Smlouva o tiché společnosti: Právní minimum pro startupy

8. pro 2015 Redakce 3 min

Co je to tichá společnost? Kolik času strávíte "papírováním" při jejím uzavření? Jaká má investor práva a povinnosti vůči vašemu startupu? A jaká zase vy ke svému investorovi?
Na vše vám přesně, a přitom čtivě odpoví následující post. Článek pro nás připravila advokátní kancelář Kropáček Legal, provozující portál Právo pro Podnikatele.

Smlouvu o tiché společnosti často využívají podnikatelé v situacích, kdy uzavírají dohodu s investorem o finanční či jiné podnikatelské pomoci. Jinými slovy institut tiché společnosti je využíván jako praktický způsob financování všech typů podnikání včetně startupů. Pro vznik tiché společnosti  není potřeba zakládat jakoukoli korporaci, postačí nám pouze smlouva.

Tichá společnost je upravena v českém právním řádu již delší dobu, avšak nový občanský zákoník provedl v roce 2014 řadu změn. Právní úpravu najdeme v § 2747–2755 občanského zákoníku (dříve jako Smlouva o tichém společenství v § 673 - 681 zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník).

Představme si ty nejdůležitější body smlouvy o tiché společnosti.

K čemu slouží smlouva o tiché společnosti?

Smlouva o tiché společnosti nabízí podnikatelům možnost zapojit 3.osoby (tiché společníky) do svého podnikání

Tichý společník, pro naše případy budeme používat slovo “investor”, poskytuje společnosti vklad, čímž získává právo podílet se na výsledcích podnikatele. Investor nemusí být pouze fyzická osoba, ale může to být rovněž osoba právnická, např. společnost s ručením omezeným či akciová společnost.

Jaká práva a povinnosti má investor jako tichý společník?

• Zavazuje se poskytnout podnikateli vklad na podnikání.
  • Může se podílet na veškerém podnikání podnikatele či smluvně vymezit pouze některý z podnikatelových závodů.
  • Může nahlížet do obchodních dokladů, účetních záznamů včetně účetní závěrky.
  • Má nárok na výplatu podílu na zisku do 30 dnů po vyhotovení účetní závěrky.
  • Nevznikají mu z podnikání povinnosti vůči 3.osobám (výjimku tvoří situace, kdy je v obchodní firmě uvedeno jméno investora).
  • Riziko na ztrátě podnikání má investor do výše svého vkladu (pokud si smluvní strany neujednají něco jiného).

Investor ručí za závazky podnikatele, jen pokud je jeho jméno obsaženo ve jménu, popřípadě v obchodní firmě podnikatele, anebo pokud prohlásí osobě, s níž podnikatel jedná o uzavření smlouvy, že podnikají s podnikatelem společně.

Jaká práva a povinnosti má podnikatel?

• Platit dohodnutý podíl na čistém zisku investorovi.
  • Vznikají mu práva a povinnosti vůči 3. osobám z podnikání.
  • V případě zániku tiché společnosti je podnikatel povinen vrátit investorovi vklad zvýšený nebo snížený o jeho podíl na výsledku podnikání.

Vklad investora do podnikání

Podnikatelé a startupy často hledají investora z důvodu nutné finanční podpory projektu. Vklad investora do podnikání nemusí být ale pouze o penězích, může se jednat např. o poskytnutí licence, práva užívat nemovité věci, předání kontaktů, atd.

Pokud se jedná o vklad movité věci, vlastníkem se stává vznikem tiché společnosti podnikatel. V případě, že bude chtít investor zůstat nadále vlastníkem movité věci, lze samozřejmě smluvně upravit tak, že dojde pouze k převodu práva věc užívat.

U nemovitých věcí zůstává vlastníkem i po vzniku smlouvy investor. Podnikatel má pouze užívací a požívací právo (právo
přivlastňovat si užitky věci, např. opakující se část nájemného).

Výše podílu na zisku

Výši podílu na zisku doporučujeme stanovit ve smlouvě. Zákon totiž hovoří pouze o určení podílu na základě “praxe a zvyklostí”. V článku Smlouva o dílo z pohledu programátora a grafika jsme již upozorňovali na nevhodnost nekonkrétních ustanovení ve smouvě.

Tichou společnost můžete ve smlouvě časově omezit. Tichá společnost zanikne také v případech předvídaných zákonem, zejména v případech, kdy:

• podíl investora na ztrátě dosáhne výše jeho vkladu (aby smlouva nezanikla, je v takovém případě nutné, aby investor uhradil podíl na ztrátě nebo doplnil vklad).
  • Je ukončeno podnikání, kterého se tichá společnost týká.
  • Bylo rozhodnuto o úpadku podnikatele nebo investora a v případě zrušení konkursu nebo zamítnutím insolvenčního návrhu pro nedostatek majetku podnikatele či investora.

Pokud není stanoveno ve smlouvě jinak, lze smlouvu o tiché společnosti (sjednanou na dobu neurčitou) vypovědět nejpozději 6 měsíců před koncem účetního období.