Elektrická violoncella z 3D tiskárny: Za vznikem MyCello z Přerova byl lockdown a potřeba jednatele softwarové firmy cvičit doma

4. srp 2021 Šárka Mrázová 8 min

Vytvořit 3D kopii dřevěného hudebního nástroje, který bude moderní, funkční, skladný a hlavně „ušitý na míru” pro muzikanta. To se podařilo přerovské firmě Sensio.cz, která během pandemie koronaviru přišla s nápadem vyrábět elektrická violoncella pomocí 3D tiskárny. Mohla za to vlastně náhoda a potřeba jejího jednatele během lockdownu hrát a mít soukromí. Firma, která se jinak zaměřuje na informační systémy pro základní umělecké školy, našla za necelý rok správný materiál pro výrobu, navrhla netradiční odlehčený design a nyní v červenci zahájila výrobu. MyCello už vyzkoušelo a zakoupilo několik známých českých hudebníků a firma pomýšlí na prodej i za hranicemi Česka. „Objednávky máme z Ameriky, Tchaj-wanu, Norska a dalších zemí EU a ozval se nám dokonce distributor z Japonska,“ říká v rozhovoru pro StartupJobs Newsroom ředitel společnosti Jan Tobolík. Projekt zaujal porotu akcelerátoru PrusaLabu, se kterým začal spolupracovat, a také postoupil do finále soutěže Nápad roku 2021, které bude v září.

Jak vůbec vznikl nápad vyrábět violoncello z 3D tiskárny?

Autor nápadu Ondra (Ondřej Kratochvíl, jednatel Sensio.cz s.r.o., pozn. red.) potřeboval vyřešit svůj vlastní „problém“. Na jaře roku 2020 došlo k lockdownu celé republiky, kvůli tomu nemohl do zkušebny, aby mohl cvičit na violoncello, což jako učitel a hráč v kapele potřeboval téměř denně. Sousedy však hlasitý zvuk hraní na violoncello rušil, a proto začal přemýšlet o pořízení elektrického (tichého) violoncella, nicméně na trhu žádné vhodné nebylo. V tu dobu jsme si do firmy pořídili 3D tiskárnu a zjistili, že jsou na internetu první pokusy tisknout různé hudební nástroje - housle, okarína.... A nápad zkusit vytisknout violoncello byl tady.

Firma Sensio působí na trhu už deset let, věnuje se informačním systémům na základních uměleckých školách a softwarovým produktům pro umělecké školství. To je dost velký "skok" od softwarů začít vyrábět hudební nástroje...

Nápad z oblasti 3D tisku (MyCello) byl úplně z jiného soudku a doslova a do písmene posunul naši společnost do dalšího rozměru. Z ryze softwarové společnosti jsme se tím stali také společností výrobní, což s sebou nese úplně jiné požadavky a nároky jak na procesní, tak personální agendu. Touto transformací zatím procházíme z našeho pohledu velmi úspěšně.

Podívejme se na samotné 3D cello. Oproti klasickým dřevěným violoncellům nevypadá vůbec objemně, naopak působí velmi křehce. Z jakého je vyrobeno materiálu?

Zvolit ten správný materiál byla a stále je docela alchymie. Musí být vhodný jak z hlediska výroby, tak estetiky, rovněž velkou roli hrají akustické parametry. Další aspekty jsou ekonomické a v neposlední řadě také ekologické. Pro dámskou část je velmi důležitá i barva. Výsledek tohoto koktejlu požadavků na materiál včetně výrobních postupů je součástí našeho know-how.

Tomu asi rozumím, tak jinak. Čím je 3D cello oproti klasickým dřevěným nebo elektrickým nástrojům tohoto typu lepší? V čem tkví jeho inovace?

Největším rozdílem oproti dřevěným violoncellům je možnost hrát potichu, pro domácí cvičení, a naopak velmi nahlas, pro velké koncerty, protože se jedná o elektrické cello. Podobně jako bychom srovnávali akustickou a elektrickou kytaru. Elektrická cella existovala už dříve, ale jak už bylo řečeno úvodem, Ondrovi ani dalším hráčům nevyhovovala. Hlavní naší inovací je možnost mít „kopii” svého klasického dřevěného violoncella. Říkáme tomu služba „na míru“. Stačí nám zaslat šest rozměrů, na základě kterých jsme díky technologii 3D tisku schopni vyrobit nástroj tak, že se hráč nemusí nijak „přeučovat“ na jiné tvary.

To je důvod, proč se jmenuje MyCello? Jaké má další benefity oproti klasickým nástrojům?

