Jožka z STRV: “Lidé v STRV nejsou jen kolegové, ale také kamarádi, kteří spolu tráví spoustu volného času“

28. bře 2018 Redakce 5 min

"Byl jsem poměrně zarytý C# vývojář. Myslel jsem si, že budu vždy technický typ vývojáře a do management role jsem se nikdy moc nehrnul..." říká Jožka o své práci vývojáře a šéfa backendu v STRV. Jaká byla cesta od vývoje k leaderovi backendu? Co jeho práce obnáší a čeho si nejvíce cení? Pokračujte ve čtení rozhovoru s Jožkou Záviškem z STRV a dozvíte se více :)

Pracujete jako šéf backendu v STRV. Co taková práce obnáší?

Pozice leadera backendového týmu u nás zahrnuje více oblastí. Řekl bych ale, že by se daly vybrat asi tři hlavní.

Prvním a nejdůležitějším úkolem je, aby byli členové týmu spokojení a aby tým fungoval efektivně. Jak toho jako leadři týmů docílíme, nechává vedení dost na nás. Snažím se tedy, aby vývojáři měli vše, co pro svou práci potřebují a aby dělali pokud možno to, co je baví. Konkrétně jsem tedy součástí procesu výběru vývojářů na projekty, funguji jako pomoc a konzultant pro členy týmu, když přijdou potíže nebo když je třeba diskutovat nad architekturou projektů. Další důležitá složka je průzkum nových technologií a šíření poznatků dovnitř týmu. Tvořím materiály a návody pro zbytek týmu nebo připravuji týmové meetingy, kde se společně snažíme vzdělávat.

Další oblastí je nábor nových členů týmu. Do této oblasti spadá hlavně hodnocení testovacích projektů od našich kandidátů nebo vedení technických pohovorů. Občas se nám stává, že se někteří kandidáti chtějí nejprve přijít podívat a popovídat s někým z týmu. Také u těchto setkání často bývám. Velkou část pracovního času zabírá třetí důležitá oblast a tou je podpora Sales týmu v US. Jelikož se hodně pohybujeme ve světě startupů, mají klienti často dotazy ohledně technické realizace jejich projektů. Tvoření časových odhadů nebo průzkum proveditelnosti tak bývá poměrně častou pracovní náplní.

Je nutno dodat, že jsem během ledna a února pozici leadera backendového týmu předal kolegovi. Do rodiny nám přišel přírůstek a tak nyní v kanceláři trávím méně času. Pro vedení je ale nutné být týmu co nejblíž, a tak jsme se s vedením domluvili na změně a nyní jsem zase zpět blíž vývoji a klientským projektům.

Jaké byly začátky v STRV? A jaké změny na sobě pozorujete?

Do STRV jsem přišel před necelými třemi lety a musím říct, že za tu dobu se mnoho věcí změnilo. V době nástupu bylo v STRV asi 50 zaměstnanců, nyní je to cca o 100 více. Já přišel ze světa korporátních projektů, které mě příliš nenaplňovaly. V STRV to bylo dost jiné. Vývoj odsýpá úplně jiným tempem, projekty vznikají pod rukama velmi rychle. Pozitivní změnou je i to, že se v STRV často dělají projekty na “zelené louce,” a tak jsem si jako vývojář mohl zkusit navrhnout architekturu projektu od nuly.

Co se změn týká, tak těch je celá řada. Byl jsem poměrně zarytý C# vývojář. Během let v STRV jsem však kompletně přešel na vývoj v Node.js a dost si rozšířil obzory. Myslel jsem si, že budu vždy technický typ vývojáře a do management role jsem se nikdy moc nehrnul. Když ale přišla nabídka vést tým, přišlo mi to jako cenná zkušenost, což dnes mohu jen potvrdit. Práce s lidmi je úplně jiná a neméně jednoduchá role. Dobrou zkušeností je i přímý kontakt s klienty v US a možnost nahlédnutí do toho, jak to funguje v Silicon Valley.

Jak vypadá váš pracovní den?

Pracovní dny se mi jako leaderovi týmu často plánovaly samy a kalendář byl můj věrný pomocník. Dny se od sebe dost lišily a vyplňovaly je spíše menší úkoly z oblastí popsaných výše. Někdy převažovaly povinnosti ze Sales, někdy ty týmové nebo HR.

Ráno jsem si většinou udělal přehled schůzek a naplánoval si, jak by se daly vyplnit volná místa. Často během noci přišly nějaké požadavky od Sales z US, které se řešily prioritně, většinou během dopoledne. Po poledni jsem si typicky plánoval schůzky, ať už se členy týmu, technické pohovory nebo ostatní. Koordinoval jsem také některé interní projekty, které v STRV máme. Pokud zbyl čas, snažil jsem se přispívat i kódem, abych neztratil kontakt s vývojem. Pozdní odpoledne jsem se obvykle věnoval přípravě týmových meetingů nebo průzkumu nových technologií. Některé dny končily meetingy s klienty, které byly kvůli časovému posunu plánovány spíš navečer.

Čeho si na práci v STRV ceníte?

Je to více oblastí. Mně osobně baví zkoušet nové věci a technologie, k čemuž jsou v STRV výborné podmínky. Projektů je hodně, a tak je možné zkoušet různé přístupy a způsoby řešení. Líbí se mi, že většina projektů je poměrně mladá a nemusí se tolik řešit support těch starších.

Dost cenný mi přijde i přímý přístup ke klientům. Role vývojáře pak není jen o psaní kódu, ale taky o schopnosti bavit se s klienty a pomáhat jim na jejich cestě k vysněnému produktu. Líbila se mi i možnost podívat se do LA a zkusit si práci z officu našeho zákazníka.

Nejvíce ze všeho bych ale asi vyzvedl kolektiv a firemní kulturu. Lidé v STRV nejsou jen kolegové, ale také kamarádi, kteří spolu tráví spoustu volného času. Někteří spolu jezdí na lyže, jiní hrají fotbal či volejbal, někteří chodí na pravidelné večeře. Líbí se mi, že vedení jde tomu naproti a podporuje veškeré aktivity zaměstnanců.

Narazil jste v práci na nějaké problémy, které bylo potřeba překonat?

Nějaké problémy by se našly. Ať už při vedení týmu nebo při vývoji. Občas za námi přijde klient s velmi ambiciózními plány, kdy sami přesně nevíme, jak je budeme realizovat. V takových případech pak hledáme cesty a zkoušíme možnosti, které by splnily požadavky klienta a zároveň byly realizovatelné. Někteří klienti jsou trochu hůř “zvladatelní,” protože nemají zkušenosti s vývojem softwarových projektů a mohou mít až naivní představy. Při vedení týmu pak člověk tu a tam musí řešit méně příjemné situace. Příkladem by mohlo být, když máte horšího klienta, ale přesto je nutné na projekt vybrat někoho z týmu.

A na závěr otázka. Víme, že se ve svém volném čase věnujete hip hopu. Jak jste se k němu dostal? :)

No dnes už je to spíše minulost. Ale je pravda, že dříve jsem se nějakou dobu věnoval breakdancu. Dnes už na to bohužel nezbývá moc času. Občas si něco vyzkouším, ale už spíš jen pro potěšení. Dostal jsem se k tomu ještě na gymnáziu, když mě zaujalo vystoupení místní skupiny. Přihlásil jsem se do ní a pak jsme několik let trénovali a vystupovali na lokálních plesech a podobných akcích. Nikdy jsem ale aktivně nesoutěžil. Nedávno jsem zjistil, že se breakdancu věnuje jeden z mých kolegů, tak občas společně něco oprášíme ;-)