Eva Čejková rozjíždí startup Testuj.to a tvrdí: „Paní z pošty může mít větší vliv než youtuberka s 50 tisíci followery“

12. srp 2019 David Budai 6 min

Před šesti lety na mateřské založila firmu a komunitu Ženy s.r.o., která propojuje ženy spotřebitelky i podnikatelky a sdílí jejich příběhy nebo zkušenosti. Zároveň v rámci této komunity vytvořila marketingovou platformu pro testování produktů, kterou nyní osamostatnila, a rozjela nový startup Testuj.to. V rozhovoru pro Newsroom StartupJobs poprvé Eva Čejková prozradila detaily nového projektu a zároveň si posteskla, že mnohé české ženy v podnikání stále brzdí zbytečný strach.

Klíčovou součástí projektu Ženy s.r.o. bylo vždy testování produktů. Jednoduše řečeno jde o marketingově-reklamní službu, kterou si objednávají různé značky nebo e-shopy, pokud chtějí zvýšit povědomí o vybraných produktech. V praxi to vypadá tak, že firma třeba nabídne 100 pracích prášků, které se rozešlou vybraným ženám v komunitě. Ty je vyzkouší a napíšou hodnocení či recenzi, jak byly spokojené, případně svou zkušenost sdílí na sociálních sítích. Za to pak mohou získat body a drobné dárky.

Šeptanda firmy láká

Podle Evy Čejkové je služba unikátní v tom, že pracuje s mikroinfluencery ve věku 30, 40 i 50 plus. „Mikroinfluencerka, třeba žena v domácnosti, paní na poště nebo kadeřnice, má kolikrát větší sílu a přidanou hodnotu než youtuberka s 50 tisíci followery. Té to buď nevěřím, nebo je jejím fanouškům 16 let,“ říká Čejková.

A právě cílené oslovování a „šeptanda“ značky láká. Chtějí ženy, které produkt vyzkouší a potom ideálně koupí nebo doporučí kamarádkám. „Měli jsme třeba na testování 10 tisíc kusů sad na nádobí a mělo to neuvěřitelný zásah. Řekli jsme: Pošleme vám desítky kusů, rozdejte to kamarádkám a sdílejte zkušenosti společně, a ony to udělaly. Během měsíce jsme měli 10 tisíc kusů pryč, dostalo se to i do koutů, kde ani není Instagram,“ popisuje nedávnou zkušenost.

Testovací platforma v rámci Ženy s.r.o. fungovala několik let hlavně na lokální úrovni a kumulovala desítky tisíc registrovaných testerek. A zřejmě by vše fungovalo i nadále, kdyby nepřišel impuls, který donutil Evu Čejkovou začít věc rozjet opravdu ve velkém.

Na Evu Čejkovou se často obracejí ženy s žádostí o radu při podnikání.

Nabídka, která se neodmítá

„Přišlo velké vydavatelství s tím, že bude také testovat. A řekli mi: Buďto nám to know-how dáš a budeme spolupracovat, nebo vytvoříme konkurenci, vzpomíná Čejková, které nakonec rozhodování netrvalo dlouho. „Věděla jsem, že naruším byznys Ženy s.r.o. a přirozeně si vytvořím konkurenci, ale šla jsem do toho smířená. Je lepší mít technologii a nástroj, který budou využívat i přímí konkurenti, než abych si v malé firmě bouchala na prsa, že jsem nejlepší. To by se mi vedle vydavatelských domů nepovedlo.“

Vyčlenila technologii pro testování a založila startup Testuj.to, v rámci kterého nabízí testovací platformu jako produkt. „Testování produktů ve světě existuje, ale my máme technologii, kterou jsme schopni prodávat a implementovat velmi rychle. Pokud máte e-shop, můžete mít během dvou dnů naši technologii – a testujete si sami na vlastním webu své produkty,“ popisuje Čejková s tím, že si tak značky mohou vybudovat přímo vlastní komunitu, získat nové zákazníky a získat spoustu dat.

„Zatím bylo typické testovat hlavně s komunitami žen, ale od září spouštíme několik nových komunit kolem sportovních klubů. A o ty začíná být možná ještě věští zájem,“ vysvětluje s tím, že jde o nový reklamní formát, který mohou efektivně využít i menší značky nebo prodejci.

Zapojují se servery i značky

Doposud se do testování kromě komunity ŽENY s.r.o. zapojil třeba server Kafe.cz, portál Games.cz od Tiscali.cz, server Prosestru.cz nebo TV Šlágr. Objevují se i některé značky jako například Gynella, která nabízí intimní hygienu a péči. Probíhá i jednání s vydavatelskými domy, televizemi a dalšími výrobci nebo prodejci. Produkt je nabízen od dubna a nyní je zprovozněno deset unikátní implementací a registrováno je přes 20 tisíc uživatelů. Chystá se také expanze do zahraničí, momentálně se pracuje třeba na lokalizaci.

