Golem Trader: “Hledáme nadšence do finančních trhů a algoritmického obchodování“

13. lis 2017 Redakce 7 min

úplný začátek úspěchu Golem Trader se datuje do roku 2011, kdy Michal Žiačik zjistil, že pro jeho nápady a tipy na zlepšení není u jeho současného zaměstnavatele místo. Začal proto pracovat na vlastním projektu, který se rychle setkal s velkým zájmem investorů a za týden už se stěhoval se Slovenska do Prahy, kde na něho čekala investice a tým šikovných kolegů. Přestože to zní jako pohádka, je celý příběh pravdivý. Zajímá vás, jestli šlo všechno dále hladce, nebo zda se ve fungování objevily i nějaké dramatické zápletky? O algoritmickém obchodování i o tom, co je pro úspěšné fungování startupu důležité, jsme si popovídali s Michalem Žiačikem, Head of Trading ve firmě Golem Trader.

Jak Golem Trader vznikl?

Idea, na ktorej je Golem postavený, vznikla pred šiestimi rokmi. Pracoval som ako derivátový obchodník vo firme, ktorá sa zaoberala dodávaním likvidity na kapitálové trhy. Približne v roku 2011 som zaznamenal veľký nárast agresívnych HFT (high frequency trading) algoritmov na produktoch, ktoré tvorili veľkú časť môjho portfólia. Videl som, že strácam konkurenčnú výhodu a snažil som sa prejsť na iné trhy a produkty. Pri tejto snahe som zistil, že nemôžem nájsť dostatočne flexibilný software, ktorý by mi tento prechod umožňoval. Rozhodol som sa, že navrhnem koncept softwaru, ktorý potom vo firme predstavím ako riešenie nášho problému. Keďže ale firma, v ktorej som pracoval, nemala záujem investovať do vývoja, rozhodol som sa odísť a software postaviť s pomocou externých investorov. Na Slovensku som oslovil niekoľko subjektov, ale nikto o podobný produkt nemal záujem. V Česku bola situácia úplne iná, pretože na vlne nadšenia z úspechu RSJ vznikalo veľa nových firiem. Algoritmické obchodovanie bolo skrátka sexy. Ja som samozrejme o tomto trende vôbec nevedel, pretože som startupovú scénu vôbec nesledoval. V podstate som v tom čase ani nevedel, čo to je. úplnou náhodou som sa dostal na blog Jana Bárty, kde písal o ich projekte algoritmického obchodovania. V komentároch som spomenul projekt na ktorom pracujem s tým, že potrebujem pomôcť s technologickou časťou a ak má niekto záujem, tak sa mi môže ozvať. Ešte v ten deň som dostal ponuky od štyroch firiem, ktoré mali záujem na projekte pracovať. Hneď som si dohodol stretnutie s Michalom Illichom, ktorému som projekt predstavil. O týždeň na to som sa sťahoval do Prahy. Dostal som tím ľudí a peniaze na vývoj. Dnes, keď je naša firma úspešná a pekne rastie, mi celá tá situácia príde úplne logická. Takto by mal efektívny startupový ekosystém fungovať. Musím ale priznať, že spôsob jednania a rýchlosť akou sme sa dohodli boli pre mňa šokom, v pozitívnom zmysle.

Co Golem Trader dělá?

Golem trader je firma, ktorá sa zaoberá algoritmickým obchodovaním. Primárne sa venujeme defenzívnemu spôsobu obchodovania, ktorý sa vo finančnom svete označuje ako “Liquidity providing”. Je to spôsob obchodovania, ktorý na trhu vytvára pasívne objednávky, ktoré pomáhajú stabilizovať cenu, zefektívňovať transakcie a zároveň férovo oceniť finančné inštrumenty. Stabilita ide vždy ruku v ruke s likviditou. Golem ako obchodník túto likviditu vytvára pomocou svojho vlastného softwarového riešenia. Naša firma je teda akýmsi hybridom medzi burzovým obchodníkom a technologickým startupom.

Co je to automatické obchodování?

Automatické obchodovanie je spôsob obchodovania, kde je exekúcia obchodov vykonávaná na základe vopred určeného algoritmu plne automaticky, bez zásahu človeka. Je ale nutné si uvedomiť, že ide len o exekúciu objednávok. Nie rozhodovanie.

O kryptoměnách a derivátech běžný smrtelník neslýchá každý den. Jak moc je tento obor novinkou a jak rychle se rozrůstá?

Môj pocit je taký, že v posledných mesiacoch je to práve naopak. Kryptomeny sa stali
vďačnou témou pre médiá a mám pocit, že o nich diskutuje už skoro každý. Dôvodom tohto záujmu  je, že cena Bitcoinu stúpla za posledných pár mesiacov o stovky percent.
Pokiaľ ide o deriváty, tie sú diskutované už menej, pretože sú to komplikovanejšie finančné nástroje. Slúžia primárne dvom skupinám subjektov na trhu. Jedným typom subjektov sú ťažiari, ktorí si dokážu kedykoľvek na burze zaistiť cenu z produkcie Bitcoinov, čo je pre nich významné zníženie rizika. Tento  princíp je úplne rovnaký ako používajú producenti na klasických komoditných burzách. Druhým typom subjektov sú špekulanti, ktorí môžu využiť potenciál pákových produktov a špekulovať bez nutnosti alokácie veľkého množstva kapitálu. V princípe teda platí, že tento biznis nie je žiadnou novinkou. Vo finančnom odvetví to takto funguje desiatky rokov. Pokiaľ sa ale bavíme o krypto svete, je tato téma pre mnohých ľudí nová. Trh sa ale rozrastá veľkou rýchlosťou.

Hodně si zakládáte na přátelském pracovnám prostředí. Proč je podle Vás tak důležité?

