Díky zlevňování technologií roste světová komunita kutilů. Dvojice Čechů pro ně vymyslela domácí CNC frézku

25. říj 2021 Zuzana Hübnerová 5 min

Po domácí 3D tiskárně se kutilové v Česku i ve světě můžou těšit na vlastní CNC frézku. Tomáš Baťka a Jiří Procházka totiž vyvinuli stroj, který zvládne obrábět vše od duralu přes dřevo po plast. A vejde se na obyčejný stůl. Hobby CNC frézka od BXP Control získala i veškeré potřebné certifikace, takže se nyní autoři pustili do předprodeje.

Vyrábět si vlastní elektrické kytary plánuje na CNC frézce Alutex jeden z prvních zákazníků, ke kterým stroj z dílny BXP Control poputuje. Za nápadem na hobby frézku, která se vejde na stůl a zvládne ji obsloužit jakýkoliv kutil v pohodlí svého domova, stojí dva kamarádi. Tomáš Baťka, který na Vysokém učení technickém v Brně studoval výrobní stroje, a Jiří Procházka, který se na ČVUT v Praze věnoval automatizaci. „Ještě na střední škole jsme s kamarádem chtěli podnikat a jeho napadlo přeprodávat LED osvětlení. Přes to jsme se dostali ke světelné reklamě. Při té je potřeba frézovat například plastové součástky na nasvícená loga. Tam jsem se poprvé setkal s poptáváním frézování na zakázku,” popisuje vývoj podnikatelského nápadu Baťka.

Jelikož se na vysoké škole věnoval výrobním strojům, od poptávek už byl jen krok k vývoji a stavbě vlastního zařízení. Spojil se s Procházkou a na půdě nad garáží rodičů se pustili do výroby prototypů. Dnešní Alutex, který nedávno získal i veškerá potřebná osvědčení pro evropský trh, má podle Baťky asi šest testovacích předchůdců.

Do budoucna ale společnost BXP Control plánuje jít ještě dál. „Začali jsme se stolními CNC frézkami. V budoucnu bychom ale chtěli nabízet i větší stroje, protože jejich možnosti jsou samozřejmě širší a už teď je někteří zákazníci poptávají,” říká Baťka.

Stavebnicový stroj potěší kutily a usnadní expanzi

Jejich první produkt Alutex měří přibližně metr krát metr a Baťka s Procházkou ho plánují dodávat v podobě stavebnice. „Pokud si to zvládne každý sestavit sám, usnadní nám to samozřejmě expanzi po světě,” vysvětluje Tomáš Baťka. Zároveň tento prvek vychází vstříc hlavní skupině zákazníků. „Protože o stolní frézku mají zájem především různí kutilové a lidé z takzvané makerské komunity, vítají, že si ho můžou sami poskládat. Dokonce některým přišlo škoda, že je k sestavení pouze mechanická část, ale elektrickou část už jim dodáme zapojenou a otestovanou,” dodává Baťka. Za příplatek ale bude možné nechat si frézku zkompletovat a dostat ji už zcela připravenou k okamžitému používání.

Jiří Procházka a Tomáš Baťka (vpravo) nezaložili startup v garáži, nýbrž na půdě. Zdroj: Vysoké učení technické

Kutilové, kteří by chtěli vlastní CNC frézku od BXP Control, si musí připravit téměř šedesát tisíc korun. Okolo této částky se pohybuje startovací cena základní konfigurace stroje. Zařízení už je necelý měsíc v předprodeji a Tomáš Baťka doufá, že do konce roku si Alutex pořídí alespoň deset zákazníků. „Nechceme teď prodávat nějak masivně, protože bychom od prvních zákazníků rádi získali zpětnou vazbu a pochopili, co je ještě potřeba, co je nutné odladit,” vysvětluje Baťka.

Do budoucna se ale chystají i za hranice Česka a Slovenska. Podle Baťky už totiž zdaleka neplatí, že zlaté jsou pouze české ručičky. „Makerská komunita roste i ve světě. Například v Americe. Podle mě je to tím, že se technologie zlevňují a stávají se dostupnější pro běžné kutily. Příkladem může být software, který je potřeba pro přípravu podkladů pro stroje. Dřív to byly průmyslové softwary za statisíce. Dnes je řada z nich pro hobby účely zdarma,” říká.

K automatizaci bude třeba větší tým. Možná i investor

Pokud se BXP Control bude dařit, Tomáš Baťka by společnost jednou rád viděl jako zajímavého hráče na poli automatizace. „Bereme to ale krok po kroku, protože těch způsobů, jak firmu rozvíjet, je spousta. A mezistupňů před samotnou automatizací na zakázku taky. Teď chceme vyladit menší CNC frézku i včetně zákaznického servisu. Následně se pustit do většího stroje pro firmy. Až pak by případně přicházela na řadu automatizace na míru. Na tu je už ale potřeba větší tým,” dodává Baťka.

Právě kvůli růstu nyní zvažuje i to, jak firmu dál budovat. „Původně jsem si myslel, že to zvládneme škálovat sami postupně. Ale vyvíjet, vyrábět a řešit objednávky od dodavatelů ve dvou je opravdu náročné. Otázka nějakých soutěží či investorů je teď proto na pořadu dne,” říká na závěr s tím, že je za pár týdnů čeká například třetí kolo soutěže Cena podnikavosti studenta VUT, kde se jejich nápad probojoval mezi desítku finalistů a dostal tak i finanční podporu na rozvoj.

Foto: archiv Tomáše Baťky

Zuzana Hübnerová

Vystudovala žurnalistiku a HR v Česku i ve Švédsku. Působila v Deníku či v České televizi. Nyní se věnuje nastavování interní komunikace ve firmách a píše o tom, co se děje ve startupech i ve vědě.