Pilulka, která ženám zlepší ráno. Mornee od Tomáše Pospíšila jim má pomoci od kocoviny

30. lis 2019 Václav Lang 5 min

Skoro každý asi někdy zažil ráno, kdy by býval dal jmění za cokoli, co by mu poholo dostat se z malátného stavu po krušné alkoholové noci. Na to vsadil podnikatel Tomáš Pospíšil, který nedávno představil Mornee, doplněk stravy, jenž má ženám pomoci zmírnit kocovinu. Jak říká v rozhovoru pro Newsroom StartupJobs, nejde o lék na kocovinu, ale o přípravek, který pomáhá chránit játra. A proč je produkt zaměřený na ženy?

Popište, prosím, co je Mornee, jak funguje a k čemu je to dobré.

Mornee je přírodní doplněk stravy, který pomáhá snižovat negativní účinky alkoholu. Základní idea je následující: Při konzumaci alkoholu je tělo vystaveno zvýšené zátěži. Mornee obsahuje přírodní látky a vitamíny, které tělu pomáhají se s touto zvýšenou zátěží vypořádat.

Není překvapením, že důraz je kladen na podpoření funkce jater a detoxikaci. Vycházíme z toho, že pokud naše játra budou fungovat skvěle, budou i lépe odbourávat alkohol a hlavně acetaldehyd (metabolit alkoholu), který je zodpovědný za naše kocoviny. Díky tomu se i my budeme ráno cítit lépe.

Na každý večer člověk potřebuje vždy dvě kapsle. Jednu si vezme před prvním drinkem a tu druhou po poslední skleničce nebo před spaním.

Klíčem ke krásným ránům bez kocoviny jsou prý dvě pilulky Mornee. (Foto: Mornee)

Pokud se jedná jen o doplněk stravy, nestačilo by tedy dát si na kocovinu některé tradiční pokrmy. Koneckonců každý mívá svůj recept, jak se s takovou nevolností poprat.

Mnoho lidí skutečně má své osvědčené recepty proti kocovině, ať už se jedná o panáka oleje před prvním drinkem, či sklenici vody s citrónem připravenou na nočním stolku. Mornee v sobě ale kombinuje větší množství látek, které si člověk doma jen tak neumíchá - například ostropestřec mariánský, klanopraška čínská, vitamín C, vitamíny skupiny B a podobně.

Dovede Mornee absolutně eliminovat kocovinu?

Bohužel ne. Pokud někdo objeví 100% lék na kocovinu, tak z něj bude zaručeně milionář. Naším cílem je pomáhat tělu se vypořádat se zvýšenou zátěží, která je s konzumací alkoholu spojena, a díky tomu mít krásnější a aktivní rána.

Když jsme zjišťovali zpětnou vazbu našich klientů, zjistili jsme, že 88 % z nich zažívá opravdu lepší rána s Mornee než bez něj. Zároveň to ale neznamená, že by mohli pít hektolitry alkoholu a ráno být jako rybičky.

Proč je zaměřený pouze na ženy?

Celý projekt jsme budovali tzv. lean metodou, tedy vše jsme testovali a z dat pak následně vyvozovali další kroky. Zprvu jsme netušili, jak budou kapsle na lidi fungovat - přece jen testování na kamarádech není úplně vypovídající (smích) - a zda bude o takový produkt u nás zájem. Proto jsme vytvořili Minimum Viable Product s jiným názvem a začali jsme sbírat data. Letos v únoru, když jsme všechny produkty vyprodali, jsme si udělali analýzu a celkem překvapivě zjistili, že téměř 70 % našich zákazníků tvořily ženy. A proto jsme se rozhodli soustředit primárně na ženy. A tak vzniklo Mornee, které už je dělané speciálně pro ně - obal, složení… To vše bylo vytvořeno na míru ženám.

