Bez makléřů. Bez poplatků. Bývalý šéf nadnárodní firmy našel díru na trhu a založil platformu pro komerční nemovitosti

29. bře 2021 Šárka Mrázová 3 min

Když Richard Curran odešel loni po 13 letech z vedení pražské pobočky globální firmy CBRE, chtěl realitnímu trhu zasaženému koronavirovou krizí pomoci, aby se obor posunul vpřed. Jako výkonný ředitel dříve často přemýšlel, jak dát klientům větší přidanou hodnotu, co nejširší spektrum informací a dělat jednoduché obchody bez podílu makléřů. Letos v březnu proto spustil startup DealDirect. Ten funguje jako online inzertní platforma pro komerční nemovitosti a má usnadnit přímý kontakt mezi pronajímateli a potenciálními nájemci.

„Když jsem loni v březnu odešel ze CBRE, uvědomil jsem si, že žádná taková stránka vlastně ještě neexistuje. Tak jsem se ji rozhodl vybudovat sám. Překvapilo mě, že to ještě nikdo neudělal a čekal jsem, že najdu nějaký velký problém, který ostatní zastavil, ale zřejmě to byl opravdu jen nezrealizovaný nápad,” popsal Curran v rozhovoru pro StartupJobs Newsroom.

DealDirect.cz má fungovat na stejném principu jako Bezrealitky, tedy bez účasti makléřů a bez provizí. Zaměřovat se má ale pouze na komerční nemovitosti, nikoliv rezidenční jako zmíněný web, a informovat tak o nabídce kanceláří, skladů, maloobchodních jednotek či coworkingových prostor. „Nejsme makléři a ani jim nedovolujeme uvádět jejich nabídku na našich stránkách. Nabízíme každému, kdo má komerční prostor, aby přes DealDirect inzeroval svou nemovitost, k níž chce přitáhnout pozornost. Takže v tomto směru nabízíme něco naprosto unikátního,” je přesvědčen Curran.

Richard Curran očekává, že zájem o službu DealDirect poroste spolu se zvyšujícím se zájmem obchodovat bez makléřů.

V „devadesátkách“ z Irska za dobrodružstvím do Prahy

Pro podnikatele, kteří si chtějí pronajmout komerční prostory, by měl být DealDirect podle Currana efektivní co do vydaných nákladů i způsobu pronájmu. Navíc je zdarma. „Vzhledem k tomu, že se v současnosti už více než 50 procent všech transakcí s komerčními nemovitostmi odehrává bez makléřů, očekávám, že o službu bude zájem a toto číslo bude nadále stoupat, protože stále více lidí bude obchodovat napřímo,” říká Curran.

Richard Curran patří na tuzemském realitním trhu ke stálicím. Do Prahy přijel z rodného Irska v roce 1994 jako student, aby přes léto učil Čechy angličtinu. Zamiloval se nejen do metropole, ale i do krásy českých žen; s jednou z nich se oženil a má s ní čtyři děti. Po dokončení National University of Ireland se vrátil do Prahy a začal pracovat v realitách pro mezinárodní firmu Healy and Baker (pozdější Cushman & Wakefield). V roce 2007 se stal šéfem pražské pobočky americké firmy CBRE, světového lídra v oboru nemovitostí. Ta se pod jeho vedením za deset let rozrostla ze čtyřicítky zaměstnanců na více než čtyři stovky.

Odešel z ní loni na jaře, původně s plánem si na chvíli odpočinout a cestovat po světě. Do cesty mu ale vstoupila pandemie. Za podpory bývalé kolegyně Radky Skoumalové se proto rozhodl využít čas a založil novou firmu a nyní, když je DealDirect v provozu, jí každodenní chod firmy předá, aby se soustředil na další projekt.

Práce je o lidech, ne o kanceláři

Curran věří, že pandemie urychlí trendy, které už v oblasti nemovitostí začaly. V Praze už v současnosti nejsou téměř žádné volné skladové prostory a poptávka po nich bude podle Currana i nadále růst kvůli boomu v online nakupování. „Řada technologických společností se již posunula k větší pracovní flexibilitě. Do budoucna věřím, že lidé dostanou ještě větší svobodu pracovat z domova nebo odjinud a kancelář zůstane důležitým centrem vyššího pracovního života. Její prostory proto budou muset být upraveny tak, aby vyhovovaly spíše tomu, jak jsou lidé řízeni,” dodává.

Kvůli pandemii podle Currana utrpí coworkingová centra. Jednak kvůli tomu, že si externisté zvykli pracovat z domova, zadruhé si větší firmy svá pracoviště přizpůsobí novým podmínkám. I coworkingová centra tak budou muset ke svým klientům přistupovat flexibilněji, například místo paušálních měsíčních sazeb účtovat určitý počet hodin měsíčně, míní Curran. Poptávka po nich podle něj začne růst, až se společnost vrátí k normálnímu způsobu života.

„Změní se i obchodní model rozvozu potravin, což ovlivní i rozvozové podnikání, restaurace a požadavky na prostory na míru. Objeví se i více startupů s technologiemi na lepší podporu tohoto podnikání. Bude zajímavé sledovat, jak se tomu přizpůsobí zavedené podniky,” říká Curran.

Foto: Unsplash

Šárka Mrázová