Karel Dytrych: “Všem, kteří se bojí rozjet svůj byznys bych doporučil, ať se ničeho nebojí a jdou do toho“

13. čvn 2018 Redakce 3 min

"Tipuji, že by mě můj zaměstnavatel buď miloval nebo rychle vyhodil :-) " říká úspěšný podnikatel Karel Dytrych, který nás nechal nahlédnout do svého života. Zajímá vás jak vypadá den zakladatele řady projektů a co vše obnáší jeho práce? A jak zorganizovat svůj čas? Pokračujte ve čtení rozhovoru s Karlem Dytrychem, zakladatelem Váš hosting a dalších projektů :)

Jste zakladatelem řady úspěšných projektů a jedním z nich je právě Váš hosting s.r.o., starající se o servery. Jak vás napadlo začít podnikat v tomto oboru?

Začátkem byla prostá zvědavost a chuť naučit se něco nového. Tvořil jsem weby na zakázku pro klienty a ty někde musely běžet. Prvních pár webů jsem umístil na existující dostupné hostingy, ale obratem jsem se začal zajímat o Linux a webservery.
Začal jsem si s tím hrát hodně do hloubky a pochopil jsem spoustu souvislostí. Hned jsem si také řekl, že správa serveru by měla být mnohem pohodlnější a příjemnější zážitek, než tomu tak někdy bývá i o řadu let později.

Jako spoluzakladatel máte na starosti plno činností. Jaké to jsou?

Uff. Je toho opravdu hodně. V první řadě je to rozvoj služeb, to je něco co by měl mít na seznamu na prvním místě každý CEO. Na to myslím v podstatě kudy chodím. Dál se starám o automatizaci. Tím, že jsme relativně malá firma, tak je pro nás automatizace dost stěžejní. Nemůžeme si dovolit plýtvat časem jakoukoliv rutinou.

Dále mě dost zajímá co se děje na podpoře. Je to totiž zdroj nápadů, uživatelský výzkum atd. Spokojenost zákazníků je klíčová. Takže se tam zcela běžně doptávám lidí přímo jak co mysleli a to případně zapracováváme do našich produktů.

V neposlední řadě mě dost zajímá i náš marketing. Starám se o spoustu obsahu, točím třeba podcast Z podpalubí nebo píšu pro blog Freela.

Jak vypadá váš pracovní den?

Ráno vstanu a hned následuje sport. Buď běhám, cvičím doma nebo jedu na jógu. Pak jde na řadu snídaně. Zdravá snídaně. Když mám pro své tělo a zdraví splněno, jdu na práci. A to už je dost pestré. Schůzky, programování, organizování akcí, psaní.

Mimo práci, čemu se rád věnujete? Stíháte skloubit práci a svůj volný čas?

Přiznám se, že to mi jde docela blbě. Do práce se vždy zaberu a hodiny letí. No ale kdo to tak nemá, že :) Takže, nějak to stíhám, ale rozhodně mám na čem pracovat.

Máte nějaké tipy, jak si čas zorganizovat?

No jéje, na Freelu se nás na ně ptá každý den celá řada lidí. Tak třeba taková ta klasika. Mít jedno místo, kde máte všechny své závazky, ale opravdu všechny. Díky tomu na nic nezapomenu, vše si mohu řídit a plánovat. Hlavně to místo nesmí být hlava - ta musí zůstat čistá na práci. Další takový tip je mít své priority a mít v nich zcela jasno. Práce, sport, rodina, … každý podle svého. Nikdy by se nemělo stát, že veškerý svůj čas věnuji jen jedné této oblasti. Prostě nikdy. Je to cesta do pekla.

Dalším tipem může být to, že jakýkoliv systém máte nebo chcete zavést, tak musí být co nejjednodušší. Díky tomu bude skutečně pomáhat a budete ho používat.

Poslední takový skvělý tip je disciplína :-) Ono když si něco naplánuji a pak se podle toho neřídím, tak je to marné…

A kdo  by chtěl další tipy, tak doporučuji poslechnout můj podcast o produktivitě se skutečným expertem Danielem Gamrotem.

Otázka na závěr. Chtěl jste jít vždy cestou podnikatele? Co byste doporučil ostatním, kteří se bojí rozjet svůj byznys?

Určitě cestou podnikatele. Živnostenský list mám od 19 let a nedokážu si ani představit být zaměstnaný. Tipuji, že by mě můj zaměstnavatel buď miloval nebo rychle vyhodil :-)

Všem, kteří se bojí rozjet svůj byznys bych doporučil, ať se ničeho nebojí a jdou do toho. Co nejhoršího než to, že se jim to nepovede, se může stát. Ono ty přešlapy a fuckupy dláždí cestu k úspěchům. Mimo to se naučí zcela jistě spoustu věcí.