Nenech se: Autoři online schránky důvěry pro šikanované děti spustili platformu pro oběti domácího násilí

26. bře 2021 Václav Lang 3 min

Autoři platformy Nenech to být, tady jakési online schránky důvěry” pro šikanované děti, představili nový projekt: Nenech.se. Ten je určený svědkům a obětem domácího násilí, jimž pomůže anonymně se ozvat intervenčním centrům. Doteď v podstatě žádná online anonymní cesta neexistovala a v době, kdy sedí oběti s agresory doma, je nepozorovaná návštěva či telefonát do IC prakticky nemožná,” vysvětlují mladíci ze společnosti Face Up Technology.

„V roce 2020 se s žádostí o pomoc na intervenční centra v ČR obrátilo 9 053 osob a očekáváme, že v roce 2021 toto číslo bohužel nebude nižší,” uvádějí autoři aplikace ze společnosti Face Up Technology.

Upozorňují na to, že opakované lockdowny zhrošují klima v mnoha domácnostech: „Covidová opatření v kombinaci s existenčními a finančními stresy mohou do rodin s domácím násilím přinést další eskalaci. Dle výzkumů Asociace pracovníků intervenčních center ČR (APIC) každá pátá až šestá rodina v ČR zažívá domácí násilí a v 80 % těchto rodin žijí děti. A domácí násilí se nevyhýbá ani mužům či seniorům,” dodávají.

Jedním z problémů uzavřených domácností je i to, že takové prostředí značně ztěžuje kontakt intervenčních center, na které se lidé dosud obraceli zejména osobně, mailem či po telefonu. Autoři úspěšného projektu Nenech se být, který založili před pár lety jako studenti na pomoc šikanovaným dětem, vytvořili obdobnou platformu, jež tentokrát umožní anonymně a online nahlašovat domácí násilí. Síť intervenčních center s nimi na tomto počinu spolupracuje.

PŘEČTĚTE SI: Nástroj brněnských studentů na odhalování šikany užívají po celém světě. I ve škole, kde terorizovali Muska

Oznamovatel dostane unikání kód

Na webové adrese Nenech.se najdou oběti veškeré instrukce a další užitečné informace, kam se v případě domácího násilí dále obrátit. Nejdůležitější součástí webu je ale právě formulář, díky kterému se oběť propojí, klidně anonymně, s příslušným intervenčním centrem. Díky unikátnímu kódu tak může oběť konverzovat s IC nedohledatelně, a říct si tak bezpečně o pomoc. Na stránkách nechybí ani nouzové tlačítko pro okamžité opuštění webu.

„V době, kdy mají agresoři velmi často přístup jak k telefonu či e-mailu obětí a kdy není možné se nepozorovaně osobně obrátit na příslušné IC, je možnost využít paltformu NNTB skrze nový web Nenech.se prakticky záchranou pro všechny, kteří se stydí, bojí nebo nemají jinou možnost či si přejí zůstat v naprosté anonymitě,” uvedla předsedkyně APIC Martina Vojtíšková.

„Naše platforma už pomohla tisícům dětí, které se setkaly se šikanou a anonymně se mohly svěřit. A my doufáme, že podobnou službu udělá i pro oběti a svědky domácího násilí,” dodává Jan Sláma, CEO FaceUp technology a spoluzakladatel platformy Nenech to být.

Ta vznikla právě pod taktovkou společnosti FaceUp Technology, kterou založilo trio středoškolských studentů - Jan Sláma, David Špunar a Pavel Ihm. Jejich anonymní online „schránka důvěry” pro školáky přerostla v globální platformu, kterou využívají dva tisíce organizací ze čtyř světadílů, loni k ní navíc přibylo firemní rozšíření, pro zprostředkování komunikace mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem.

PŘEČTĚTE SI: „Šikana je na školách všude,“ říká zakladatel online schránky důvěry, kam za tři roky doputovalo 6000 oznámení

Foto: NNTB