Aplikace proti plýtvání ušetřila už 10 milionů jídel. Podívejte se na příběh zachráněného chleba

Aplikace proti plýtvání ušetřila už 10 milionů jídel. Podívejte se na příběh zachráněného chleba

18. úno 2019 Redakce 2 min

Kodaňský startup Too Good to Go, bojující proti plýtvání jídlem, získal od investorů celkově už 16 milionů eur a klade si za cíl dosáhnout 50 milionů uživatelů do roku 2020.

Too Good To Go je název bezplatné aplikace umožňující svým uživatelům „zachránit“ přebytky jídla z restaurací a obchodů, které by se jinak vyhodily. Díky aplikaci koupíte jídlo za nižší cenu a zároveň pomůžete omezit plýtvání potravinami.

Jak to funguje? Zcela jednoduše: jako příklad použijeme pekařství, které musí každý den péct čerstvé pečivo, ale někdy se mu nepodaří všechno prodat. Zbylé kusy tak místo vyhození nasdílí do aplikace, kde si je za sníženou cenu objedná a vyzvedne uživatel Too Good To Go. Podívejte se na příběh zachráněného chleba:


Aplikace Too Good To Go byla spuštěna v roce 2016 a od té doby se rozrostla do devíti zemí mezi 7,5 milionů uživatelů. Aby mohla aplikace smysluplně fungovat, je pro ni důležitá kooperace s firmami zabývajícími se nějakým způsobem potravinami: obchody, restaurace, hotely či pekařství. Too Good To Go spolupracuje s více než 17 000 partnery, mezi něž patří např. Carrefour nebo Accor Hotels. S novým kapitálem plánuje kodaňský startup rozšíření do dalších zemí, v současnosti působí kromě Dánska také například v Německu, Anglii nebo Norsku.

Zakladatelkou rychle rostoucího startupu je Mette Lykke, která předtím stála u zrodu neméně úspěšné fitness aplikace Endomondo s komunitou více než 35 milionů uživatelů. Endomondo koupila v roce 2015 společnost Under Armour za 85 milionů dolarů. Před několika dny slavili v Too Good To Go další úspěch, když dosáhli deseti milionů zachráněných jídel, což je ekvivalent 10 000 tun potravin či 20 000 CO2 emisí. Aplikace Too Good To Go se také může pochlubit více než osmi miliony stažení.


A kolik jídla se vyhodí? Dle studie OSN se ročně nevyužije jedna třetina vyprodukovaných potravin v hodnotě 990 miliard dolarů. Nejde jen o samotné jídlo, ale také o zdroje, které za jeho výrobou stály: půda, voda, práce. Množství zbytečně vyhozených potravin má dopad na životní prostředí, jelikož je zodpovědné za osm procent emisí CO2. Aplikace Too Good To Go tak ukazuje, že i malé kroky v ochraně životního prostředí mají smysl.
 

Autor: Kateřina Červená

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata:
Další články