Inmite: “Život je moc krátký na to, aby se člověk jen těšil až vypadne z práce a začne žít“

8. lis 2013 Redakce 3 min

Inmite nám, představil Michal

Co Inmite dělá?
Inmite nabízí firmám pomocnou ruku ve světě chytrých zařízení. Ať už jde o vývoj mobilních aplikací, přípravu mobilních strategií, analýzy bezpečnosti, návrhy, design či testování aplikací, nebo jejich dlouhodobý rozvoj. Stojíme například za mobilními aplikacemi od AirBank a Raiffeisenbank, připravili jsme řadu aplikací pro ŠKODA Auto, Českou Televizi, Vodafone a mnoho dalších významných firem nejen u nás. Aplikace pro chytré telefony ale určitě nepovažujeme za konečnou zastávku, zkoušíme se dívat i více dopředu, na to, co nás čeká v nejbližších letech - aktivně se zajímáme o “Internet Věcí”, vyrobili jsme vůbec první bankovní aplikaci pro Google Glass, hrajeme si s LEAP Motion, experimentujeme s výrobou vlastního hardwaru...

Jak Vás napadlo rozjet Inmite? Co byla Vaše inspirace?
Spolu s Jardou a Pavlem jsme se znali už ze střední školy. Po dokončení vysokoškolských studií a nástupu do větších firem jsme se rozhodli, že to společně zkusíme trochu jinak. Že se pokusíme vybudovat firmu postavenou na úplně jiných principech, kde má člověk možnost být sám sebou a bavit se tím, co dělá.
Bylo to právě v době, kdy se objevovaly první iPhony a začínaly prosakovat informace o Androidu. Svět smartphonů nás velmi lákal svým potenciálem a tak jsme do něj skočili rovnýma nohama, jako vůbec první takto specializovaná firma u nás.

Podělíte se s námi o nějaké informace ze zákulisí?
V zákulisí se toho děje obrovská spousta :) Zrovna nedávno jsme si třeba rozdělovali zisk. Protože ctíme to, že pokud se má dobře firma, měli by se mít dobře i všichni, kdo se na úspěchu podílejí. Vždy si totiž nemalou část zisku rozděluje tým mezi sebe. A to úplně demokratickým způsobem - každý dostane část peněz, aby ji libovolně rozdělil mezi své kolegy. O rozdělení tak nerozhodují žádní “nadřízení”. Podobně to děláme také třeba s určováním výše mezd.
Takových střípků by se dala najít celá spousta, dohromady pak určují naše směrování k ideálu “svobodné firmy”.

Co považujete za největší úspěch Inmite?
Největší úspěch je asi to, že se nám i s rostoucí velikostí firmy daří budovat tým plný skvělých lidí a špičkových expertů. Neskromně si myslíme, že náš tým je tvořen těmi opravdu nejlepšími ve světě chytrých zařízení u nás.

Co chystáte nového?
Chystáme se na pařížský veletrh s našim prvním kusem hardware, připravujeme release nových open-source knihoven na GitHub a pracujeme na hromadě zajímavých klientských projektů, o kterých bohužel většinou nemůžeme před spuštěním mluvit.

Kdo všechno za projektem Inmite stojí? Jaké typy lidí hledáte do svého týmu?
Za Inmite stojí celý náš tým :)
Hledáme lidi, které vymýšlení, vývoj a rozvoj smartphone aplikací baví a kteří věří, že má velkou budoucnost. Hledáme lidi, kteří chtějí od práce něco mnohem více, než jen odsedět si 8 hodin a dostat výplatu. Hledáme kolegy, se kterými si budeme lidsky rozumět a kteří nás něco nového naučí.

Je práce u vás v něčem jiná než v ostatních firmách?
Nemáme striktní pravidla. Nechceme si hrát na šéfy, kteří mají vždycky pravdu a zaměstnance, kteří makají. Nemáme pevně definovanou pracovní dobu, každý má své vlastní “ordinační hodiny”. Snažíme se být uvnitř maximálně transparentní - ať už jde o vhled do financí či kterýchkoli jiných zákoutí naší firmy. Zkrátka budujeme firmu, kde peníze nejsou ten hlavní důvod, proč chodit do práce.

Co byste vzkázal lidem, kteří uvažují o práci ve startupu?
Že to je něco úplně jiného než práce ve velké korporaci, že budou mít možnost být sami sebou a obrovsky vyrůst nejen ve své profesi.

Nějaké další tipy / doporučení / vzkaz?
Život je moc krátký na to, aby člověk strávil jeho třetinu tím, že sedí v práci a těší se, až konečně vypadne a začne žít. Podle nás je potřeba i pracovní čas trávit s lidmi, se kterými si rozumíme, při práci na věcech, které dávají smysl.