Rok orgasmu: Sextech je na vzestupu, erotické startupy se hlásí o slovo

13. úno 2020 Václav Lang 4 min

Byl to malý krok pro jeden veletrh, ale velký pro celý byznys. Když před pár týdny na proslulém lednovém technologickém svátku CES 2020 v Las Vegas poprvé v historii umístili firmy z oblasti erotiky mimo plentu do oddělení zdraví a wellness, bylo jasné, že tohle nezůstane bez následku. Tabuizovaná oblast sextechu se pomalu, ale jistě hlásí o slovo.

CES neboli Consumer Electronics Show je největší světový veletrh spotřební elektroniky a má za sebou již více než padesátiletou historii. Proto je skutečným fenoménem, je červeným kobercem do světa technologického byznysu, je módní přehlídkou, která udává trendy pro následující rok.

A ten letošní trend? Rozhodně sextech. Dosud tabuizovaná oblast má rázem nakročeno na výsluní. Stačilo, že vystavovatelům z této škatulky bylo prvně umožněno zařadit se pod světla reflektorů hned vedle „běžné” a „spořádané” firmy. Přitom - ruku na srdce - sexualita se skrývá za vším, byznys nevyjímaje, týká se každého člověka, a tudíž má tento trh neuvěřitelný potenciál.

(Foto: OhMiBod)

Ne že by to do této chvíle nebylo jasné, jen jsme se onu skutečnost snažili jaksi zatajit, tak jako vlastně vše spojené s erotikou. Ostatně právě samotný CES si loni naběhl, když napřed ocenil startup vyrábějící erotické pomůcky Lola DiCarlo v kategorii Innovation Award in Robotics, aby své rozhodnutí vzal následně zpátky s odůvodněním, že její produkty jsou „imorální”, „obscénní” a kdo ví co ještě. Následná kritika vedla k tomu, že Asociace spotřební technologie (CTA), jež stojí za obřím veletrhem, pro následující ročník oficiálně svolila sextech firmám vystavovat v ranku Health and wellness. Jejich produkty nicméně musely prokázat, že jsou „inovativní a zahrnují nové nebo vznikající technologie”.

Chytré pomůcky na veletrhu

A tak se mezi více jak čtyřmi a půl tisíci firem představil i tucet zaměřených na erotiku, jejich produkty zahrnovaly všelijaké stimulační pomůcky, pomůcky řešící různé „trable” v posteli či například aplikace pro intimní „vztah na dálku”.

Zmíněný americký startup Lola DiCarlo, který navíc v mezičase dosáhl vůbec poprvé v historii firem s podobným zaměřením na státní peníze - stát Oregon mu udělil grant bezmála sto tisíc dolarů - představil v lednu na veletrhu své dva nové stimulátory. Zaujal také například startup OhMiBod se svými pomůckami ovládanými na dálku, třeba telefonem druhého z partnerů, a Satysfier s ženským high-tech stimulátorem nové generace.

To, že se ve zmíněném odvětví nachází velký podnikatelský potenciál, potvrzují i čísla. Americký Forbes například uvedl, že právě startup Lora DiCarlo prodal v pětitýdenním období svých vibrátorů Osé za tři miliony dolarů. O tom si některé běžné technologické firmy mohou nechat zdát.

Ale rostoucí zájem i větší otevřenost v tomto odvětví potvrzuje i česká hvězda na trhu, designérka Anna Marešová. Ta měla možnost loni na podzim prezentovat své designové erotické pomůcky v pop-up store na pražském Chodově. Vůbec poprvé v historii se tak vibrátory a Venušiny kuličky dostaly do prosklených vitrín bez zatmavených skel a polepů, a jak sama designérka uvedla v prosincovém rozhovoru pro Newsroom, prodeje stouply, třebaže bylo poznat, že se lidé pořád při takovýchto nákupech stydí.

Pochopitelně, toto tabu se bude bourat ještě dlouho, ale zbourá se. Ostatně nad jedním ze stánků lasvegaského CESu se skvěl nápis „Year of orgasm” (Rok orgasmu). Tak doufejme, že mají pravdu.

Přejeme vám tedy pěkného Valentýna a, ehm, však vy víte :)

A pro inspiraci jsme vybrali 7 startupů a produktů, které by k tomu mohly dopomoci:

BedEducated - Mnichovský sextech startup o sobě mluví jako o Netflixu pro sexuální výchovu. Snadno si tedy dovodíte, že přináší online video kurzy právě pro tuto oblast lidského života. Společnost založil mladý manželský pár Mariah Freya a Phil Steinweber.

MysteryVibe - Vyrábí chytré vibrační pomůcky pro ženy i muže. Jejich ohebný vibrátor je vůbec první takovou pomůckou, která se dovede přizpůsobovat tělu, a jako taková získala několik mezinárodních ocenění. Britská společnost byla založena v roce 2014, kdy také přinesla na trh svou vlajkovou loď Crescendo.

Lovely - Lovely je další chytrá vibrační pomůcka, která krom jiného zaznamenává „poznatky” při samotném aktu, aby pak následně doporučila párům různá zlepšení. Celá platforma poskytuje také řadu užitečných informací a zprostředkovává služby odborných poradců. V roce 2017 tento polsko-americký startup pokořil rekord na poli equity crowdfundingu, když na polském CrowdWay.pl vybrali v přepočtu kolem deseti milionů korun.

Say it with a Condom - Pokud chcete prezervativem sdělit víc, než jen, že jste připraveni na jakoukoli situaci, pak je zde tato americká společnost. Nápad vzešel z tamních prezidentských voleb v roce 2008, kdy podnikatel Benjamin Sherman začal vyrábět kondomy propagující tehdejší kampaně Baracka Obamy nebo Johna McCaina, a to pod heslem: „Remember the election with your next erection.”

Lovability Condoms - U prezervativů ještě na chvíli zůstaneme. Tiffany Gaines se rozhodla vyrábět pánskou antikoncepci v obalech s takovým designem, aby se za ně nemusely stydět ženy. Jsou třeba popsané nápisy „Babe With the Power” nebo „Talk Feminist to Me”.

Yes - Na udržitelnost a ohled k přírodě vsadil startup Yes. Stal se tak první firmou, která vyrábí a dodává rozsáhlou škálu organických lubrikantů. Údajně jsou stále jedinou takovou certifikovanou firmou na trhu.

Eric Amaranth - A na závěr příběh, který krásně ukazuje, jak velký byznysový potenciál se v erotice skrývá. Newyorský sex-coach Eric Amaranth se živí tím, že lidem radí s pohlavním stykem. Na tom by nebylo nic až tak zvláštního. Až na to, že Amaranth nabízí speciální službu - za 240 dolarů vás bude při postelových hrátkách sledovat a rovnou vám sdělí, co děláte špatně, případně přidá pomocnou ruku k dílu. Guru Jára vedle něj musí blednout závistí.

Foto: Michael Prewett/Unsplash