Čeští Enehano na cestě do Silicon Valley. Pomůže jim grant od CzechAcceleratoru zopakovat úspěch STRV?

19. bře 2019 Matyáš Vejskal 2 min

Startup Enehano je jedním z největších dodavatelů řešení Salesforce v Česku a má v plánu prosadit se i v Silicon Valley. V rámci programu CzechAccelerator projekt získal od CzechInvestu grant v hodnotě jednoho milionu korun a tříměsíční program našlapaný networkingem, mentoringem a workshopy přímo v San Franciscu.

Když se v roce 2011 společnost STRV v rámci programu CzechAccelerator vydala poprvé za oceán, asi nikdo neočekával, že o necelé dva roky později bude lovit klienty v prestižním americkém Y Combinator a o dalších osm let později se ve výsledovce objeví kolonka „Tržby za rok 2018 - 360 milionů Kč”.

Jestli na tento úspěch zvládne navázat Enehano, závisí na tom, jak dobře zvládne využít pomoc poskytnutou v rámci programu nabízeného CzechInvestem podnikům v začátcích expanze. Grant na jeden milion korun a nabídka poradenství, mentoringu a networkingu v San Francisku je tím, co by mohlo zakladatelům Enehana Jiřímu Machovi a Michalovi Peškovi pomoci oslovit velké světové hráče.

„V USA už za sebou máme několik úspěšných implementací, kde jsme nabrali cenné zkušenosti. účast v programu nám umožní také otestovat konkurenceschopnost naší nabídky, získat nové kontakty i zakázky. To vše s cílem otevřít v USA ještě letos samostatnou pobočku,” říká CEO Enehano Jiří Mach.

O tom, jak důležitý je pro úspěch v Silicon Valley networking, svědčí existence překvapivě mnoha úzce zaměřených blogů a rozhodně tato činnost nekončí u aplikace MeetUp. Networkingové akce jsou pro úspěch v oblasti Silicon Valley naprosto klíčové. Právě s jejich pomocí si začínající podnikatelé vytvářejí obchodní vazby, které pak mohou dále rozvíjet ve svůj prospěch,“ říká Miroslav Tenkl, zástupce CzechInvestu v San Franciscu. Kvůli drahému životu v kalifornském městě začínající firmy jistě ocení, že CzechInvest první tři měsíce náklady na tato setkání ze 75 procent hradí.

Společnost Enehano Solutions byla založena v roce 2016 a od té doby raketově roste. V současné době její tým tvoří 30 zaměstnanců a tržby se pohybují v desítkách milionů korun. Od 1. března se může blýsknout i prestižním Statusem Gold Partner Salesforce. Jako jedna z mála firem umí implementovat CRM řešení Salesforce do velkých korporací, v čele s hlavními bankami, pojišťovnami nebo mobilními operátory. Kromě USA má Enehano klienty i v Česku, Německu, na Slovensku a nyní také v Izraeli.

Autor: Matyáš Vejskal
Foto: Archiv Enehano