Rossum: “Pomozte nám ukončit otravné papírování“

8. lis 2017 Redakce 5 min

Rossum vzniklo podobně jako řada úspěšných startupů spoluprací spolužáků na univerzitě. Čím je ale tento startup unikátní, je to, že spojuje experty na umělou inteligenci, kterým se za pouhých 8 měsíců práce vytvořit něco, na čem jejich konkurence pracuje deset a více let. Zajímá vás, v čem tkví jádro jejich úspěchu? A víte, na co odkazuje název Rossum? Na tyto i další otázky nám odpověděl Tomáš Gogár, jeden ze zakladatelů Rossum.

Co Rossum dělá?

V Rossumu učíme počítače porozumět dokumentům. Proč? Ve skutečnosti dnes počítače umí dokumenty zaindexovat nebo v nich nalézat nějaké triviální entity. Ve schopnostech extrahovat složitější informace jsou dnes stroje ještě daleko za člověkem. A to se snažíme změnit, protože dokumenty jsou pro komunikaci lidí naprosto nepostradatelné. Možná v budoucnu zmizí papírové dokumenty, ty elektronické ale nejspíše ne. A pokud nám mají stroje pomáhat v každodenní práci, musí těmto dokumentům porozumět.

Jak Rossum vznikl?

Rossum založili tři kamarádi, kteří se potkali při studiu doktorátu Umělé inteligence na ČVUT. Doktorské studium a hlavně výzkum je hodně individuální záležitost, každý pracuje na svém projektu. A nás hodně lákalo spojit síly a vytvořit něco většího, než bychom dokázali každý zvlášť.

Jaká využití může v budoucnu Váš software mít?

Naši umělou inteligenci se snažíme stavět postupně, protože je před námi velké množství technických a vědeckých problémů. V první fázi učíme naše neuronové síťe zpracovávat konkrétní typy dokumentů. Začínáme s fakturami, kterých se každý den ve světě zpracovává skoro jedna miliarda. Už nyní ale můžeme pomáhat i jinde, například s hledáním osobních informací v dokumentech, a to třeba včetně podpisů.

Časem bychom chtěli tuto technologii zpřístupnit široké veřejnosti, tak aby si každý mohl naučit umělou inteligenci, která bude vyčítat data z dokumentů podle konkrétní potřeby. Například i z nejrůznějších webových stránek, jako taková nová forma scrapingu.

Zároveň věříme, že jednou se tato technologie stane standardem v každém počítači. Velká část komunikace bude moci fungovat automaticky, buď mezi člověkem a počítačem, nebo jen mezi dvěma počítači. A to vše bez nějakých speciálních formátů jako je třeba XML. Protože popisovat nejrůznější neočekávané situace v XML je nemožné, v méně strukturovaných dokumentech to ale lze.

Umělá inteligence je pro laiky fascinující i děsivá zároveň. Blížíme se době Skynetu a terminátorů? :)

Nemyslím si. Myslím, že s výzkumem umělé inteligence jsme stále spíše na začátku. Andrew Ng, profesor na Stanfordské univerzitě, to jednou hezky shrnul: ”Při rozhodování, kdy člověku stačí vteřina bez nějakého velkého přemýšlení, nás umělá inteligence brzy dožene.” A takových úkonů je spousty, například i řízení auta se skládá z velkého množství takových rozhodnutí.

Ve složitějších situacích, kdy je třeba více mentálních sil (například při nějaké složitější dedukci na základě mnoha informací), jsou naše počítače stále ještě hodně hloupé.

Členové týmu Rossumu jsou experti v umělé inteligenci. V čem je projekt pro významné osobnosti tak přitažlivý?

To se musíte zeptat asi někoho jiného :) My se jen snažíme vyřešit problém, který je podle nás nezbytné vyřešit. Přijde nám smutné, že v době, kdy lidstvo plánuje cestu na Mars a na silnice vyjíždějí samořiditelná auta, stále trávíme tolik práce s otravným papírováním.

Jak vznikl název Rossum? Odkazujete tím na Čapkovo R.U.R.?

Ano, je to přesně tak. Zároveň se nám líbí Čapkův odkaz na české slovo ‘rozum’.

Co je vaší inspirací?

To má asi každý trochu jiné - někdo slavné vědce, někdo sci-fi literaturu a někdo firmy jako třeba Google nebo SpaceX.

Co považujete za největší úspěch Rossumu?

Osobně považuji za největší úspěch dvě věci. Jednak jaký tým se nám daří dávat dohromady. Mám velkou radost z lidí, kteří se k nám postupně připojují. A také mě těší, že se nám za osm měsíců podařilo na fakturách dokázat, že náš přístup a technologie dávají smysl. Za osm měsíců jsme v přesnostech vyčítání předehnali konkurenční společnosti, které jsou na trhu více než patnáct let. A to máme ještě hodně nápadů a práce před sebou.

Jaké jsou vaše plány do budoucna?

Dále posouvat hranice toho, co umělá inteligence dokáže a přinést tuto technologii k lidem, tak aby jim co nejvíce usnadnila život.

Jaké typy lidí hledáte do svého týmu?

Průběžně chceme posilovat všechny naše týmy - ať už výzkumníky umělé inteligence, Python programátory, frontendisty nebo anotátory, kteří nám pomáhají vytvářet trénovací data. Každá část vývoje je pro nás velmi důležitá, zároveň cítíme, že na výzvy našeho kalibru potřebujeme vytvořit vážně hvězdné sestavy. Proto teď vítáme zejména zkušenější spolupracovníky - u nich hledáme samostatnost, iniciativu a chuť se do problému trochu zažrat.

Proč bych měl/a chtít pracovat v Rossumu?

Protože v Rossumu můžeš skutečně tvořit nové technologie, a ne je jen používat. Navíc tím můžeš pomoci lidem po celém světě při jejich každodenní práci.

Jak vypadá váš pracovní den?

Každý to má dost různé. Někdo chodí do práce dříve, někdo naopak hodně pozdě a pracuje do večera. Pevný bod dne je ale samozřejmě standup - u nás před obědem. Programujeme, vymýšlíme, počítáme, čteme vědecké články … opravdu nás to hodně baví.

Nějaké další tipy, doporučení, vzkaz?

Asi ne :)