„Máme rychlý růst ve smyslu napojování nových komunit, je toho víc, než jsme měli v plánu. Ekonomicky jsme na 70 % plánu, protože nestíháme implementace tak rychle, jak bychom chtěli. Narážíme na vysoké nároky IT a právní kolečka související s ochranou osobních údajů,“ vysvětluje podnikatelka.

Už během několika měsíců by se ale mohlo Testuj.to dostat z červených čísel. „Bod nula počítáme do konce příštího roku,“ říká Čejková s tím, že rozjezd byl nakonec mnohem rychlejší, než sama čekala.

„Měli jsme domluveného velkého investora za vysoký podíl. Rok jsme vyjednávali, ale my jsme mezitím začali fakturovat a zjistili jsme, že to firmy chtějí,“ zmiňuje Čejková a dodává, že mezitím přišly jiné nabídky. „Dneska máme několik business angelů a menších akcionářů, já sama mám zatím většinový podíl.“

Eva Čejková podniká prakticky celý svůj dospělý život.

Do budoucna by chtěla firmu prodat. „Já jsem startovač, nejsem člověk, který by to pět let rozjížděl a boostoval. Ve firmě dávám hodně prostor dalším lidem, kteří mohou vyrůst. Nadále se chci věnovat rozvoji komunity Ženy s.r.o., a to i díky příležitosti České televize, kde moderuju pořad pro ženy Všechno, co mám ráda,“ dodává.

Podniká od 19 let

Eva Čejková podniká od 19 let, kdy přišla do Prahy. Poté, co zkusila pracovat v televizi, kde psala scénáře pro pořady, založila PR agenturu ConPro. Ta se velmi rychle rozjela a ona měla v pětadvaceti letech 25 zaměstnanců a obrat 30 milionů korun. Zažila růst, prošla si vyhořením a založila rodinu.

„Vedle manažerky a podnikatelky jsem se stala matkou a pečovatelkou a žila jsem několik rolí, stíhala několik životů a chtěla jsem být dokonalá a všechno zvládat,“ řekla loni při svém vystoupení v rámci TEDxPragueWomen 2018. „Nakonec se stalo to, že jsem byla na pokraji sil, tělo a psychika šly na dno a nedokázala jsem si říct o pomoc,“ vzpomínala v přednášce a popsala, že nějakou dobu trvalo, že si začala sama sebe vážit.

V roce 2018 vystoupila Eva Čejková v rámci TEDxPragueWomen 2018

Podobné smýšlení je přitom podle Čejkové častým důvodem, proč si české ženy komplikují podnikání. Málo si věří a snaží se vyhovět všem, nikoliv však sobě samým. „Dělali jsme průzkumy na sebevědomí a žena má prostor pro sebe až na čtvrtém místě. Nejdříve má rodinu, pak práci, přátele a potom sebe. Když nevěřím sobě, tak i při budování kariéry se neustále ohlížím na někoho jiného,“ říká Čejková, která v rámci své komunity shromáždila stovky neuvěřitelných i dojemných příběhů žen podnikatelek.

Často chybí podpora rodiny

Podle ní si ženy obvykle neumí říct ani o více peněz za svou práci, bojí se i při jednání s bankami a mnohem častěji než muži naletí také různým „multilevelům“.

„Ženy jsou oproti mužům racionálnější a nestřílejí do neznáma, ale nevěří si. Touží po PR a pozornosti, ale neumí to. Často je tam strach i rodina. Znám hodně příběhů, kdy hraje nehezkou roli muž – nepodporuje, vadí mu to. Měli jsme tady ženu, která si otevřela franšízu, její příběh vyšel v médiích, jednou byla i ve zprávách v televizi. A ten muž to absolutně nedal, takže se úplně stáhla a byla z toho nešťastná,“ vzpomíná Eva.

Do podnikání v Česku se vrhá stále více žen a v posledních pěti letech jejich počet rekordně roste. Jen za rok 2018 přibylo přes 10 tisíc nových podnikatelek a momentálně jich je celkem 735 tisíc. Ukazuje to alespoň analýza Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

A lepší se také sebevědomí podnikatele, i když podle Čejkové zatím spíše jen v Praze a větších městech. „V menších městech se trend zatím moc nemění. Dost často je slabá i podpora rodina. Říkají: Zůstaň na živnosťáku, zůstaň na pracáku, než něco rozjedeš. Ještě to jednu generaci potrvá, než bude Česko osvícenější a ženy budou ostřílenější, dodává v rozhovoru.

Autor: David Budai

Foto: Archiv E. Čejkové