Startup World Cup & Summit - již 10. dubna se rozhodne! Rozhovor s Václavem Pavlečkou

8. dub 2019 Matyáš Vejskal 5 min

Druhý ročník Startup World Cup & Summit je přesně tím, za co se vydává - kombinací soutěže o titul mistra Evropy, který postoupí do celosvětového finále, a prestižní konference, která má potenciál rozproudit svět investic a startupů. To, jestli z klání odejde s odměnou ve výši 500 000 dolarů některý ze 14 přihlášených domácích koní, se dozvíme již ve středu.

Hlavním tahákem celého eventu je soutěž o titul mistra Evropy. Mechanismus soutěže je ovšem náročnější a české startupy tak jeden den před akcí čeká regionální kolo společně s 265 nominanty z Visegrádské čtyřky, ze kterého vítěz postoupí mezi 14 evropských finalistů. Titul mistra Evropy získá v Praze nejlepší z více než 2000 přihlášených startupů a odnese si i odměnu 500 000 dolarů a možnost zúčastnit se celosvětového finále v Silicon Valley 17. května.

„Těší nás velký zájem, který akce SWCSummit budí, a to nejen na domácí půdě, v rámci V4, ale i v celé Evropě. Je evidentní, že v Evropě roste zájem o propojování v rámci světa inovací – a SWCSummit je letos jednou z mála příležitostí, jak čile networkovat mimo obvyklou komfortní zónu jednotlivých států,“ říká Vítek šubert, spoluzakladatel a CEO startupového inkubátoru UP21, který spolupořádá celý event.

A jaké české startupy se o titul utkají? Mezi přihlášenými najdeme:

výrobce krátkých lyží Snowfeet

tech platformu pro podporu influence marketingu Lafluence

startup SentiSquare vyvíjející AI zpracovávající veškerou komunikaci firem

vývojáře interaktivního virtuálního světa SomniumSpace

výrobce univerzálně nastavitelných dioptrických brýlí DOT Glasses

cloudovou platformu pro tvorbu personalizovaných videí MotionLab

ALEEGO, používající drony k inspekci bezpečnosti infrastruktury

platformu Spaceflow pro digitalizaci využití budov a zlepšení komunitního života

startup Dayswaps pomáhající plánovat směny zaměstnancům dle jejich preferencí

TheGreenestCompany s řešením pro péči o zeleň v kancelářských budovách

logistickou službu DoDo, která zákazníkům obstará široké spektrum úkolů

webový nástroj pro konverzi mezi programovacími jazyky PeachPie

službu propojující libovolně cestující lidi s odesílateli zásilek SHIPPANSEE

appku sledující kondici a život vašeho psa actijoy

Druhá část celé akce je svou povahou čistě konferenční, vznikla z tradičního eventu Startup Summit, který investiční fond Air Ventures pořádá již osmým rokem. Startupy dostanou možnost vydatného networkingu s investory. Schůzky budou probíhat v jednom ze sálů buď podle schématu first-come-first-served, nebo během setkání  1on1 domluvených skrze mobilní aplikaci. Přes tuto aplikaci si můžete zaregistrovat i místo u jednoho ze tří typů mentorů - Mentoring Tables, Founders Corner nebo UP21 SHOCK Tables a dostat užitečné rady od praxí ostřílených odborníků.

Přes 1500 návštěvníků si poslechne přednášky netrpělivě očekávaných speakerů - od editorů TechCrunche přes šéfy Startupbootcampu, investory ze Silicon Valley, hvězdy ze společností Tesla, SpaceX či Hyperloop Transport Technologies až po zakladatele jednorožců Kiwi.com či Strava a korporátní kapitány, např. Andre Wehrnera ze škoda Auto nebo Tomáše Budníka z O2.

Potenciál celého eventu nám v krátkém rozhovoru objasnil Václav Pavlečka, CEO Air Ventures a spoluorganizátor SWCSummit:

Zkuste se na chvilku zasnít. Jakého úspěchu by měl SWCSummit dosáhnout, pokud by vše šlo ideálně?
úspěch by byl, kdyby námi vybraný vítěz SWCS uspěl ve světovém finále do Top 3 (Shipvio bylo před dvěma lety v Silicon Valley na 4. místě). A moc by nás potěšilo, kdyby investiční prize money pomohly vybudovat nového unicorna...

