„Krystalické” brýle od VRgineers získaly prestižní designérskou cenu Red Dot

31. bře 2020 Redakce 2 min

Úspěšná česko-americká společnost na poli virtuální reality VRgineers získala prestižní světové ocenění pro designéry Red Dot Award 2020. Porotce zaujaly jejich pokrokové VR brýle XTAL, které cílí na profesionální využití a které používá mimo jiné NASA či Letectvo Spojených států. Společnost má centrálu v Praze a Los Angeles.

Hlavním designovým prvkem XTAL brýlí je trojúhelníková mřížka, která odkazuje ke krystalu a potažmo „krystalicky” čistému obrazu. O oblíbenosti brýlí svědčí především výčet jejich hvězdných uživatelů: BMW, Audi, Škoda Auto, E.ON Distribuce, Airbus, NASA či US Air Force.

Právě poslední jmenovaný, americké letectvo, si počátkem roku na nejznámějším světovém technologickém veletrhu CES v Las Vegas u VRgineers objednalo vůbec jako první klient novou verzi brýlí.

„Poslední generace brýlí je technologicky velmi pokročilá. Používáme nový typ displejů s rozlišením 4K na oko, zároveň má extrémně široký field of view, a to z nich dělá nejlepší nástroj pro výcvik pilotů,” uvedl k tomu před pár týdny pro StartupJobs Newsroom CEO VRgineers Marek Polčák.

PŘEČTĚTE SI: „Naše nové brýle jsou pro výcvik pilotů nejlepší,“ říká CEO VRgineers, kteří ve Vegas zaujali US Air Force

Nyní se společnost ve spolupráci s designovým studiem Jakuba Stediny zařadila mezi vítěze v nejznámější designérské soutěži na světě a získala ocenění Red Dot Award: Product Design 2020.

„Je to jako kouzlo.”

Hlavním úkolem XTAL brýlí je podle jejich autorů zprostředkovat imerzi, tedy uvěřitelnost. XTAL přináší virtuální realitu, která je mnohem blíže skutečné realitě. „Je to jako kouzlo, protože XTAL přináší tak křišťálově ostrý obraz, že pro nás bylo velkou výzvou přenést to, co vidíte uvnitř brýlí do designu produktu, říká Marek Polčák.

„Během procesu navrhování designu jsme se rozhodli použít jako hlavní motiv trojúhelníkovou mřížku. Důvod byl jednoduchý - trojúhelníky jsou jádrem počítačové grafiky i virtuální reality a symbolizují krystalicky čistou a kvalitní strukturu, dodal Jakub Stedina, designér ateliéru Stedina Design.

Red Dot Award je již více než 60 let platformou pro designéry a společnosti, které vytvářejí originální produkty. V roce 2020 se do soutěže přihlásili designéři a společnosti ze 60 zemí s více než 6 500 produkty. Mezinárodní porota byla složená ze zkušených mezioborových odborníků.

„Vítězové Red Dot Award se zasloužili o to, že vytvořili vynikající produkty, které nadchly porotu nejen díky své estetické stránce, ale také díky své funkčnosti. Ocenění vítězové svým designem nastavují nové standardy ve svém oboru. Rád bych jim upřímně poblahopřál k jejich úspěchu,“ vzkázal Peter Zec, zakladatel a generální ředitel Red Dot.