Tréninkové zaměstnávání pro lidi v nouzi, startupy na podporu tvůrců a české stopy ve světě blockchainu. Co hýbalo světem startupů?

15. říj 2021 Šárka Mrázová 6 min

Shrnutí „žraločího“ přehledu začne tentokrát netradičně sociální problematikou. V týdnu kamera StartupJobs Newsroomu zavítala do Restart Shopu, který je součástí takzvaného tréninkového zaměstnávání. Zabývali jsme se ale i fenoménem creator economy a českými startupy, které umožňují tvůrcům získávat peníze přímo od fanoušků. A co dalšího se tento týden dělo ve světě startupů, byznysu a technologií? Newsroom například představil nejzajímavější české firmy, které se ve světě prosadily kolem technologie blockchainu.

Jsou ohroženi sociálním vyloučením, často bez práce, někteří nikdy nepoznali rodinu, jiní čelí velkému zadlužení. V Česku žila podle dostupných údajů pod hranicí chudoby až desetina obyvatel, kvůli koronavirové pandemii by jejich počet podle odhadů mohl vzrůst ještě o další desetinu. Například v exekuci bylo v ČR podle oficiálních zdrojů ke konci loňského roku až 720 tisíc lidí, kteří čelili více než 4,3 milionům exekucí. Ovlivnit je může i krach největšího uskupení alternativních dodavatelů energií v ČR, skupiny Bohemia Energy. Tento týden zahýbal s veřejnou i politickou scénou a znejistil tisíce domácností, když se skupina se zhruba 900 tisíci odběrnými místy rozhodla ukončit svou podnikatelskou činnost a s ní i dodávky elektřiny a plynu pro své zákazníky.

Oznámení Bohemia Energy o ukončení dodávek elektřiny. (foto: Bohemia Energy)

Na ohrožené skupiny lidí v nouzi se zaměřuje takzvané tréninkové zaměstnávání, které se snaží nabídnout formou částečných úvazků lidem práci „na zkoušku” a zároveň pomoci řešit jejich osobní problémy. Pomáhá jim mapovat jejich dluhovou situaci, komunikovat s věřiteli i exekutory, zprostředkovat odbornou pomoc a také hledat vhodné bydlení, alespoň na přechodnou dobu.

Projekt tréninkového zaměstnávání provozuje už sedmým rokem Česká asociace streetwork. Jmenuje se Restart Shop. Jde o ojedinělý koncept, kdy se ve dvou pražských obchodech střídají zaměstnanci a „nanečisto” se učí, jak funguje trh práce. Tréninkové zaměstnávání patří sice k nástrojům podpory zaměstnanosti, v Česku však zatím není oficiálně finančně podporován. Asociace proto usiluje, aby se do systému dostala. Štáb StartupJobs Newsroomu se vydal za ředitelkou Martinou Zikmundovou a přinesl zajímavý rozhovor. Pusťte si ho!

Udržitelnost a nové technologie pro moderní výrobu

Téma udržitelnosti a šetření s odpadem přináší rozhovor se zakladatelkou inovační společnosti Idea Sense Kateřinou Čihákovou Ailovou od redaktorky Zuzany Keményové. Firma pomáhá převést byznysové nápady do reality. Startupy, podnikatelé i municipality přijdou s problémem – třeba, že lidé odkládají vedle popelnic starý nábytek a jeho svoz stojí miliony ročně – a úkolem Idea Sense je vymyslet, jak problém vyřešit, aby to byznysově fungovalo.

A co dalšího zajímavého v tomto týdnu přinesl StartupJobs Newsroom? Český startup Nullspaces vymyslel nástroj, který ulehčí práci operátorům na výrobní lince. Technologie Computer Aided Assembly (CAA) umožňuje promítnout informaci na jakýkoliv objekt. Díky kombinaci kamer, složitých algoritmů a světelných paprsků dokáže zařízení vyhodnotit chybu, vstoupit do výrobního úkonu a navést operátora, aby ji napravil. O vzniku startupu Nullspaces a průkopnickém projektu si povídala redaktorka Anna Jurečková s jeho spoluzakladatelem Jiřím Kulou.

Kateřina Čiháková Ailová firmu Idea Sense založila společně s manželem Rudolfem Čihákem. Ona sama má PhD. v oboru antropologie. (Foto: Archiv Idea Sense)

Placený obsah jako návrat k normálu a rozmanitý svět kryptoměn

Ve svém dalším článku se Anna Jurečková naopak zabývala tématem zpoplatňování obsahu na internetu a situací jeho autorů, mezi něž patří influenceři, umělci, blogeři a novináři. Dokáží se svými texty uživit a jak vůbec mohou svoji práci alespoň částečně zpoplatňovat? Řada z nich volí cestu reklamy. Nevýhodou může být nepravidelnost výdělků, ale také deformace vztahu mezi tvůrcem a sledujícím. Tento trend se však pomalu mění i díky creator economy startupům poskytujícím nástroje, které tvůrcům umožňují získávat peníze přímo od svých fanoušků.

Jako první v Česku letos v únoru roztočila kola české tvůrčí ekonomiky online předplatitelská služba HeroHero, za kterou stojí šéf platformy GoOut Vojtěch Otevřel. O půl roku později spustila sociální síť Pickey a v září následovaly další dva projekty zaměřené na placený obsah – Gazetisto a Talk TV. Za zmínku stojí také česko-slovenský startup Cinanamon, který na trend zpoplatňování obsahu na internetu a potírání reklamy naskočil už minulý rok. Vše k tomuto tématu najdete přehledně srovnané v tomto článku: České startupy řeší podporu tvůrců a boj proti reklamě. Placený obsah není dočasný trend, ale návrat k normálu.

Naopak redaktor Patrik Borýsek se opět vydal do světa kryptoměn. Přinesl přehled a situaci nejzajímavějších českých firem, které se ve světě prosadily kolem technologie blockchainu, na níž je mimo jiné založena i známá kryptoměna Bitcoin. Mezi ty nejzajímavější podle Borýska patří Satoshi Labs, Tatum, Tropic Square, Braiins, Invity a Baserank.

Tolik tento týden vše, užijte si víkend a v pondělí se na vás budeme těšit s novou várkou článků ze světa startupů.

Šárka Mrázová