ČASOSBĚR: Nováček Encubate po pár měsících mění cílovku i koncept

14. lis 2020 David Budai 6 min

Časosběrný projekt, který od června běží na StartupJobs Newsroom, se rozrůstá o nový startup. Encubate je online inkubační a matchingová platforma, která pomáhá začínajícím founderům doladit koncepci jejich startupu a zvýšit jejich šanci dostat se do akcelerátoru nebo zaujmout investora. Cílí na mezinárodní trh, má velké ambice a stojí za ním podnikatel Zdeněk Fred Fous. Příběh startupu jsme přinesli již v létě a nyní jsme se podívali, jak se mu dařilo v uplynulých měsících.

Digitální inkubátor pro začínající podnikatele. Tak by se dal ve zkratce nazvat unikátní startup Encubate, který vznikl na jaře tohoto roku. Hlavní myšlenkou bylo poskytnout podporu lidem, kteří zvažují vlastní podnikání, ale neví úplně jak začít, nebo nemají dostatek flexibility. Zkrátka pomoci „vybrousit“ nápady méně typických founderů, jak říká zakladatel a tvář startupu Zdeněk Fred Fous.

Rozhovor se Zdeňkem jsme poprvé přinesli v červenci, tedy v době, kdy mělo Encubate před spuštěním pilotního programu a nabralo první účastníky. Projekt nám přišel natolik zajímavý, že jsme ho zařadili do našeho časosběru.

Společně se startupy Explorio a Grason tak nyní máme trojici, kterou pravidelně sledujeme a zjišťujeme, jak se jim daří. Všem jsme nyní položili stejné otázky.

V případě Encubate došlo k zásadnímu posunu v koncepci platformy – cílová skupina byla zúžena na začínající startupy, které již nejsou na úplném začátku a mohou být atraktivní pro zavedený startupový „ekosystém“, tedy pro inkubátory nebo akcelerátory. Původně Encubate cílilo i na úplné podnikatelské začátečníky a lokální byznysy. Jenže se ukázalo, že právě s nimi zmíněný „ekosystém“ nedokáže efektivně pracovat, což by brzy začalo narušovat plánovaný model fungování. Podrobněji o důvodech pro změnu hovoří Zdeněk v rámci první kontroly.

Encubate má za sebou pilotní projekt, díky kterému získal Zdeněk důležité informace pro další rozvoj.

PŘEČTĚTE SI: Explorio čeká první velká zkouška - letní sezona. „Českému travelu můžeme hodně pomoci,” věří zakladatel

PŘEČTĚTE SI: Grason po kotrmelci čeká rok změn: „Koronavirus nám překopal byznys, ale je to příležitost,“ říká cofounder

Časosběr: 1. kontrola

Kam se firma od léta posunula?

V červenci jsme finalizovali přípravu pilotu, jejž jsme na začátku srpna spustili pro 30 začínajících podnikatelů, kteří se nám přihlásili. Dále jsme se během léta soustředili na sales, fundraising a navazující přípravu na podzim. Zároveň jsme v našem produktu udělali několik koncepčních změn.

Jaká strategická rozhodnutí jste udělali?

Ze začátku byla cílovou skupinou „aspiring entrepreneurs“, tedy všichni lidé, kteří chtějí začít podnikat, ale zatím nepodnikají. Nebo mají například rodinu, musí chodit do práce, případně žijí ve městech, kde není pro startupy vhodný support. Cílem bylo dát jim nástroj, který jim pomůže jejich nápad promyslet a proplánovat, aby se mohli rozhodnout, jestli se do podnikání pustit naplno, nebo ne.

Startupy chceme získávat od partnerských investorů a akcelerátorů. Myšlenka je podobná cirkulární ekonomice. Pošlou do Encubate startupy, které nechtějí a které by stejně jen poslali pryč. My jim pomůžeme a vrátíme je připravenější a zajímavější. Win pro všechny strany. Ale aby to fungovalo, musí být startupy, které pak „vracíme do oběhu“, pro investory a akcelerátory zajímavé.

Byznys není jen startup, tedy že buduji nějakou inovativní věc. Spousta lidí chce podnikat „běžně“, a tyto lidi jsme chtěli také podpořit. Bohužel mi nedošlo, že kombinace neduhu online programů - například nízká míra dokončení - a zájmu akcelerátorů a investorů jen o určitý typ absolventů, nám celý model zkomplikuje. Zpětně je to dost očividný problém, ale na začátku jsem to viděl méně dramaticky. Základní myšlenka Encubate tudíž zůstala (demokratizace kvalitní podpory pro začínající podnikatele), cílovka se ale zúžila na začínající startupy.

