Matěj Matolín z STRV: “Popovídejte si o práci s naším chatbotem“

25. čvn 2018 Redakce 4 min

"Největším úspěchem je to, že se lidem ve firmě líbí" říká Matěj z STRV. Vývojářské studio slaví úspěchy nejen v Evropě, ale především v Americe, odkud pochází většina zákazníků. Co nám Matěj o STRV prozradil? Pokračujte ve čtení rozhovoru a dozvíte se více o aktualitách z STRV a jejich plánech do budoucna!

Jak se vám vede v Americe? Je to takové jak jste si představovali?

Daří se nám dobře, postupně rosteme a přidáváme další zajímavé klienty. Můžeme zmínit například IoT aplikace, jako je elektro longboard Boosted Board, diktafon Otter, ale začali jsme pracovat také pro Microsoft, což je sice jiný typ klienta, než na jaké jsme byli doteď zvyklí, ovšem díky tomu umíme nabídnout výrazně rozmanitější práci pro naše designéry a vývojáře.

Kam směřujete dále? Máte celkem 5 poboček, chystáte se otevírat další?

Prioritou je pro nás nyní výhradně trh v USA, kde jsou obrovské možnosti, které jsme zatím ani zdaleka nevyčerpali nebo nezkusili. Zvažujeme možnost expandovat i na další trhy, například do Velké Británie, kde již dnes jednáme o několika projektech.

Co doporučíte firmám, které se chystají vstoupit na trh USA, v čem se liší od evropského?

Udělat si jméno na americkém trhu nějakou chvíli trvá. Je třeba zajistit vizibilitu na trhu kvalitním a promyšleným marketingem, organizovat akce, mít dobré obchodníky, networkovat. Ale je to také o lidech ve firmě, kteří musí být schopní jednat s americkými klienty. Naši vývojáři jsou přímo v kontaktu s lidmi na straně klienta, a proto se musí dobře domluvit, správně poradit a reprezentovat firmu.

Máte teď na stole nějaký zajímavý projekt, který byste chtěli vypíchnout?

Zajímavých projektů je hned několik, podařilo se nám díky ním přinést do STRV zajímavé technologie jako například rozpoznáváni obličeje, řízení flotily dronů nebo live streaming videa s extrémně nízkou latencí.

Jak se vede projektu Startup Fund? Kolik máte registrovaných startupů a kolika startupům jste již pomohli začít?

Tento projekt jsme nakonec zrušili. Chceme se více soustředit na STRV Labs a rozvoj vlastních projektů. V nedávné době se o tomto našem neúspěchu rozepsal David Semerád na Forbes.cz.

Můžete nám přiblížit co a pro koho je STRV Academy? Plánujete akci i tento rok?

STRV Academy proběhla v minulých dvou letech, kdy jsme organizovali letní intenzivní program pro vývojáře a designéry. Ve finále se ukázalo, že celý koncept byl příliš náročný jak pro účastníky, tak i mentory. Letos proto plánujeme večerní kurzy zaměřené na jednotlivé technologie, například Node.js nebo React. Začneme až v září, kdy jsou lidi zpět z cest a dovolených.

Jaký je podle vás největší úspěch a jaký je naopak váš největší neúspěch? Jaké pro vás bylo ponaučení?

Největším úspěchem je to, že se lidem ve firmě líbí. Pravidelně děláme výzkum, abychom viděli, jak jsou lidé spokojení a co je trápí. Samozřejmě věci ke zlepšení jsou vždycky a na těch pracujeme, ale celkově se nám daří. Firemní kultura je hlavní argument, který lidé udávají, proč pracují v STRV rádi.
To, na čem musíme zapracovat, je lepší propojení obchodu a vývoje, aby se nám nestávalo, že jsme buď příliš zavaleni projekty a nebo nějaký tým nemá co dělat. Je to hodně o komunikaci mezi týmem v Americe a v Čechách. Lepší plánování není úplně nejvíc sexy věc, ale je to třeba.

Za ty roky jste pracovali na velkých projektech pro Microsoft, Tinder a podobné, je něco, co vám chybí z dob, kdy jste dělali menší projekty?

To se takto nedá říct. Nejzajímavější projekty jsou ty, kdy máme na starosti vše od product managemetu, designu, přes vývoj až po testování. Chceme, aby se startupům dařilo a my viděli, jak jim naše technologie umožňuje růst.

Čeho byste chtěli dosáhnout v horizontu 5 let?

Založili jsme STRV Labs, což je takový interní inkubátor, kde vyvíjíme vlastní projekty. Teď vypadá velmi slibně projekt na takzvané crypto-collectibles. Máme obrovskou výhodu, že máme skvělé vývojáře, které můžeme pružně nasazovat na interní projekty a rychle je dotáhnout od myšlenky k MVP. Vedle existujících úspěšných projektů jako gay seznamky Surge, chceme mít v krátké době další interní startupy. V současné době máme v STRV Labs tři seznamky (Surge, Zoe, Grizzly) a dvě hry (ColourMe a Dot 2 Dot).

Proč bych u vás měl chtít pracovat?

Odpověděl bych tím, co říkají naši lidé, když se jich na to ptáme: zajímavé projekty a klienti, přátelská firemní kultura, maximální svoboda, skvělé podmínky pro práci, investice do lidí. Odvaha pouštět se do nových a neokoukaných věcí.

Koho hledáte? Kdybych u vás chtěl pracovat, co pro to mám udělat?

Nejvíce pozic máme v engineeringu, designu a product managementu. Stačí nám dát vědět ať už přes StartupJobs, na našich stránkách a nebo si popovídat s naším novým chatbotem. Organizujeme také plno akcí a meetupů, takže kdo by chtěl nejdřív firmu trošku poznat, může přijít, porozhlédnout se, dát si pivo, pokecat a nasát atmosféru.

Máte nějaký tip nebo vzkaz pro naše čtenáře?

Hlavní je se pořád učit a hledat nové informace, technologie, postupy. Pokrok jde strašně rychle a člověk nesmí polevit. Pro nás je důležité, zda jsou lidé schopní nejen se učit sami, ale také zda rádi své znalosti předávají ostatním.