Ondra z U+: “Co jsem si včera naplánoval, už dnes neplatí“

8. srp 2018 Redakce 3 min

Ondra Kofroň zastává roli CTO v U+. Má tak na starosti vývoj všech projektů ve firmě, což je velká výzva, která mu ale přinesla spoustu zkušeností, díky kterým mohl rozjet i vlastní projekty. S Ondrou jsme si popovídali o jeho cestě v U+ i o tom, čemu se věnuje ve svém volném čase.

Jste CTO v U+. Pro ty, kteří si pod touto zkratkou nedokáží nic představit, co máte na starosti?

Zastřešuji technologickou část firmy. V podstatě zodpovídám za vývoj veškerých projektů ve firmě. Managuji developery, starám se o jejich rozvoj a nejčastěji hasím problémy.

Jaké byly vaše začátky?

Začínal jsem ještě při studiu bakláře jako programátor ve firmě E4YOU, kde jsem měl skvělého šéfa Michala Kouďu, který mě všechno naučil. V druhé polovině magisterského studia jsem se rozhodl věnovat jen škole, proto jsem skončil, abych si mohl dodělat inženýra. Na škole jsem potkal Honzu Beránka, se kterým jsme začali společně programovat první Android aplikaci. Honza už se v té době znal s Martinem Pejšou, který založil Creative Dock. Společně jsme vytvořili první startup XPaper - dokument management system, který se staral i o fyzickou archivaci dat. Postupně začaly přicházet další a další projekty, začali jsme odbavovat projekty nejen pro Creative Dock, ale i pro vlastní klienty. Moje nová role vyplynula úplně přirozeně. Firma rychle vyrostla (cca z 5 na 50 lidí) a já byl jediný, kdo měl přehled o všech projektech a použitých technologiích.

Jaké změny na sobě za dobu působení v U+ pozorujete?

Z prostředí, kdy jsem se pohyboval čistě jen mezi programátory, jsem se dostal do prostředí, kde se pohybuji i mezi grafiky, UXáky, managery i klienty. Tím jsem si velmi rozšířil obzory, získal jsem nadhled a zároveň pochopil big picture za projekty. Momentálně jsem ve stavu, kdy vím, že si můžu založit vlastní firmu, protože vím, co to obnáší.

Co vám dává práce v U+?

Díky U+ jsem měl možnost zkusit věci, ke kterým bych se jinde nedostal. Ať už velikostí, tak technologicky. U+ funguje způsobem, kdy si lidé mají možnost vyzkoušet nové věci a používat technologie, které si sami zvolí. Zároveň mi firma dává prostor věnovat se i vlastním projektům.

Jak vypadá váš pracovní den? A jak trávíte svůj volný čas?

Ráno přečtu maily a zjišťuji, že co jsem si včera naplánoval, už dnes neplatí, a zjišťuji, co hoří nejvíce. Plánovat na takovéhle pozici nemá obecně moc smysl. V 9 ráno se jakýkoli plán rozbourá. Pak následuje klasika - statusy, meetingy, standupy, analýzy, schvalování rozpočtů, 1-2-1 s lidma… žádný den není stejný. Rozhodně se neutápím ve stereotypu. Nejradši mám ty dny, kdy stihnu i něco naprogramovat. Mám povinnou obědovou pauzu, která zahrnuje i poobědové 20 minutové trávení u FIFA. Na konci dne většinou zjistím, že jsem zas nestihl to, co jsem stihnout chtěl. Ve volném čase rád jezdím skejtovat do Barcelony, programuju hry, cvičím a pracuju na vlastních projektech.

Kdybyste měl stručně říci, proč zrovna práce v U+, čím se liší od ostatních?

U+ mi dává svobodu v tom, co dělám, prostor učit se, co sám chci, skvělé kolegy i kamarády a samozřejmě také finanční jistotu.