Ak sa firma chce maximálne koncentrovať na biznis, musí eliminovať všetky rušivé vplyvy. Preto je extrémne dôležité, aby bol tím poskladaný kvalitne nie len z profesionálneho hľadiska, ale aj z ľudského. Každý človek je individualita a my sa to snažíme rešpektovať.

Co je vaší inspirací?

Robíme prácu, ktorá nás baví. Budujeme firmu a chceme prekonávať limity.

Co považujete za největší úspěch Golem Traderu?

Na túto otázku je trošku ťažké odpovedať. Vybudovať dobre fungujúcu firmu bol náš počiatočný cieľ.
O tom, že ho splníme sme nepochybovali, takže za nejaký veľký úspech sa to považovať nedá. To, čo považujem za skutočný úspech je spôsob, akým sme to dokázali.
V Januári 2016 sme sa dostali do zaujímavej situácie, kedy sa nám rozpadol tím. Chalani, ktorí pracovali na projekte od jeho počiatku, odišli pracovať do iných firiem, pretože ich jednoducho bavilo robiť niečo iné a vízii, ktorú sme mali, úplne neverili. Napriek tomu, že sme stratili dva roky a preinvestovali milióny korún nám táto situácia veľmi pomohla. Mohli sme si ujasniť priority a postavit stratégiu firmy úplne odznova. Pozitívom bolo, že sme mali úplne jasno v tom, akou cestou ísť nechceme. To bol bod, od ktorého sme sa odrazili. V tom čase prišiel do tímu Martin Všetička, ktorý bol schopný navrhnúť novú architektúru vo veľmi krátkom čase. Za dva mesiace sme mali produkčnú betu, ktorá bola stabilná a mohli sme začať obchodovať. Toto považujem za najväčší úspech našej firmy. Za túto skúsenosť sme vďační.

Jaké jsou vaše plány do budoucna?

Keď chceš boha rozosmiať, porozprávaj mu o svojich plánoch :)
Pracujeme v extrémne nestabilnom, turbulentnom a nepredvídateľnom prostredí. Naším prvoradým cieľom je tento systém kultivovať a paralelne s ním rásť. Naším vzdialenejším plánom do budúcna je rozšíriť náš tím tak, aby sme mohli škálovať nie len v rámci krypto sveta, ale zároveň aj mimo neho. Máme rozpracované implementácie našich algoritmov aj na štandardné derivátové a akciové burzy a zatiaľ naše výsledky potvrdzujú, že ideme dobrou cestou.

Jaké typy lidí hledáte do svého týmu?

Do tímu hľadáme individuality z obrovským záujmom o finančné trhy a algoritmické obchodovanie.
Ľudí so startupovou DNA. Zamestnanecká mentalita u nás nemá šancu.

Je podle vás v Česku hodně nadšenců pro automatické obchodování, nebo jsou “nedostatkovým zbožím”?

V Česku je pomerne dosť veľa nadšencov obchodovania, ktorí sa snažia programovať a zároveň veľa programátorov, ktorí objavujú burzové prostredie a chcú sa doň zapojiť. Tieto dve skupiny majú jednu spoločnú charakteristiku. Obe berú burzu ako hobby. Je veľmi vysoká pravdepodobnosť, že na burze neuspejú.

Ak by som pojem nadšenec charakterizoval tak, že sa jedná o človeka, ktorý sa na dennej báze poctivo venuje problematike, študuje relevantné materiály publikované skutočnými expertami, autoritami, burzami, profesionálnymi subjektmi zaoberajúcimi sa algoritmickým obchodovaním a zároveň svoje poznatky implementuje do kódu, tak takýchto ľudí je skutočne málo.
Pre nás sú zaujímaví kandidáti, u ktorých je úplne zreteľné, že v ich prípade je záujem o tento typ biznisu seriózny a berú ho maximálne vážne. Chcú sa venovať problematike profesionálne a dlhodobo.

Proč bych měl/a chtít pracovat v Golem Trader?

Hlavným dôvodom, prečo by mal človek chcieť pracovať s nami je, že dostáva možnosť naučiť sa, ako fungujú kapitálové trhy. Z pozície retailového klienta a konzumenta finančných produktov sa dostane do profesionálneho prostredia, kde má možnosť absolvovať intenzívny tréning a naučiť sa rozmýšľať ako skutočný investor. Nepoznám veľa firiem, ktoré ponúkajú podobnú príležitosť.
Dnes sa všetky firmy snažia prebiť konkurenciu v podobe zaujímavých platov a firemných benefitov. To sú veci, o ktorých sa u nás veľmi nebavíme, pretože sú samozrejmosťou. To, o čom sa bavíme, je vízia modernej firmy, stratégia, vzdelávanie a uplatnenie kreatívnych myšlienok. Osobne si myslím, že toto sú skutočné dôvody, prečo vo firme pracovať. V akejkoľvek firme.

Jak vypadá váš pracovní den?

Pracovný deň sa líši podľa toho, na akej pozícii človek pracuje. Programátori sa môžu rozhodnúť, v akom čase budú pracovať. Je dôležité, aby pracovali vtedy, keď sú najviac produktívni.
Traderi zase riešia návrh a exekúciu jednotlivých stratégií, monitorovanie systémov, a čo je hlavné - musia aktívne reagovať, pokiaľ sa na trhu objavujú neštandardné situácie. Z toho vyplýva, že pracujú čo do počtu hodín viac, naprieč obchodnými seánsami daných búrz.
Obe skupiny musia medzi sebou komunikovať a vymieňať si nové poznatky a nápady. Samozrejmosťou je komunikácia cez Slack. V kancelárii máme zavedené nepísane pravidlo, že pár hodín denne sedíme spolu a ak je treba, bavíme sa o aktuálnych situáciách.