„Ideální programátor? Ví, že nic neví, a nebojí se zkoumat,“ tvrdí Borek z BlueGhost

3. pro 2018 Redakce 7 min

Borek Hanzl byl od děství fascinován stroji a počítači, a když se na základní škole poprvé setkal s programováním, o jeho dalším směřování bylo jasno. Aktuálně působí jako PHP programátor v digitální agentuře BlueGhost, která vytváří webové stránky, aplikace a e-shopy na míru, ale nabízí i marketingové služby. Zajímá vás, o jaké konkrétní projekty a technologie jde? Nebo jakým zajímavým činnostem se Borek věnuje ve svém volném čase? Dozvíte se v rozhovoru.

Borku, v BlueGhost pracujete jako PHP programátor, jaká byla vaše cesta na tuto pozici? Věděl jste od mala, že vás technologie budou živit?

Od mala mě zajímaly stroje a počítače. Fascinovalo mě, že se v jednom zařízení dokáže spojit tolik vynálezů, aby společně dosáhly nějakého cíle. Na druhém stupni základní školy jsem se poprvé dostal k základům programování a tato kreativní činnost mě tak nadchla, že jsem u ní dodnes.

Pohrával jsem si s myšlenkou, že naprogramuji vlastní hru, která je lepší než ostatní, nebo se věnuje tématice, kterou ještě nikdo nezpracoval. Dalo by se říci, že jsem tedy tušil budoucnost technologií a podle toho si pak vybíral i další školy.

Na střední škole jsem se naučil, jak spousta konkrétních zařízení funguje: promítačky, kamery, myši a další hardware, který vás napadne. Mimo to jsem díky kurzům Cisco mohl pochopit, jak funguje internet. Nyní vím, jak je možné přepravit informaci napříč zeměkoulí v řádu milisekund, aniž by ztratila svůj cíl. Během studia na FIT ČVUT jsem získal dobrý přehled o různých podoborech. Procvičil jsem své schopnosti při duelech s Progtestem (Program na testování odevzdaných domácích úkolů) a prohloubil znalosti o matematice, statistice nebo o umělé inteligenci. Ačkoliv mě hry dodnes lákají, nakonec jsem se přiklonil k webům a skončil v BlueGhostu.

Prozradíte nám, s jakými technologiemi a nástroji v týmu pracujete?

Přihlédnu-li k tomu, že firma má za sebou přes tisíc projektů, tak spektrum využitých technologií je celkem široké. Ty nejnovější projekty jsou postaveny na Symfony se šablonovacím systémem Twig. K verzování kódu používáme GIT. Pro práci s databází využíváme známé MySQL.

Co se týká služeb třetích stran, tak se nám již několikrát hodilo Apiary a naše projekty verzujeme na Bitbucketu. Ostatní technologie, jako například vývojové prostředí, už záleží na chutích každého z vývojářů. Jsme rozděleni na dva tábory Netbeans a PHPstormařů. Celkově máme ve firmě zastoupení Mac OS, Windows i Unixových systémů.

Pro zajímavost, také už nějakou dobu využíváme CSS postprocessory a Webpack Encore. Nejenže to šetří práci vývojářům jak z frontendu, tak backendu, ale zrychluje to i načtení stránky v prohlížeči uživatele. Z tohoto důvodu minifikované skripty preferují i vyhledávače. Dalo by se říct, že se jedná o win-win-win situaci.

Na jakých projektech aktuálně pracujete? Je nějaký projekt, na který jste obzvlášť pyšný?

Na našem webu v sekci reference máme spoustu webů a eshopů, do kterých jsme vložili srdce a jsme na ně pyšní. Může se jednat o microsite s jednoduchou prezentací, ale i velké projekty, jako je Srovnanicen.cz pro Heuréku.

Za sebe bych vybral dva, ze kterých mám největší radost. Nejvíce jsem pyšný na nový převlek našich vlastních stránek Blueghost.cz. Nebude to tak daleko od pravdy, když řeknu že nás to stálo krev, pot a slzy, ale výsledek je moderní a odpovídá naší identitě. Této přeměně věříme natolik, že jsme náš web také poprvé přihlásili do soutěže WebTop100.

Druhým webem, na který je náš tým velmi pyšný, je web Krušovické šalandy, který se minulý rok umístil na 4. místě v kategorii Gastro. Od té doby jsme mnohé opravili či vylepšili a letos si budeme držet palce, aby se umístil lépe.

Hledáte aktuálně posily do týmu? Co je pro vás při výběru nových kolegů to nejdůležitější?

Kolegy do týmu hledáme neustále na různé pozice. Aktuálně by se nám hodila posila na pozici projektového manažera a šikovných programátorů v dnešní době také není nikdy dost. Nároky na jednotlivé pozice se samozřejmě liší, ale jeden společný jmenovatel je týmový duch. Jsme dobrý tým a vždy vybíráme tak, aby nový kolega do týmu zapadnul. Nikdo se přece nechce cítit jako outsider.