Ano, je to violoncello, které bude vaším na míru zhotoveným originálem. Violoncellista vezme MyCello do ruky a ihned může hrát jako na své dřevěné. Může si tak své MyCello vzít do hotelu a cvičit bez strachu z rušení okolí, navíc se díky své skladnosti bez potíží vejde v rozloženém stavu do kufru o velikosti pouzdra na housle. Proto si třeba i v letadle můžete vzít MyCello jako palubní zavazadlo bez nutnosti kupovat druhou letenku. Těch výhod je celá řada, napočítat jich můžete přes 30, z těch hlavních můžeme zmínit držák na smyčec či mobil, MyCello samo stojí, tedy nepotřebuje stojánek, je až o polovinu lehčí, snadno se ladí, je možné ho dále upravovat a vylepšovat.

Také design cella působí až futuristicky, kdo ho navrhoval a čím se inspiroval?

Inspirací byla celá řada. Prvotní design vznikl v srpnu 2020 a je dílem Ondry a dvorního konstruktéra firmy Zdeňka Přikryla. MyCello prošlo za celý rok vývoje různými změnami, například u kolenní opěrky či sloupku s držáky, změnilo se uchycení bodce či strun, na kterých se pak podíleli i další členové týmu.

Na podporu projektu jste v rámci kampaně na HitHitu vybrali jeden milion korun, na co peníze chcete dát?

Peníze jsme již investovali jak do vývoje, tak do samotné výroby. Velkou investicí bylo pořízení osmi 3D tiskáren včetně umístění do boxů, zřízení a vybavení velké výrobní dílny. V rámci kampaně na HitHitu jsme se zavázali dodat objednaná MyCella do konce srpna 2021 a daří se nám držet plánu.

Můžete prozradit, v jakém stavu je nyní výroba a jaké s ní máte další plány?

Výrobu se nám podařilo úspěšně nastartovat letos na začátku července, zatím vše běží tak, jak má. Zatím se nás nedotkla celosvětová krize nedostatku materiálu, ale to je dáno naší předvídavostí, kdy jsme si materiál zajistili již v předstihu. I to je ukázka naší šikovnosti, můžeme-li se takto pochválit.

A co expanze do zahraničí, kde se vám můžou otevřít mnohem větší obchodní příležitosti než v ČR?

HitHit byl testem českého trhu a vyšel na jedničku. Získali jsme již avizovaný milion korun, což bylo 502 procent cílové částky. Od začátku jsme věděli, že chceme jít s MyCellem do světa, a proto jsme v červnu spustili kampaň na celosvětové platformě Kickstarter, kde se nám za měsíc taktéž podařilo uspět. A od srpna pokračujeme v navazující kampani na Indiegogo v režimu InDemand, tedy takovým celosvětovým eshopem. Objednávky máme z Ameriky, Taiwanu, Norska a dalších zemí EU. Ozval se nám dokonce distributor z Japonska.

Pokud bych si chtěla MyCello koupit, kolik bude na tuzemském trhu stát?

Cenotvorba byla jednou z prvních záležitostí, kterou jsme museli začít. Stanovit si rozpočet, náklady na vývoj, marketing, samotnou výrobu, mandatorní výdaje. Často se setkáváme s názorem, že 3D tisk je levný, tak proč jsou ceny tisků tak drahé. Ano, samotný materiál je poměrně levný, ale vše okolo od pořízení a údržby 3D tiskáren přes vybavení výrobních dílen, vývoj až po administrativní náklady stojí další násobné peníze. A my chceme MyCello neustále zlepšovat, pracujeme na dalších zlepšeních, například použití karbonových komponentů, které sníží hmotnost o dalšího půl kilogramu a zlepší zvukové vlastnosti. To vše zákazník ve svém MyCello získává. Nemalou část ve formě daní si ukrojí také stát. Ceny jsou proto stanoveny tak, aby byl celý projekt dlouhodobě udržitelný. V rámci kampaně na Indiegogo je možné získat MyCello za zvýhodněnou cenu od 999 dolarů (cca 21 000 korun).

Jaké máte ohlasy od profesionálních umělců, už si někdo z nich na MyCello zahrál?

Jedním z prvních profesionálních a známých hráčů je brněnský violoncellista Pavel Čadek, který nazpíval několik písní s Pokáčem či v poslední době velmi známý hit Nestíhám. Pozvali jsme si ho do Přerova a se zavázanýma očima ho nechali si MyCello vyzkoušet. Jeho reakce jsou vidět ve videu. MyCello se mu zalíbilo, a dokonce na něj ihned nahrál videklip na jeho známou písničku „A tak mě napadá“. MyCello si také vyzkoušel a následně koupil Ladislav Mariaš z The Cello Boys nebo členové skupiny Arrhythmia.

Foto: MyCello

Šárka Mrázová