Ohlídají, aby se lidé v kancelářích nenakazili a dýchali čistý vzduch. České Spaceti v krizi našlo nový byznys

4. čvn 2020 Zuzana Keményová 4 min

Jejich rajónem jsou kanceláře. Jejich cílem je, aby se v nich lidé cítili dobře. A teď nově i to, aby v práci nešířili koronavirus. Český startup Spaceti v době pandemie našel nové místo na trhu – nabízí firmám servis a zajištění kanceláří tak, aby dostály všem hygienickým pravidlům a mohly zaměstnance stáhnout z home officů zpět do budov. Díky nové investici teď Spaceti chce proniknout i na trhy mimo Evropu.

Český startup Spaceti je jednou z firem, která může upřímně prohlásit, že období pandemie využila ve svůj prospěch, když mu přizpůsobila svůj produkt. A to paradoxně i přesto, že se specializuje na kanceláře a firemní budovy – tedy na odvětví, které v době hromadného posílání na home office není zrovna místem, kde by člověk hledal zlatou žílu. Jenže Spaceti to vzalo za jiný konec a využilo dobu návratů do kanceláří v bezpečnostním protinákazovém režimu.

Zaměřilo se na službu social distancingu a analýzu zdravého ovzduší. Prostřednictvím mobilní aplikace si zaměstnanci mohou zarezervovat skutečně prázdnou zasedačku, popřípadě pracovní místo, které je v dostatečné vzdálenosti od fyzicky přítomných kolegů. „Spaceti analytiku používají firmy k monitorování prostoru hodinu po hodině. Technologie umožňuje efektivně řídit kapacity kanceláří,“ říká pro StatupJobs Newsroom Aneta Klímová, marketingová manažerka Spaceti.

Social distancing, tedy práce v odstupu řízená technologií Spaceti tak, aby lidé udržovali bezpečnou vzdálenost. (Foto: Archiv Spaceti)

Firmy se mohou na základě sesbíraných dat správně rozhodnout, kolik zaměstnanců může být fyzicky přítomno v kancelářích, aby se zachovaly bezpečné vzdálenosti, a kolik má zůstat na home office. Službu takzvaného social distancingu doplňuje datová analytika ovzduší. „Kvalita vzduchu je stěžejní, pokud jde o vliv prostředí na lidské zdraví a zmírnění šíření viru. Bezpečný návrat zaměstnanců je nyní pro firmy klíčové téma,“ podotýká Max Verteletskyi, spoluzakladatel Spaceti.

Tržby rostly meziročně dvojnásobně

Teprve čtyři roky stará firma ještě není v zisku, ale v době před pandemií jí tržby rostly rok od roku dvojnásobně. Do break even (bod, kdy se tržby rovnají nákladům, pozn. red.) by se podle odhadů svého vedení měla dostat tento rok. Spaceti nedokáže říct, jestli mu pandemie uškodila, případně jak moc. „Ještě je příliš brzy na to hodnotit vzhledem k delšímu sales cyklu v B2B byznysu. Budeme moudřejší za pár měsíců. Nicméně děláme maximum, abychom situaci dokázali pozitivně otočit,“ ujišťuje Verteletskyi.

Tým Spaceti. Spoluzakladatel Max Verteletskyi je uprostřed. (Foto: Archiv Spaceti)

Spaceti založilo sedm spoluzakladatelů, mezi nimi například Max Verteletskyi (na úvodní fotce desátý z leva) z inovační laboratoře IBM a zkušená manažerka s titulem z Harvardu Vladimíra Josefiová (na úvodní fotce sedmá zleva). První rok vedle budování produktu poskytovali také IT služby, poté přišla první investice a od té doby se mohli věnovat na plno produktu. Původně se jmenovali Locaid.me a zabývali se tím, jak bezpečně dostat lidi v z budovy v případě ohrožení nebo střelby. „Po čase jsme ale zjistili, že většina vlastníků budov jsou ochotni platit více za náklady spojené s nehodou než za prevenci. Potřebovali jsme tedy změnit zaměření produktu. Chtěli jsme přinést produkt pro vnitřní užití prostorů na denní bázi. A tak vznikl nápad Spaceti,“ popisuje Max Verteletskyi. Tomu odpovídá i název: Spaceti je zkratka Space a Time, tedy čas a prostor v souladu.

Kanceláře hlídají designové „kameny“

Technologie Spaceti se skládá ze softwaru zpracovávajícího analytiku vnitřního prostředí, mobilní aplikace pro lidi v budově a vlastních IoT senzorů, které mají nenápadný minimalistický design a vypadají jako drobné oblázky umístěné například na zdi nebo na podlaze. Firmy získávají díky Spaceti přesný přehled o aktuálním využití a vytížení jednotlivých pracovních míst, zasedaček nebo parkoviště. Kromě obsazenosti systém měří a analyzuje kvalitu ovzduší, aby se lidé na pracovišti cítili dobře. Momentálně řešení Spaceti využívá přibližně stovka zákazníků rozmístěných po celé Evropě, ze 70 procent jde o korporátní klientelu. Jak říká Klímová, dříve bylo v odvětví kancelářských budov hlavním trendem investovat do designového vybavení. „Tento trend se mění. Klienti si začínají více uvědomovat důležitost technologií, které umožní ušetřit náklady za prostor, čas lidem a zároveň vytvořit zdravé prostředí,“ zmiňuje Verteletskyi.

Senzory Spaceti vypadají jako oblázky. Jsou umístěny na zdech a dalších místech kanceláří nebo třeba i na parkovišti. (Foto: Archiv Spaceti)

Nyní má Spaceti zhruba pět desítek zaměstnanců a nabírá další, hlavně na technické pozice. A slétají se na něj i investoři. Například Reflex Capital, za nímž stojí zakladatel Mall.cz Ondřej Fryc, a agentura Fast Forward/Y&R už v minulosti do firmy vložili přes devadesát milionů. Nově se přidal také investiční fond Lighthouse Ventures a Kamil Vacek, kteří přidali desítky milionů korun. „Nejnovější investice nám pomůže zajistit bezpečný chod na další rok, během kterého chceme hodně investovat do rozvoje produktu a technologie, ale také do expanze na trhy mimo Evropu,“ prozrazuje Verteletskyi.

Zuzana Keményová