Práce u Modrého ducha je velmi flexibilní. Můžete si sami určit kdy, jak často a na jak dlouho budete chodit do práce. Hlavní je, aby vše bylo v rámci nějakých domluvených mantinelů, a pokud se vaše životní situace náhle změní, Modrý duch vyjde vstříc. I díky tomu kolegové při práci stíhají ještě studovat nebo se dostatečně věnovat rodině či jiným svým zájmům.

A jak si představujete ideálního programátora?

Já si představuji ideálního programátora takového, který umí alespoň základy a má vůli a potenciál učit se nové věci. Uvědomuje si, že téměř nic neví, a i kdyby se v něčem dobře vyznal, tak za rok už to může být úplně jinak. Díky tomu se nebojí prozkoumat nové možnosti, sladit práci dle kolegů v týmu a nebo naopak navrhnout kolegům zlepšení nějakého postupu. Měl by to být člověk, který chce zákazníkovi dodat to nejlepší i v případě, že má třeba zákazník trochu nižší ambice.

Ideální programátor také dokáže přebrat zodpovědnost za svoji práci. Například pokud se mu něco nepovede, tak se zaměří na opravu místo zametení pod koberec. Pokud se na něčem domluví nebo něco slíbí, tak udělá, co bude v jeho silách, aby to dodržel. Můj otec zahradník mi často říkal, že dobrá práce si udělá reklamu sama. Osobně se tím řídím a vždy se mi to vyplatilo.

Poslední položkou v arzenálu ideálního programátora by mohlo být třeba „myšlení za roh“. Někteří lidé se soustředí jen na aktuální problémy a řeší je tak, jak přijdou. Jiní ale tuší už na začátku, že zvolené řešení by mohlo přinést více škody než užitku nebo že vyřešením daného problému vzniknou tři další. V takovém případě je lepší se podívat na celou záležitost s větším odstupem a najít odlišné řešení.

Proč by zájemci měli zvažovat práci v BlueGhost? Čeho si na této firmě vážíte?

Pokud zájemce hledá dobrou partu, se kterou může občas něco podniknout, tak u nás se bude mít dobře. Moc se mi líbí náš loft, který se při loňských Vánocích rozrostl o klubovnu pro relax či neformální schůzky. Čas od času tam například pořádáme deskohraní nebo venku grilujeme. V BlueGhostu mě baví práce na rozmanitých projektech, skoro na každém se naučím něco nového.

Dále se ke každému přistupuje individuálně, dle jeho schopností a potřeb. Já jako programátor například nejsem moc dobrý v komunikaci s lidmi. Nemám sice trému, ale je mi z nějakého důvodu mírně nepříjemná. Dalo by se říci, že můj nejlepší firemní benefit je fakt, že pokud nechci, tak vůbec nemusím komunikovat s lidmi mimo firmu.

V poslední řadě bych rád pochválil naše klienty. Přichází za námi se zajímavými vizemi a nápady, které jim pomáháme naplnit. Pokud jim ale odborně doporučíme něco lepšího, tak často dají na naše slovo. Z toho v konečném důsledku mají užitek klienti i my. Věřte mi, že občas může dojít k nějakému úletu, kdy si zákazník objedná něco, co nemá pro nikoho žádný smysl. V jiné firmě by si třeba peníze prostě vzali a do toho nesmyslu se pustili, my ale děláme práci, ve kterou věříme.

Stíháte se ve svém volném čase věnovat i nějakým koníčkům? U jaké činnosti si nejvíce odpočinete?

Koníčky stíhám mimo práci bez problému. Poslední dobou jsem si ale koníčků nabral tak moc, že už musím některé upozaďovat. Nejvíce si odpočinu při deskových hrách. Rád se občas pustím do světa Arkham Horror. Na druhém místě jsou domácí mazlíčci. Doma máme osmáky degu a ježka bělobřichého.

Co se týká sportovního vyžití, tak již dlouho patřím do party veselých kopýtek Sonasol.com – tedy tancuji irské tance. Začal jsem na vysoké škole při tělocviku a tak mě to nadchlo, že jsem začal chodit na pokročilejší kurzy. Dnes trénuji tance v hard shoes, což jsou boty s pevným podpatkem pro klapavý účinek. Každý rok v červnu mají všechny kurzy vystoupení, tak se můžete přijít podívat. Když mám zrovna volný víkend, tak taky občas jedu se skauty někam ven. Středisko Javor mi dalo hodně do života, a tak každé léto jedu na tábor a některé z těch znalostí předám mladším. Občas také náš medvědí oddíl pomáhá vedoucím s pořádáním her pro děti.

Autor: Tereza Müllerová