Nebavilo ho hledat nabíječku, teď vymýšlí celou řadu designového smart nábytku GlyGlo

29. kvě 2021 Matyáš Vejskal 8 min

Před pár týdny se na crowdfundingovém portálu Indiegogo objevil designový stolek do obývacího pokoje, který na první pohled zaujme zaskleným pískovištěm, v němž leží ocelová kulička. Tento projekt má české kořeny - stojí za ním Jan Nezval, podnikatel, který se dlouho pohyboval v oblasti automatizace průmyslové výroby. Chtěl ale vytvářet vlastní produkty a zároveň se věnovat "chytrému" designu. Tak vznikl startup GlyGlo. Netradičním stolkem práce pro Nezvala nekončí. Nabídku smart nábytku chce dále rozšiřovat a vymýšlí, jak z GlyGlo vytvořit ucelený ekosystém.

Designový stolek kromě příjemné kombinace kovu a dřeva nabízí užitečné pokročilé funkce.

„V první řadě jsem cítil jistou frustraci z toho, že musím dát z ruky zakázky, na kterých jsem strávil třeba i rok života. Hledal jsem tedy něco, co bych mohl dlouhodobě rozvíjet a zdokonalovat. A potom jsem také chtěl pěkný stůl domů, který by mně samotnému vyřešil typické každodenní starosti - hledání zapadlého ovladače nebo rozmotávání klubka nabíječek,” vysvětluje Nezval.

S navrhováním průmyslových strojů začal už na střední strojní škole. Nedlouho poté začal podnikat a navrhl jednoúčelový stroj na ohýbání háčků pro eloxovnu. Ze živnosti se stala společnost N-Rote Mechanical, která se dopracovala k navrhování celých výrobních linek a robotizovaných pracovišť pro známé firmy.

Stolek je prvním produktem z řady smart nábytku GlyGlo. V plánu je i zamykatelné polička a vchodové dveře.

V projektu GlyGlo tak mohl třicetiletý zakladatel spojit své zkušenosti s různými technologiemi a uplatnit je při návrhu, vývoji a výrobě nového produktu, v tomto případě chytrého stolku. V jednoduchém designu kombinuje technologie, které nikdo jiný tímto způsobem nevyužívá, některé inovace si zakladatel projektu vytváří na míru. Jde například o magnetické konektory, které se tisknou na 3D tiskárně. Sám Nezval si zpracovává také většinu dalších činností nutných pro chod startupu, jako například stříhání videa nebo psaní tiskových zpráv, pouze vývoj softwarové aplikace svěřil do rukou čtyřem zkušeným programátorům.

Rezolutně se staví i proti myšlence přizvat do projektu investora: „S investory mám špatné zkušenosti, navíc jsem vývoj z větší části již dokončil a nemám problém tento projekt ufinancovat ze svého. Co bych ocenil víc, by byl člověk, který mi pomůže s prodejem a marketingem.” Dostat projekt do současného stavu stálo Nezvala zhruba 2,5 milionů korun, vývoj už je tak již ukončen a před ním stojí nová výzva - představit produkt zákazníkům.

„Prodej přes Indiegogo je nouzovým řešením, mnohem raději bych stolek prodával lidem osobně na veletrzích nebo v showroomech. S postupným rozvolňováním se tedy plánuji zaměřit spíše na osobní formu prodeje. Každopádně stolkem to pro mě nekončí, už teď vím, že nabídku smart nábytku budu rozšiřovat. Pracuji například na návrhu chytré poličky nebo bytových dveří a vymýšlím, jak z GlyGlo vytvořit celý ekosystém, který bude různě spolupracovat,” shrnuje budoucí plány Nezval.

Smart - Kinetic - Art

Na první pohled většinu funkcí ukrytých ve stolku GlyGlo uživatel neuvidí, jsou elegantně skryty v čistém minimalistickém designu. První, čeho si při bližším pohledu všimne, jsou čtyři tečky v postranním dřevěném panelu, okolo kterých je ve dřevě zabudovaná klávesnice s devíti kapacitními klávesami. Ty si může jednoduše naprogramovat a ovládat jimi televizor.

Ovládání televizoru skrze zabudované kapacitní klávesy se hodí, pokud není zrovna po ruce ovladač.

