Festup: Stres jí změnil život aneb Cesta Lucie Beyerové ze záoceánských lodí k vlastní bio restauraci

Festup: Stres jí změnil život aneb Cesta Lucie Beyerové ze záoceánských lodí k vlastní bio restauraci

18. říj 2019 Redakce 3 min

Kuchařka a podnikatelka v gastronomii Lucie Beyerová má za sebou pestré životní zkušenosti. Vařila na záoceánských lodích, působila v televizních kulinářských pořadech, až nakonec zakotvila” v Teplicích, kde již několik let úspěšně vede bio restauraci Zahrada. Nejen o ní bude hovořit za pár dní na festivalu Festup, jehož je Newsroom mediálním partnerem. (Úvodní foto je z loňského ročníku, kdy mezi řečníky byla například Dita Přikrylová z Czechitas.)

„Pracovala jsem v obchodě a marketingu. Často mimo domov, žádná životospráva, stres a plnění plánů. Skončila jsem s autoimunitní poruchou a rakovinou děložního čípku,” vypráví Lucie pro Newsroom StartupJobs o důvodech, které ji navedly na dráhu provozovatelky bio restaurace.

Lucie Beyerová

„Koncept je o tom spojovat, edukovat a nediskriminovat hlavní stravovací a životní styly. Já sama jsem makrobiotička a chtěla jsem se najít spolu s někým, kdo by bez masa nemohl být, stejně tak s ‚kamarádem‛ veganem či bezlepkářem. Toto vše se dá skvěle spojit, a navíc tomu dodat i gastro punc. V roce 2007, kdy jsem začínala, na vás v restauraci koukal personál ‚přes prsty", když jste řekli, že nesmíte lepek, nechcete brambory, bílou rýži bez výživových hodnot, sýr a jiné výrobky z laktózy. Měli vás za bláznivou dietářku,” vypráví.

Ačkoli dnes už je z bio restaurace Zahrada etablovaný podnik, začátky nebyly jednoduché. Hlavním problémem podle zakladatelky byl a je personál: „Lidé, kteří si neprošli sami nebo v rodině zdravotním zvratem, nejsou dost empatičtí a důslední v respektování použitých metod vaření a surovin,” tvrdí.

Atmosféra na festivalu Festup

Promluví i robotka

Lucie si přitom prožila i dobrodružné chvilky, neboť vařila na záoceánských lodích. Jaké si odtud přinesla zážitky? „Překvapilo mě nasazení lidí, kteří tam pracují, a to skoro ve všech pozicích. Na lodi nefunguje něco jako zákoník práce. Lidé, mají kontrakt na osm měsíců a déle, pokud to společnost potřebuje. Pracují denně bez jediného dne volna, v těžkých podmínkách 16 až 22 hodin podle místa, kde kotvíme. Když máte štěstí a děláte noční směny, dostanete se i z lodi ven a vidíte kus světa. Posádka je i přes obrovské vypětí přátelská a národnostně různorodá. Ze strany podřízených funguje úcta a respekt. Lidé si tam svá místa střeží s váží si jich. Je to malá plovoucí armáda.”

O svém příběhu bude vyprávět na festivalu Festup, který se uskuteční 22. října na půdě Pedagogické fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem a který je jediným startupovým festivalem na severu Čech. Promluví tam také Pavel Moravec z Nestlé, Milan Formánek za RedBull či robotka Rubby Peppe. Zájemci o práci či brigádu si budou moci přímo na místě dohodnout tzv. HR rande. Vstup na festival je zdarma.

Registrovat se můžete zde.

Newsroom StartupJobs je mediálním partnerem festivalu Festup.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články