Obrazy s příběhem: “Obrovský vliv na moje tahy štětcem má třeba hudba.“

7. kvě 2015 Redakce 4 min

Hana Auerová vyhrála soutěž Můj první milion se svým projektem Obrazy s příběhem.

Protože ve StartupJobs podporujeme podnikavé jedince a byli jsme partnery soutěže, přinášíme vám s vítězkou rozhovor.

Jak jste se dostala k malování a psaní a kdy jste začala?

Malovat jsem začala pořádně během studia v Americe, kde jsem bydlela v rodině profesionální malířky. Občas, když nepršelo, mi napsala omluvenku do školy a šly jsme spolu malovat do parku nebo k jezeru. Mám na to moc hezké vzpomínky a dodnes považuji malování za výjimečně strávený čas. Pak jsem měla dlouhou pauzu a vrátila se k malování až během mateřské, kdy mi hodně klesly příjmy a přibyl čas, takže jsem přestala kupovat dárky a začala všem okolo malovat obrázky. S psaním vše nabralo trochu větší spád už na gymnáziu, kdy jsem vyhrála nějaké literární soutěže, což mě povzbudilo. Měli jsme ohromnou profesorku češtiny s přesahem do různých oblastí kultury, ovlivnila několik ročníků. Na vysoké jsem si pak jako vedlejší specializaci zvolila žurnalistiku a moje první práce při studiu na plný úvazek byla v tiskové agentuře.

Jaké obrazy malujete?
Snažím se, aby moje obrazy lidem dělaly radost a aby si na ně rádi „parkovali oči“. To se z části plní už tím, že maluji často portréty a jejich majitelé mají své portrétované rádi, protože jsou to často jejich děti, rodiče nebo partneři. Poslední dobou dostávám i zakázky například na vlaky nebo květiny. Malovala jsem i dva psy. Jednoho křížence briarda a královského pudla, který má speciální výcvik a jeho majitelka pomáhá tzv. canisterapií osamělým starým lidem, aby cítili, že je má někdo rád. Moje obrazy můžete vidět na www.OBRAZYsPRIBEHEM.cz . Některé jsou označeny jako experiment, ty jsou pak trochu bláznivější.

Modrá zahrada

Jaké techniky malby používáte?

Maluji obvykle na plátno, a to akrylovými barvami. Tuto techniku jsem si oblíbila během svého pobytu v Americe, kde akrylové barvy vymysleli a hodně používají, protože potřebovali odolnou a rychle schnoucí barvu, která by měla neměnné vlastnosti, i kdyby na ni dlouho svítilo slunce. Ráda ale experimentuji i s jinými technikami. Někdy používám olejové barvy nebo křídy Conté, které se používaly za Napoleona, různé pigmenty a v podstatě cokoliv, co pomůže obrazu.

Co vás při malování nejvíce inspiruje?
Tím, že maluji většinou na zakázku, tak je zpravidla předem dané, koho nebo co a jak budu malovat. Někdy si domlouváme i barevné odstíny a rozměr, aby vše ladilo s interiérem, ve kterém obraz bude umístěn. Jindy je zadání zcela volné, což mám samozřejmě nejraději. K obrazům píši příběhy. Jsou to takové dopisy majitelům, aby věděli, jak jejich plátno vznikalo a co ho ovlivnilo. A právě díky těm příběhům vím, že mě nejvíce inspirují momentální okolnosti. Samotnou mě to překvapilo. Obrovský vliv na moje tahy štětcem má třeba hudba, kterou zrovna poslouchám. Když si pustím klasiku, je obraz jemnější a klidnější.

Když si u vás budu chtít objednat obraz, co všechno ode mne budete chtít dodat?
Zkuste to a uvidíte! V podstatě mi stačí znát vaši představu, např. „dům se zahradou, na který se hezky dívá“ a pokud jde o portrét, tak fotografii portrétovaného. Samozřejmě mi pomůže, pokud mi řeknete, že třeba rád hraje tenis nebo sbírá houby a že by to měl obraz reflektovat.

Proč jste se přihlásila do soutěže Můj první milion?
Čekala jsem v Technologickém inovačním centru ve Zlíně na budoucího producenta svého animovaného filmu Ježíšek a uviděla jsem letáček soutěže. Zaujal mě, a tak jsem vyplnila přihlášku a pak už to bylo tak zajímavé, že jsem z toho rozjetého vlaku nedokázala vystoupit, čehož tedy vůbec nelituji.

V čem vidíte největší výhodu účasti v soutěži?
Váš nápad posuzují profesionálové z různých oborů. Pokud před nimi nechcete vypadat jako úplné jojo, musíte o svém podnikatelském záměru přemýšlet, vystavět ho tak, aby fungoval a hlavně je přesvědčit, že dává smysl. Pokud se poctivě držíte jejich rad a doporučení, určitě nastane moment, kdy začnete podnikat naprosto konkrétní kroky k realizaci svého záměru. Ten rychlý a zcela konkrétní posun od nápadu k realizaci je asi největší výhoda účasti v soutěži, na kterou se mě ptáte. Samozřejmě výhra je také super!

Proč by se měl někdo takové soutěže účastnit?
Protože vás ohromně posune dopředu. Zjistíte, na co se můžete takzvaně vykašlat a na čem naopak pracovat a budete vědět proč. Ušetříte tak čas, energii, a pokud váš nápad potřebuje investici, tak i peníze.

Pradědeček pod švestkou

Přihlásila byste se znovu?
Určitě ano.

Jaké jsou Vaše plány po soutěži?
Přesně ty, které jsem v soutěži představila. Dopsala jsem scénáře 40 dílů Kulatých pohádek pro společnost Seznam.cz, které nyní namlouvá pan Josef Somr. Maluji obrazy, jedu na malířský výlet do Texasu a připravuji další projekty. Po očku sleduji, zda se leporelo Ježíšek, které jsem napsala a vydal ho právě Seznam.cz, stále drží na Alza.cz jako nejprodávanější neelektronická kniha a pracuji na tom, aby k ní časem přibyly další.