Pokud si do tohoto místa uživatel položí mobilní telefon s funkcí bezdrátového nabíjení, dřevěná deska poslouží jako QI nabíječka až pro dvě zařízení. To je možné díky tomu, že stolek je připojený k síti. Elektrický kabel ke stolku vede pod kobercem a v případě, že je zapotřebí se stolkem pohnout například při vysávání, stačí odpojit praktický magnetický konektor. Stolek dále také nabízí barevná podsvícení pod sklem a jelikož je připojen k WiFi, mohou se veškeré funkce programovat ve webové aplikaci.

Wireless nabíječka zabudovaná pod dřevěnou deskou zvládne nabít i dvě zařízení najednou.

To nejzajímavější se ale skrývá v pískovišti. Ve stolku jsou zabudované dva motory ovládající magnet, ke kterému je přichycena čtrnáctimilimetrová kulička. Když se magnet hýbe, posunuje v jemném křemičitém písku na hliníkové desce kuličkou, a vykresluje tak do něj různé obrazce. Tuto funkci Nezval propojil s webovou aplikací, a uživatel tak může na desku stolu kreslit různé vzkazy, jednoduché obrázky, nebo si nechávat zobrazovat předpověď počasí.

„Do webového rozhraní se dá připojit i vzdáleně, a rodině tak mohu domů na stůl poslat zprávu o tom, co bude k večeři, nebo že dnes budu v práci do noci, ať na mě nečekají,” vysvětluje funkci posílání zpráv zakladatel a tvůrce GlyGlo Nezval. Mazání desky probíhá vždy tak, že kulička projíždí pískem ve vodorovných řádcích s jednotnou roztečí, čímž vymaže předchozí obrazec a plochu sjednotí pro další dílo.

Písek je schovaný pod sklem z čistě praktických důvodů, takže nemůže dojít k jeho vysypání, polití, ke ztrátě kuličky nebo jiným potížím a tento nábytek je tak prakticky bezúdržbový. Jediným scénářem, kdy dochází k nepředvídatelným situacím, je odepnutí kuličky od magnetu při stěhování nebo nahromadění hluboké vrstvy písku, kterým kulička neprojede, typicky při naklonění. „Při odepnutí kuličky stačí obvykle pustit mazací režim, při kterém magnet projede celou plochu a s kuličkou se opět potká. Při zapadnutí kuličky do hlubší vrstvy písku stačí se stolkem jen mírně zaklepat a písek více rozprostřít, nicméně to se zase tak často nestává a písek má tendenci se ukázněně formovat do jednolité vrstvy,” uklidňuje Nezval.

Současný design je velmi odlišný od prvního prototypu, který Nezval navrhl pouze pro sebe: „Na začátku jsem se až příliš zaměřoval na to, aby byl stolek co nejjednodušeji vyrobitelný. Kostra byla hliníková, ale byl to pouze jeden hranatý design, který se mně osobně líbil. Při průzkumu se ale ukázalo, že zákazníci chtějí širší možnosti a především nahradit hliník dřevem. Přidali jsme tedy možnosti různých barev, výběr ze tří podstavců, tří typů dřevěných desek, zaoblené rohy a barvy kuliček a kabelů. Celý návrh jsme předělali do modulární podoby a dnes se bavíme o tisících kombinací, ze kterých si zákazník může vybrat,” dodává.

Zároveň uznává, že výrobu stolku zatím tvoří z velké části ruční práce - od přípravy různých konektorů přes kompletaci hardwaru až po povrchovou úpravu a lakování. Jeden stolek zatím zabere až pět dní práce, ale podle zakladatele jde o prototypy a zatím si manuální tvůrčí činnost užívá. S rostoucím množství vyráběných kusů připouští, že sériová výroba bude muset být efektivnější a zapojit různé formy automatizace.

Na Indiegogo je momentálně výběr z pěti různých modelů v řadách Style a Premium s uživatelem volitelnými detaily. Cena za Style pro Super Early Birds začíná na 990 eurech, finální cena v obchodě bude dvojnásobně vyšší, podle Nezvala se s marží prodejce vyšplhá na 2 200 až 2 600 eur (55 - 65 tisíc korun).

V kampani se prodaly tři první stolky, několik prototypů zatím slouží k testování a sbírání zpětné vazby od uživatelů. Jeden z nich sklízí obdiv v kanceláři generálního ředitele, kde svítí jednou barvou a vykresluje se na něm logo firmy, další čtyři kusy jsou testovány v domácnostech a dva stolky mají zapůjčené na zhodnocení tvůrci videí na Youtube.

Foto: archiv GlyGlo

Matyáš Vejskal