Český startup Dataddo zaujal na Západě. Po poptávce od UBERu přišla investice od Ondřeje Tomka

25. úno 2020 Václav Lang 2 min

Česko-americký startup Dataddo nepatří v tuzemsku k těm nejznámějším, ostatně od začátku mířili hlavně na americký trh. O to víc se jim ale daří. Firma zaměřená na datové integrace zaujala nedávno například UBER nebo další velké firmy. Nyní získala vůbec první investici, a to od Impulse Ventures, za kterou stojí Ondřej Tomek.

„Jedná se o investici ve výši až 2 miliony dolarů, pokud bude Dataddo celou investici chtít vyčerpat,” upřesnil spolumajitel a ředitel Impulse Ventures Samuel Huba s tím, že peníze půjdou na rychlejší expanzi firmy.

Zahraniční odborníci ji řadí na špici mezi nastupujícími byznys trendy. Už teď má desítky zahraničních klientů a je od začátku zisková.

Doménou Dataddo jsou datové integrace, tedy - jak přibližuje sám zakladatel Petr Nemeth -zjednodušeně řečeno jde o „inteligentní datové trubky”. V praxi to znamená, že technologie Dataddo automaticky sbírá data z různých cloudových služeb a systémů, které spolu navzájem nekomunikují, a dokáže je dostat na jedno místo, kde s nimi pak dovede pracovat i člověk pohybující se mimo IT nebo datovou analytiku. „Důraz je kladen na ‘No-code přístup’, protože systém musí být snadno ovladatelný kýmkoli, od datového analytika, přes markeťáka až po CFO,” vysvětluje Nemeth.

Petr Nemeth (vpravo) a Zdeněk Pecha. (Foto: Dataddo)

Firma se netají tím, že od začátku mířila na zahraniční trh. „Proč začínat tady, když můžeme uspět venku. Primární trh pro nás byl od začátku v USA. Pokud dokážeme prorazit tam, dokážeme to i tady,” říká Nemeth. Spolu s ním budují firmu Zdeněk Pecha, který má na starosti marketing a business development, a Joel Thom, který vede americkou pobočku Dataddo Inc. přímo v Silicon Valley.

Boj proti gigantům

Jedním z milníků mladé firmy se stal moment, kdy přišla poptávka z UBERu. „A to bez větších investic do reklamy. Prostě si nás vygooglili,” říká Nemeth s tím, že alternativní taxislužbě integruje 11 systémů. Kromě UBERu se řadí mezi jejich klienty například Epic Games, L’Oréal Canada, Bauer Media UK, Emirates NBD, UAE Exchange nebo česká TV Prima.

Renomovaná americká společnost Gartner, zabývající se výzkumem a poradenstvím v oblasti informačních technologií, zařadila Dataddo do svého Cool Vendor Reportu pro oblast Data Management, kde byly v tomto segmentu v roce 2019 pouze tři firmy z celého světa. Přitom dostat se na prestižní seznam se doposud podařilo jen hrstce českých společností.

Tým Dataddo. Pobočku mají i v kalifornském Silicon Valley. (Foto: Dataddo)

Podle některých odborníků jsou datové integrace a efektivní správa firemních dat jedním z velkých byznys trendů následujících let. Platforma může podle svého zakladatele změnit celé odvětví s nakládáním dat, které doposud ovládali zejména nadnárodní titáni typu IBM a SAP. „Chceme narušit oligopol gigantů a zpřístupnit nástroje pro efektivní data management masovějšímu trhu,” vysvětluje své ambice Nemeth s tím, že trh s datovými integracemi se stále formuje a meziročně roste o desítky procent.