Memsource: “Nebojte se dát výpověď v korporátu a pojďte k nám!“

25. srp 2017 Redakce 3 min

Memsource je unikátní překladová platforma, kterou každý měsíc projde přes miliardu slov ve více než 120 světových jazycích. David Čaněk, zakladatel a CEO Memsource, říká, že základem úspěchu je rozumět oboru lépe než konkurence. Jaké jsou další důležité faktory úspěchu? O tom, ale i o tom, koho Memsource rád uvítá ve svém týmu, se dočtete v tomto článku.

Co Memsource dělá?

V zásadě dvě věci:
1) poskytujeme cloudový překladový nástroj pro překladatelské agentury a jejich překladatele.
2) firmám s větším až velkým objemem lokalizace poskytujeme řešení pro automatizaci a správu jejich lokalizačního, resp. překladového procesu.

Jak Memsource vznikl?

V roce 2010 jsem si řekl, že bych rád zkusil rozjet něco vlastního, udělat to po svém a s týmem, který si vyberu.

Pro jaké překlady se hodí? Kdo Memsource používá?

Naši zákazníci každý měsíc přeloží v Memsource kolem jedné miliardy slov. Memsource se hodí pro jakékoli překlady, od lokalizace softwaru až po překlady smluv. Od strojového překladu až po vysoce odborný (lidský) překlad.

Do kolika jazyků můžu s Memsource překládat?

Memsource je z větší části jazykově nezávislý. Momentálně podporujeme přes 120 jazyků, což znamená 14 tisíc jazykových párů. Podporujeme i jazyky, kterými mluví jen pár tisíc lidí.

Dokázali byste i úplnému laikovi vysvětlit, proč Memsource využívá cloud? V čem jsou jeho výhody?

Například není nutné software instalovat, udržovat, upgradovat. Není nutné se v noci budit a restartovat nefunkční server. Veškerá data jsou k dispozici v reálném čase všem členům překladatelského týmu. V neposlední řadě je to bezpečnější než posílání překladů emailem.

Co je vaší inspirací?

Pokud jde o práci, tak to jsou hlavně kolegové a zákazníci.

Co považujete za největší úspěch Memsource?

To, že se nám všem - a dnes nás je 60 - podařilo vybudovat rychle rostoucí a ziskovou firmu a že nás to pořád po sedmi letech baví.

Memsource používají lidé a firmy po celém světě. Co byste poradili začínající firmě, jejíž produkt má podobný globální potenciál? Máte pro nás nějaké rady jak dobývat svět? :)

Na takové rady jsou určitě povolanější. Je důležité rozumět tomu, co děláte, lépe než většina trhu.

Jaké jsou vaše plány do budoucna?

Nechte se překvapit.

Jaké typy lidí hledáte do svého týmu?

Musí rozumět tomu, co dělají, a musí je to bavit.

Proč bych měl/a chtít pracovat v Memsource?

Máme atmosféru startupu, ale poskytujeme možnosti a vlastně i jistoty prosperující firmy - od roku 2013 jsme v zisku. Kromě slušného platu nabízíme i zaměstnanecké akcie a hlavně velký prostor pro seberealizaci při vývoji globálního produktu.

Jak vypadá váš pracovní den?

Víc pracovně, než bych chtěl. Jedna z mých priorit je najít další členy management týmu a podělit se o radosti i starosti řízení střední, ale rychle rostoucí firmy.

Nějaké další tipy, doporučení, vzkaz?

Nebojte se dát výpověď v korporátu a jít pracovat do Memsource :)