Jaké změny jste provedli ve vašem produktu?

Dost se změnil celý koncept, platforma je nyní asi o 80 procent jiná. První verze byla v zásadě takový interaktivní vzdělávací kurz, ve kterém bylo 8 modulů a cílem bylo lidi dovzdělat a provést zakladatele cestou, na jejímž konci měl být jakýsi funkční zárodek vlastního byznysu, který můžou dále rozvíjet.

Druhá verze více zohledňuje potřeby startup ekosystému jako celku. Pomáhá startupům doladit a validovat jejich koncepci, zároveň nabízí možnost zpětné vazby, cíleného mentoringu a následně matchingu s relevantními investory a akcelerátory. Celý systém je vymyšlen tak, aby vyžadoval minimální lidské zapojení. Tím pádem jsme schopní ho dobře škálovat.

Jaké komplikace nebo nečekané záležitosti se během léta objevily?

Jak jsem již zmiňoval, je to kombinace obecného problému online programů a relevance profilu účastníků, kteří Encubate dokončí. Když máte dobrý online program, tak ho dokončí 5 až 15 procent lidí. To samo o sobě nemusí být takový problém, ale klíčové je, aby ti, kteří Encubate dokončí, byli relevantní pro naše partnery. Aby mohla fungovat cirkulární myšlenka. Pokud musíme s ohledem na nízkou míru dokončení mít vysokou enrollment rate, a tím pádem vysoké akviziční náklady, ale na konci je atraktivní pro naše partnery jen zlomek absolventů, máme problém.

Fotky mentorů podporující pilotní projekt, který běžel přes léto.

Jak se změnil váš tým?

S přípravou pilotního programu mi pomáhal čtyřčlenný tým (Niko, Kristína, Vojta a Dan), kteří odvedli fakt super práci. Máme také advisory board, kde je Honza Krahulík a Michal Hudeček, na které se obracím pro radu prakticky na týdenní bázi. Velké díky též patří Martinovi Rozhoňovi, který mi hodně pomáhá s novým směřováním a který mě za relativně krátkou dobu hodně posunul.

Kdybyste měl růst firmy stanovit na stupnici 1-5 (5 nejvyšší růst), jaké číslo zvolíte?

Zatím nejsme v growth fázi, soustředíme se na validaci našeho řešení, partnershipy a pre-seed fundraising.

Jaké máte plány do konce roku?

Máme hotový koncept a teď probíhá validace směrem k partnerům, to očekávám do konce listopadu. Do konce roku chci také najít CTO, aby mohl či mohla převzít technickou stránku. Plus dokončit fundraising. Potom začneme vyvíjet první verzi platformy.

Jak následující měsíce vnímáte v kontextu koronaviru a toho, jak se nyní opět rychle šíří?

Encubate vznikl lehce předtím, než začala korona. Ale korona nám spíše „nahrává“, protože většina startup programů je založena na face-to-face bázi. Encubate je plně digitální.

Museli jste během posledních měsíců dělat nějaká finanční opatření? Nebo jste naopak více investovali?

Na Encubate to zatím nedopadlo, jsme relativně malí a nemáme ještě platící zákazníky.

Máte k dobru nějakou příhodu, příběh, nebo situaci z týmu, která stojí za zmínku?

Mám za sebou několik desítek meetingů s vedením různých investičních fondů a akcelerátorů a přišlo mi zajímavé, jak se liší jejich „vnímání světa“ a jak moc se to promítá do jejich aktivit. Část přemýšlí synergicky, v kontextu spolupráce a podpory. A část přemýšlí tak trochu darwinisticky, tedy že život je boj a na úspěch má právo jen ten nejsilnější, za každou cenu.

Toto vnímání bylo cítit i v jejich pohledu na Encubate. Část mi říkala: „Encubate je blbost, startupy si musí najít cestu samy, musí se prosekat roštím a naše role je jim házet klacky pod nohy. A ty, které přežijí, jsou nejlepší a ty my chceme.“ Ale řada to vidí obráceně a říkají: „Startup cesta je těžká a foundeři potřebují pomoci. Je potřeba propojovat a podporovat, aby na konci uspělo více lidí.“ Jak to vidíme my, je asi jasné a věřím, že se nám podaří najít spoustu podobně smýšlejících partnerů.

O časosběrném projektu StartupJobs Newsroom a jeho fungování píšeme více v tomto článku.

Foto: Encubate