Co je vaší hlavní motivací, proč celou akci pořádáte?
Akci pořádáme proto, abychom Prahu zviditelnili na startupové mapě Evropy a zároveň našli zajímavé investiční příležitosti z celého kontinentu. Zároveň si přejeme lepší propojení inovačního podnikatelského ekosystému - od investorů přes startupy až po korporace a širší veřejnost.

Pokud se ohlédneme za minulým ročníkem, kam se podařilo akci letos posunout?
SWCSummit jsme posunuli do roviny největší startupové akce v rámci Visegrádské čtyřky, tedy největší v našem regionu. Pyšní jsme na to, že se nám podařilo po dvou letech vyjednávání získat pro Prahu evropské kontinentální finále. To platí nejen pro letošek, ale i na dalších pět let. Zároveň jsme vděční, že se nám daří držet “spirit” celé akce, která není jen o velkých projevech zvučných řečníků, ale také o desítkách mentorů, kteří přinášejí startupistům opravdu konkrétní rady.

Kromě SWCSummitu máte v plánu i další akce?
Rozběhli jsme na našem trhu tzv. Investors Breakfast, kde se v pravidelné periodě dvou měsíců potkává velká skupina českých VC fondů. Společně neformálně diskutujeme o trhu, investičních příležitostech i vzájemné spolupráci. A na plány do dalších let se můžete těšit také, zatím nechceme oznamovat více. Věřím, že lepší příležitost bude 10. dubna na eventu, už je taková naše dobrá tradice odpalovat největší pecky právě na pódiu (smích).

Co bude potřeba na cestě k tomu, aby se Praha dostala na startupovou mapu Evropy?
Podle mě má Praha šanci být brzy v Top 5 startupových měst Evropy. Ale to se musí ještě na mnoha polích odpracovat. Je potřeba, aby k tomu směřovaly nejen české VC fondy a subjekty kolem startup komunity, ale aby tu byl i zájem města a vlády. Příkladem může být Web Summit v Portugalsku a přístup a pomoc tamější vlády. K tomu máme zatím hodně daleko. Ale co není, může jednou být.

Pokud na vaši akci dorazím jako zakladatel startupu, co si mohu od akce slibovat? Seženu investora? Oslovím potenciální talenty? Najdu klienty? Inspiraci?
Můžete zde kromě opravdu špičkových světových speakerů potkat řadu investorů, účastnit se řady zajímavých přednášek a diskusí a také navázat networking s lidmi z jiných startupů, popř. korporací. Takže vlastně ano, ano, ano a ano - v odpovědi na vaši otázku :-)

Máte blízko k startupovému prostředí a mě by zajímalo, jak hodnotíte situaci na trhu práce. Je v ČR skutečně dostatek talentů?
Dostatek talentů myslím je, jen jich část - a často bohužel těch opravdu dobrých - odchází velmi brzy do zahraničí a na trhy, kde právě startupový ekosystém funguje o něco lépe než u nás, tedy např. Silicon Valley, Londýn a Berlín.

Jak by člověk, který shání práci v dynamické firmě mohl z vašeho eventu těžit?
Člověk, který shání práci v dynamické firmě, by z našeho eventu mohl těžit tím, že naváže kontakty s lidmi ze startupové scény nebo progresivních firem. A to je základ pro úspěšné nalezení práce, která člověka baví a kterou hledá.

Jestli se už vidíte v sáčku, jak živě diskutujete s investory a nasáváte atmosféru dynamické startupové scény, tak pro vás máme ještě jednu dobrou zprávu. S promo kódem STARTUPJOBS2019 budete mít vstupenky o 25% levnější. Na nic nečekejte a uvidíme se ve středu!

Autor: Matyáš Vejskal
Foto: archiv pořadatelů SWCSummitu