„Letošní sezónu jsme už odepsali.” Travel startup Daytrip byl hvězdou jara, teď hledá cestu ven z krize

3. srp 2020 Václav Lang 3 min

V lednu získali investici 25 milionů korun a vyšvihli se na výsluní mezi nejnadějnější mladé startupy s přesahem do zahraničí. Pouhých pár týdnů později však začal slibně rozjetý vlak narážet na první zuby v kolejích. Ty koleje vedly přes cestovatelské odvětví a překážky do nich nasekal koronavirus. Daytrip, který od roku 2015 přepravil přes 200 tisíc pasažérů prostřednictvím personalizovaných jízd s lokálními řidiči, rázem přišel o většinu klientů i velkou část zaměstnanců. Spoluzakladatelka Markéta Bláhová nám popsala, jak nyní probíhá hledání cesty ven z krize. Naštěstí už vidí světlo na konci tunelu.

„Krize nás zasáhla v tu nejhorší chvíli, právě když jsme byli na začátku sezóny. Místo abychom přijímali nové rezervace, měli jsme denně až stovky žádostí o zrušení,” popisuje Markéta Bláhová.

Naposledy jsme spolu mluvili koncem února, když ještě Daytripu bylo všude plno, v médiích se psalo o nedávné investici a firma se mohla chlubit loňským obratem 400 milionů korun. Z Itálie už se však šířily hororové zvěsti o řádění viru. Přepsaný rozhovor už ani nemělo cenu autorizovat, cestování šlo ke dnu ze dne na den. Za vše mluví tehdejší Markétina odpověď na dotaz, zda mají představu o obratu pro letošní rok: „Doteď jsme ji měli, ale za současné situace by ta čísla byla věštěním z křišťálové koule. Plánovali jsme minimálně dvojnásobný růst, ale uvidíme. Stále věříme, že se nám to podaří dohnat.”

Nyní už se smířili s nulou. „Letošní sezonu jsme už odepsali, když tam něco bude, budeme rádi, ale nepočítáme s tím,” vypráví s odstupem pěti měsíců.

Firma musela zásadně osekat náklady, například propustit přes polovinu zaměstnanců a zeštíhlit rozpočet na marketing. Zůstali však provozuschopní a napřeli síly na vývoj produktu, mimo jiné novou aplikaci. Vše má být připravené tak, aby příští sezóna kompenzovala letošní ztráty - zájem klesl v nejhorších měsících až na méně než 10 procent oproti normálu.

Pilotku repatriačního letu dovezli na letiště

Daytrip je totiž aplikace, která zajišťuje transfery turistů - zejména Američanů, kteří od počátku krize přestali po Evropě cestovat takřka zcela - s pečlivě vybranými lokálními řidiči. „Tím pádem mají turisté možnost přepravit se z místa A do místa B s někým zdejším, dozvědět se něco o místní kultuře a lokalitách, kterými projíždějí. Navíc jim dáváme možnost udělat zastávku na některých místech, která jsou po cestě, vysvětluje Markéta Bláhová a přidává příklad: „Typicky kdybyste jel třeba z Berlína do Prahy, tak se můžete zastavit v Drážďanech. Tím ten nudný obyčejný transfer měníme do zážitku a pro cestujícího to pak není jen nějaký ztracený den.

Řidičů měli před krizí kolem půl druhého tisíce, od roku 2015 provedli 90 tisíc jízd a přepravili přes 200 tisíc pasažérů.

Nyní už pracují s případnými záchrannými brzdami, kterými mají být nové produkty či rozšíření cílové skupiny. „Core službu chceme nechat, jak je, nicméně máme nějaké dvě vertikály, kterým se v tuto dobu věnujeme,” popsala bez bližších podrobností. „Máme připravený nějaký produkt, který by měl mířit i na trochu širší cílovku, trochu víc mladší lidi - budget travellers, u kterých čekáme, že až se nařízení uvolní ještě víc, tak to budou ti první odvážní, kteří se vydají cestovat. Pro ně máme připravené nějaké alternativy,” vypráví.

Kromě vymýšlení strategií, jak ven z prekérní situace, pomáhal Daytrip v době největší krize s repatriačními cestami pro lidi, kteří kvůli opatřením uvízli v zahraničí. „Byli jsme schopni jim naplánovat cesty domů. Skládalo se to třeba i z několika úseků, kdy jsme je například dovezli na hranice, které museli přejít pěšky, a pak pokračovali s novým řidičem. Taky jsme je pomáhali vozit z letiště na letiště a podobně. Vezli jsme třeba pilotku, která spěchala z Německa do Lucemburska, aby mohla odpilotovat repatriační let přes oceán, a další transfery, které bylo v nastalém chaosu kritické zorganizovat rychle a efektivně, popisuje.

Jen únorové plány do budoucna asi budou muset počkat. Tehdy byla na prvním místě expanze do nových regionů, zejména Severní a Jižní Ameriky. Zatím Daytrip bude muset zůstat u toho, že funguje ve více než 60 zemích na čtyřech kontinentech.