Zaměření na ženy má i zajímavý byznysový rozměr. Značky, které ztělesňují ženské znaky (feminine traits) mají o 4 - 10 % vyšší příjmy, navíc zaměření na ženy nám usnadnilo marketingovou komunikaci. Je daleko jednodušší komunikovat pouze k ženám, než k ženám a mužům najednou.

Ale určitě to není tak, že by si Mornee nemohli vzít také muži - i oni chtějí přece mít krásnější rána.

Podnikatel Tomáš Pospíšil. (Foto: Mornee)

Je rozdíl mezi ženskou a mužskou kocovinou?

Fyzické projevy se příliš lišit nebudou, avšak rozdíly zde jsou. Muži poměrně často uvádějí, že kocovinu nějak přetrpí, případně si po ránu dají pivo. Obecně mají k doplňkům stravy rezervovanější postoj. Oproti tomu jsou ženy doplňkům stravy daleko otevřenější a zároveň uvádějí, že když mají kocovinu, tak se cítí ošklivé. S pivem po ránu bojovat nedokážeme, ale pomoci ženám mít krásnější rána už zní jako zajímavý úkol.

Existuje víc takových produktů na trhu, nebo je to unikát?

Nejsme jediní, ale příliš velká konkurence zde není. Nejde nám o obsazení současného trhu, ale spíše o jeho vytvoření. V ČR není zvykem brát doplňky stravy, které vám pomohou se vypořádat s náročnějším večerem, takže je nutné tuto oblast lidem představit. Například v Jižní Koreji jsou podobné produkty daleko běžnější.

Jaký je o váš produkt zájem?

Meziměsíčně rosteme o více než 100 % a v předvánočním období pozorujeme ještě větší zájem. Navíc si lidé čím dál častěji objednávají více balení najednou, takže se buď chtějí předzásobit na silvestrovské oslavy, nebo spíše Mornee nakupují jako vánoční dárky.

Kdo jsou vaši typičtí zákazníci, respektive zákaznice?

Nejčastěji to jsou ženy mezi 25 a 50 lety, které žijí ve větších městech. Muži tvoří pouze jednotky procent.

Jaký máte obrat?

Obrat si v současné době necháváme pro sebe.

A co chystáte do budoucna?

V následujících měsících se budeme soustředit na růst, upevnění klientské základny a na vytváření komunity kolem Mornee. Chceme, aby se Mornee stalo součástí životů našich zákazníků, což by mělo mít za následek zvýšení customer life time value. Naším cílem je se dostat na tři objednávky ročně.

Až budeme mít dostatečně silnou klientskou základnu, rozhodneme se o expanzi. Nyní jsou na stole dva směry - expanze geografická a expanze do dalších produktů, přičemž spojovací linkou zde budou ženy a jejich rána.

Tablety Mornee se mají stát běžnou součástí života, věří zakladatel. (Foto: Mornee)

Nedomníváte se, že takové prostředky mohou jen podpořit už tak vysokou konzumaci alkoholu v Česku? Když se někdo silně opije, tak pořádná kocovina může často pomoci k zamyšlení se a snížení pití. Pokud bude na kocovinu lék, mnohé to naopak motivuje k nezřízenějšímu pití.

Jak jsem již řekl, Mornee není lék na kocovinu, a když člověk vypije lahvičku rumu, tak mu nic nepomůže. My naopak říkáme: „Pozor, alkohol může být sice fajn, ale má i negativní účinky, před kterými není dobré zavírat oči." I z tohoto důvodu komunikujeme, že Mornee pomáhá chránit játra, která jsou konzumací alkoholu ohrožována.

Mornee spíše vnímáme jako novou součást moderního životního stylu, kdy si ženy večer chtějí zajít na skleničku, ale zároveň ráno potřebují být 100% aktivní. Nekomunikujeme linku: „Dejte si Mornee a vypijte celý bar."

Analogie zde může být např. s beta-karotenem, který lidé užívají před letní dovolenou, aby se lépe opálili. To však neznamená, že by bezmyšlenkovitě leželi na přímém slunci od rána do večera a spoléhali na to, že je beta-karoten ochrání.