti vyhrálo cenu MIPIM za nejlepší proptech (property technology) startup.

Systém, který Spaceti vyvíjí, je postaven na několika modulech, které mohou být kombinované nebo použité samostatně podle potřeb jednotlivých klientů, mezi které patří například Vodafone, Zalando, škoda, HB Reavis nebo Skanska. Díky tomu klientům – majitelům nebo nájemníkům budov dokáže ušetřit náklady na správu nemovitosti společně se zvýšením její efektivity a spokojenosti lidí uvnitř.

Konkrétně dokáže sledovat například obsazenost jednotlivých pater, místností nebo i židlí, díky čemž může firma optimalizovat svoje prostory. Podobným řešením dokáže optimalizovat i využití garáží v rámci smart parkingu. Kromě toho senzory měří kvalitu vzduchu a škodlivé látky, teplotu či vlhkost – a na základě těchto dat ovlivnit kancelářské prostředí, aby bylo pro lidi příjemnější. A nakonec samozřejmě nabízí i zjednodušení pohybu po budově – jako pomocí GPS na ulici.

Spaceti se do světového finále soutěže MIPIM o nejlepší proptech startup světa probojoval ze tří semifinálových kol konaných v Evropě, Americe a Asii. Středeční finále ve francouzském Cannes se pak účastnila šestice startupů, mezi kterými zvítězil právě český zástupce. „Oficiálně číslo 1 proptech firma světa! Děkujeme všem za důveru,“ napsali její zástupci na Twitteru.

Autor: Peter Brejčák